İçeriğe atla

Çamlıca TRT Kulesi

Koordinatlar: 41°01′34″K 29°04′06″D / 41.02611°K 29.06833°D / 41.02611; 29.06833
Çamlıca TRT Kulesi
Harita
Diğer ad(lar)TRT Çamlıca Verici İstasyonu
Genel bilgiler
TürRadyo ve TV kulesi
KonumBüyük Çamlıca Tepesi
Şehirİstanbul
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar41°01′34″K 29°04′06″D / 41.02611°K 29.06833°D / 41.02611; 29.06833
Rakım268
Başlama1972
Tamamlanma1976
Yıkılma25 Kasım 2020
SahipTürkiye Radyo ve Televizyon Kurumu
Yükseklik166 metre

Çamlıca TRT Kulesi, İstanbul Üsküdar'daki Büyük Çamlıca Tepesi'nde yer alan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'na ait verici kulesi idi. Yapımına Mart 1972 yılında başlanan kule Temmuz 1976 yılında tamamlanmıştır.[1] Kule metre yüksek konik beton kule ve üstündeki çelik direk ile toplam 166 metre yüksekliğe sahipti ve 268 metre rakımda bulunuyordu.[2] Çamlıca Kulesi'nin tamamlanmasının ardından 25 Kasım 2020 tarihinde yıkılmıştır.[3][4]

Tarihçe

Yapımı Mart 1972 yılında başlanan kule Temmuz 1976 yılında tamamlanmıştır.[1] Vericiden tek frekanslı ağ (SFN) için test yayınları 3 Şubat 2006'da başlamıştır.[5] 21 Mayıs 2010'da, kulenin 80 metre yüksekliğinde bir yangın çıkmış; yangın vericiye zarar vermiş ve hasar giderilinceye kadar yayın durdurulmuştur.[6]

Yıkımı

TRT Kulesi ve etrafında bulunan radyo direk ve kulelerinin görüntü kirliliği oluşturması, aynı zamanda teknolojik olarak eski kalmaları nedeniyle Küçük Çamlıca Tepesi'nde inşa edilen Çamlıca Kulesi'nin tamamlanmasının ardından, Çamlıca TRT Kulesi 25 Kasım 2020 tarihinde yıkılmıştır.[3][4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "İstanbul Radio Map". 29 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  2. ^ "Çamlıca radyo-televizyon kulesi (TRT)". radiomap.eu. Radio Map. 29 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  3. ^ a b "48 yıldır hizmet veren TRT Çamlıca Kulesi için veda zamanı". trthaber.com. TRT Haber. 21 Ekim 2020. 30 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  4. ^ a b Aslanhan, Uğur (25 Kasım 2020). "Çamlıca'daki son kule de sökülüyor". aa.com.tr. Anadolu Ajansı. 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  5. ^ "TRT'nin verici kurduğu yerler ve DVB-T2". turkeyforum.com. Turkey Forum. 27 Kasım 2007. 12 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  6. ^ Kaya, Süleyman (21 Mayıs 2010). "TRT'nin vericisinde yangın çıktı". hurriyet.com.tr. Hürriyet. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Hisarı</span> İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında 15. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesi

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Saat Kulesi (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir saat kulesi

Tophane Saat Kulesi Bursa'da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen tarihî saat kulesi.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

Anten A.Ş., TRT ve özel kanalların ortaklığı ile kurulan şirket, karasal yayınların tek bir kuleden yapılmasını sağlayacak olan kurumdur. Televizyon yayınları DVB-T2 ile yapılacaktır. Mevcut yirmi dört ulusal karasal yayının kırk dört ila elli beş arasında olması planlanmaktadır. 2013 Mart ayında RTÜK tarafından frekans ihalesi yapılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">En yüksek kuleler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünyanın en yüksek kuleleri listesidir. Liste, genel olarak kule tanımına giren halka açık veya düzenli erişime sahip ancak içinde yaşamak için tasarlanmayan tek başlarına durabilen insan yapımı dar ve yüksek yapıları kapsamakta olup içinde yaşanabilir binalar, gökdelenler, radyo ve TV direkleri ile halka açık veya düzenli erişim için tasarlanmadıkları için köprü kuleleri veya direkler, bacalar, iletim kuleleri, heykeller ve çoğu büyük anıt ve dikilitaşları kapsam dışına çıkarmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Funkturm</span>

Berliner Funkturm 1924 ve 1926 seneleri arası yapılan ve Almanya'nın Berlin kentinde bulunan televizyon ve radyo baz istasyonu. Yapının mimarı Heinrich Straumer'dir. Funkturm bugün Almanya'da korunacak anılar arasında ve Berlin'in uluslararası fuar merkez alanının içinde yer alır. Yapının diğer adı "Langer Lulatsch". Funkturm'un yüksekliği 146,78 metre'dir ve yapının içerisinde ayrıca bir restoran bulunuyor. Yapı bugün özellikle turistik anlamda önem taşır, çünkü kulenin üst katlarından Berlin'in manzaralarına bir kuş bakışı sağlanabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Saat Kulesi</span>

Samsun Saat Kulesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı'na adını veren kule.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius TV Kulesi</span>

Vilnius TV Kulesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'un birim-kenti Karoliniškės'te bulunan 326,5 m (−-1,071 ft) uzunluğundaki kuledir. Bina, Litvanya'nın en yüksek yapısı olup Sovyet Litvanya döneminde SS Litvanya Radyo ve Televizyon Merkezi olarak kullanılmıştır. Yapı gerçek önemini Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olan Litvanya'nın bağımsızlık mücadelesinden alır; kule Litvanya'nın bağımsızlık ilanının ardından Rus saldırısına uğramış ve Litvanya'da ulusal bir simge haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Fernsehturm</span>

Fernsehturm, Berlin'in şehir merkezinde bir televizyon kulesidir. Alexanderplatz meydanına çok yakındır. Doğu Almanya yönetimi, 1965-1969 yılları arasında inşa edilen kulenin Berlin'in sembolü haline gelmesini amaçlamıştır. Günümüzde de şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Skytree</span>

Tokyo Skytree, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Sumida semtinde yer almakta olup 2012 yılında tamamlanmıştır. 634 metre yüksekliğinde olup Japonya'nın ve dünyanın en yüksek kulesi ve Burç Halife'den sonra dünyanın en yüksek ikinci kendi başına duran yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Televizyon Kulesi</span>

Erivan Televizyon Kulesi(Ermenice: Երևանի հեռուստաաշտարակ) Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yer alan kule. 311.7 metre uzunluğundaki kule şehrin yüksek noktası olup dünyanın en yüksek kulelerindendir. Yapımına 1974'te başlanmış ve 1977'de tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Televizyon Kulesi</span> Çanakkale, Türkiyede bir kule

Çanakkale Televizyon Kulesi, Türkiye'nin Çanakkale şehrindeki bir televizyon ve seyir kulesidir. 312 metre rakımlı Radar Tepesi mevkiinde yer alan kulenin yüksekliği 98 metredir. Bünyesinde bir kültür merkezi ve restoran bulunmaktadır. Kulenin projesi uluslararası bir yarışma sonucu belirlendi. Projenin ihalesi 2016'da yapıldı. Mart 2017'de başlayan ve ₺34,2 milyona mal olması planlanan inşaat çalışmaları, ₺72 milyon maliyetle tamamlandı. Kule 2021'de hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Radyo Kulesi</span>

Varşova Radyo Kulesi, Polonya’nın başkenti Varşova’nın yakından Gąbin-Konstantynów’da bulunan radyo kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Kulesi</span> Çamlıcada yer alan kule

Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi veya kısaca Çamlıca Kulesi, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki televizyon ve seyir kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın en yüksek binaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünyanın en yüksek binaları listesidir. Liste, en az 350 metre yüksekliğinde ve sürekli olarak yaşanılabilen yapıları kapsamakta olup kule gibi bina dışı yapılar kapsam dışındadır.

Orta Dalga, telekomünikasyonda kullanılan bir frekans bandının adıdır. Bu bant radyo yayıncılığına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo vericisi</span>

Radyo vericileri radyo yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan teknik araçlardır. Programlar kent merkezlerindeki stüdyolarda hazırlanır. Stüdyolarda sesler ses sinyaline (AF) çevrilir. Ses sinyali kablo, radyolink veya uydu yardımıyla verici istasyonlara gelir. Yayın verici istasyondan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul mimarisi</span> İstanbul mimarisine genel bakış

İstanbul mimarisi, şehrin tüm semtlerinde silinmez bir iz bırakan birçok etkiyi yansıtan yapıların geniş bir karışımını tanımlar. Şehrin antik kısmı hala kısmen, şehri istiladan korumak için İmparator II. Theodosius tarafından 5. yüzyılda yaptırılan Konstantinopolis Surları ile çevrilidir. Kent içindeki mimari, Bizans, Ceneviz, Osmanlı ve modern Türkiye kaynaklarından gelen bina ve yapıları içermektedir. Kentin mimari açıdan önemli birçok varlığı vardır. İstanbul, uzun tarihi boyunca kültürel ve etnik bir eritme potası olarak ün kazanmıştır. Sonuç olarak şehirde gezilecek çok sayıda tarihi cami, kilise, sinagog, saray, kale, kule ve sarnıçlar bulunmaktadır.