İçeriğe atla

Çamdibi, Bornova

Çamdibi
Bornova
Bornova
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeEge Bölgesi
İlİzmir
İlçeBornova
Rakım9 m
Nüfus
 (2022)
 • Kent
68.882
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
35090
Alan kodu(+90) 232
Plaka kodu35
Semtin girişindeki Çamdibi yazısı

Çamdibi, İzmir'in Bornova ilçesinde eskiden belde olan bir semt.

Tarihçe

İlk belediye örgütü 1963 yılında kuruldu. Günümüzde Çamdibi çevresinde bir yeni yapılaşma oluşmaktadır. Yerel halkın çoğunluğu Balkanlardan göçmüş olan ailelerden oluşmaktadır. Çamdibi, adını bir rivayete göre şu anki Atatürk Stadyumu bölgesinde ve karşısında bulunan büyük bir ağaçlık alan ve oradan Refik Tulga Caddesi'ne dönüş tarafında bulunan büyük çam ağacından aldığıdır.[]

Coğrafya

Semt; Barbaros, Yıldırım Beyazıt, Rafet Paşa (eski adı Fevzi Çakmak, halk arasındaki adı hâlen Çakmak olarak geçer), Çınar (eski adı Mithatpaşa), Gazi Osman Paşa, Tuna ve Meriç mahalleleri olmak üzere 7 mahallenin birleşmesinden oluşmuştur.[1] Semt, ovaya kurulu olduğu için sokak araları ve ana yolları düzdür.

Nüfus

Çamdibi nüfusunun büyük çoğunluğunu Balkan göçmenleri oluşturur. Balkanlardan, özellikle eski Yugoslavya'dan gelenlerin oluşturduğu kişilerin, çocuklarının ve torunlarının yaşadığı bir bölgedir. Bu nedenle bölgede yer alan birçok dükkanın ve yerin ismi Balkanlar ile ilişkilidir.

1980 nüfus sayımında Çamdibi hemen hemen, bağlı bulunduğu Bornova merkez kadar bir nüfusa sahipti.[]

Barbaros, Gazi Osman Paşa, Rafet Paşa, Çınar, Tuna, Meriç ve Yıldırım Beyazıt mahallerinin nüfusu baz alındığında Çamdibi'nin nüfusu 70 bin kadardır.

Kaynakça

  1. ^ "Çamdibi Haritası Bornova İzmir". www.haritatr.com. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karesi, Balıkesir</span> Balıkesir ilçesi

Karesi, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Karesi tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağında bulunan bir ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beşiktaş, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur. Yüzölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649'dur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi</span> Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan İstanbulun Fethine kadar süren tarihî dönem (1299–1453)

Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi (1299-1453), Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği kabul edilen dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Çakmak</span> 2. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali. İlk Millî Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 3 Şubat 1920 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arasındaki Harbiye Nazırı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dimetoka</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesi, Meriç ilçesi, Dimetoka belediyesine bağlı kent

Dimetoka, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Evros (Meriç) ilinin (nomos) sınırları içinde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpsındığı Muharebesi</span>

Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Vodina</span> Yunanistanın Orta Makedonya bölgesi, Alakilise ilçesi, Vodina belediyesine bağlı yerleşim yeri

Vodina ya da diğer adıyla Edessa, Yunanistan'ın Makedonya bölgesinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Altındağ, Bornova</span>

Altındağ, İzmir ilinin Bornova ilçesine bağlı, yerleşimin yoğun olduğu bir semttir. Mübadeleden önce bir Rum köyü olan bölgenin adı eskiden Kokluca idi. Işıkkent semtindeki İzmir Otobüs Şehir Terminali (İZOTAŞ) semt merkezinden sadece birkaç dakika uzaklıktadır.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pınarbaşı, Bornova</span>

Pınarbaşı, İzmir'in Bornova ilçesinin güney batısında kalan; sınırları içerisinde Gürpınar, Kemalpaşa, Ümit ve Yunus Emre mahalleleri olmak üzere 4 mahalle olan bir semttir. Belde sakinlik ve sanayi yapısı dolayısıyla son zamanda büyük göçler almıştır. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden göçler dikkat çekmektedir. BMC, CMS Jant gibi ülke ekonomisine katkıda bulunan büyük işletmeleri sınırları içerisinde barındıran Pınarbaşı gelişimini hızla tamamlamaktadır. Ayrıca İzmir'deki tek yarış pisti de bu semttedir. Bu yarış pistinde yapılan konserler ve yarışlar Pınarbaşı semtinin gelişmesine çok katkı sağlamaktadır. CMS Jant ve BMC Otomotiv Sanayi dışında Efes Pilsen, ETAP, CMS, Tuborg, Pınar Süt, Ege Endüstri, Çamlı Yem, Sunel Tütün A.Ş. gibi pek çok fabrika da bulunmaktadır. Yapımı 2010 yılında tamamlanan Pınarbaşı Rekreasyon Alanı'nın da Pınarbaşı semtinin gelişmesine büyük katkısı olacağı gibi bu alan Türkiye'de Homeros Vadisi'nden sonra ilktir. Bunların dışında semtte bulunan Değirmenaltı denilen tarihi bölgede şu an restore edilen 15. yüzyıldan kalma Pınarbaşı Hamamı, düğün salonları ve gazinoları ile çok meşhurdur. Değirmenaltı, halkın kavurucu yaz sıcaklarında uğradıdığı ve şehrin gece hayatında tercih ettiği yerlerin başında gelir. Akarsular boyunca sıralanmış 20-25 gazino, düğün salonu,çay bahçesi ve oyun salonları bulunur. Düğün salonları şehirde en meşhur olma özelliğine sahiptir. Hemen her gece havai fişekler eşliğinde düğünler olmaktadır. Pınarbaşı ayrıca arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihi bir hava solutmaktadır. Asırlık çınar ağaçları ayrı bir hava katar.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sinanpaşa, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesindeki bir mahalle. Mahallenin bulunduğu bölge 17.yy'dan önce Beşiktaş semti olarak anılmaktayken; Beşiktaş semtinin Galata beldesine bağlanması ile birlikte günümüzdeki ismini almıştır. Cihannüma, Türkali, Vişnezade semtleri ve İstanbul Boğazı ile çevrilidir. Adını aldığı Sinan Paşa Camii, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ve meydanı ile İstanbul Deniz Müzesi semt sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Altay SK</span> Türk spor kulübü

Altay Spor Kulübü, 16 Ocak 1914'te İzmir'de Altay İdman Yurdu adıyla kurulan bir spor kulübüdür. Altay Spor Kulübü, Türk futbol tarihinde ilk deplasman yapan takımdır. Türkiye Kupası'nı kazanan ikinci, Anadolu'dan ise ilk takım olarak tarihe geçmiştir.

İstanbul ilinin, TBMM'de, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25'i Avrupa Yakası'nda; 14'ü ise Anadolu Yakası'nda bulunur. İstanbul'un mahalle sayısı 961'dir. Bu yasaya göre de belde belediyeleri kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Beyazıt, Bornova</span>

Yıldırım Beyazıt, İzmir ilinin Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. Çamdibi semtini oluşturan 7 mahalleden biridir. Kuzeyden Çınar, güneyden Barbaros, doğudan Rafet Paşa, batıdan ise Konak ilçesine bağlı Çınarlı ve Mersinli mahalleleriyle çevrilidir. 2024 yılı itibarıyla nüfusu 5.885'tir.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros, Bornova</span>

Barbaros, İzmir ilinin Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. Çamdibi semtini oluşturan 7 mahalleden biridir. Kuzeyden Yıldırım Beyazıt ve Rafet Paşa, güneyden Gazi Osman Paşa, doğudan Rafet Paşa ve batıdan ise Konak ilçesine bağlı Mersinli mahallesi ile çevrilidir. 2024 yılı itibarıyla nüfusu 11.216'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Osman Paşa, Bornova</span>

Gazi Osman Paşa, İzmir ilinin Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. Çamdibi semtini oluşturan 7 mahalleden biridir. Kuzeyden Barbaros ve Rafet Paşa, güneyden Tuna, Koşukavak ve Yeşilova, doğudan Yeşilova, batıdan ise Konak ilçesine bağlı Mersinli Mahallesi ile çevrilidir. 2024 yılı itibarıyla nüfusu 13.139'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tuna, Bornova</span> Bornovaya bağlı bir mahalle

Tuna, İzmir ilinin Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. Çamdibi semtini oluşturan 7 mahalleden biridir. Kuzeyden Gazi Osman Paşa, güneyden Meriç, doğudan Koşukavak ve Birlik, batıdan ise Konak ilçesine bağlı Mersinli Mahallesi ile çevrilidir. 2024 yılı itibarıyla nüfusu 7.520'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rafet Paşa</span> Bornovaya bağlı mahalle

Rafet Paşa, İzmir ilinin Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. Çamdibi semtini oluşturan 7 mahalleden biridir. Kuzeyden Kazımdirik, güneyden Gazi Osman Paşa, doğudan Yeşilova, batıdan ise Çınar, Yıldırım Beyazıt ve Barbaros mahalleleriyle çevrilidir. 2024 yılı itibarıyla nüfusu 18.039'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çınar, Bornova</span>

Çınar ya da eski adıyla Mithatpaşa, İzmir ilinin Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. Çamdibi semtini oluşturan 7 mahalleden biridir. Kuzeyden Kazımdirik, güneyden Yıldırım Beyazıt, doğudan Rafet Paşa, batıdan ise Konak ilçesine bağlı Çınarlı mahallesi ile çevrilidir. 2024 yılı itibarıyla nüfusu 4.591'dir.