İçeriğe atla

Çalın Davulları (türkü)

Çalın Davulları, bağlama sanatçısı Nihat Kaya tarafından 1985 yılında ses sanatçısı Hüseyin Yaltırık'tan derlenip notaya alınmış ağıt türünde bir Rumeli türküsüdür.

Selanik'te koleraya yakalanıp düğününden birkaç gün önce ölen Fitnat Hanım için yakılmış bir ağıttır. Eser, kavuşamayan âşıkların türküsü olarak toplumsal bellekte sembolleşmiştir.[1]

"Selanik Türküsü" olarak da bilinir ancak yaygınlık alanı sadece Selanik değil, Rumeli olarak tanımlanır.[2] 1940'lı yıllarda bizzat Muzaffer Sarısözen ve Halil Bediî Yönetken tarafından Ankara Devlet Konservatuvarı adına Trakya'da yapılan derleme gezilerinde çeşitli varyantları kayda alınmıştır. Yunanistan, Makedonya ve civar yörelerde mahalli müzisyenler tarafından yapılmış başka mahalli kayıtları da mevcuttur.[3]

Türkünün, Atatürk'ün çok sevdiği Selanik türkülerinden birisi olduğu ve onun sesinden bir kaydının olduğu iddiası 2010 yılında ortaya atılmış ve Atatürk'ün sesinden olduğu iddia edilen kaydın; 1998 yılında Can Dündar tarafından Yükselen Bir Deniz belgeselinde ve 2008 yılında da Mustafa filminde- kullanılan ve çekim ekibi kameramanı Murat Özcan'a stüdyo ortamında okutturulan bir ses kaydı olduğu ortaya çıkmıştır.[4]

Türkünün öyküsü

Çalışmak üzere köyünden Selanik'e giden Mehmet adlı genç, kumaş mağazası sahibi Rendalı Rüstem Ağa'nın yanında iş bulur. Rüstem Ağa'nın kızı Fitnat Hanım ile arasında bir aşk filizlenir ve ailenin de uygun bulması ile evlenmeye karar verirler. Bir düğün günü belirlenir ancak Serez bölgesinde kolera salgını başlar ve Fitnat Hanım koleraya yakalanır. Şifa bulma umuduyla Alaca İmaretine götürülen Fitnat Hanım, orada kendisi türküsünü söyler:[5][6]

Çalın davulları çaydan aşağıya

Mezarımı kazın bre dostlar belden aşağıya

Suyumu kaynatın kazan doluncaya…

Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver.

Al başımdan bu sevdayı, götür yâre ver.

Düğününe üç gün kala ölen Fitnat Hanım'ın yarım kalan türküsünü Mehmet devam ettirir:

Selânik içinde selâ okunur,

Selânın sedası cana dokunur.

Gelin olan kıza kına yakılır.

Aman ölüm zalim ölüm, üç gün ara ver.

Selanik Selanik… Issız kalasın.

Taşına toprağına bre dostlar, diken dolasın

Sen de benim gibi yarsız kalasın.

Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver.

Al başımdan bu sevdayı, götür ağyara ver

Kaynakça

  1. ^ İpek, Metin. "Selânik Türkülerinde Aşk ve Hasret". Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi Cilt 2, Sayı 2, Yaz 2020. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  2. ^ "Çalın Davulları Çaydan Aşağıya (Repertuvar No: 2661 )". Repertuar Türküleri Külliyatı. 10 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  3. ^ Şenel, Süleyman. "Atatürk'ün kendi sesinden bir türkü plağı var mıdır?." Musikidergisicom, 15 Kasım 2017. 28 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  4. ^ "'Türküdeki ses Atatürk'ün değil kameramanın'". Posta gazetesi, 18 Kasım 2020. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  5. ^ Özer, Ece. "Bir Selanik Türküsü : Çalın Davulları". hayalleregidenyolum.com sitesi. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  6. ^ "Selanik Yöresine Ait 'Çalın Davulları' Türküsünün Hikayesi". Dünyabulteni.net Kültür Sanat, 31 Mayıs 2020. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruhi Su</span> Türk saz ve ses sanatçısı

Mehmet Ruhi Su, Türk halk müziği ve opera sanatçısı, bağlama virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Zeki Ün</span>

Ekrem Zeki Ün, Türk besteci, orkestra şefi, keman eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Efendi</span> Mustafa Kemal Atatürkün babası

Ali Rıza, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün babası.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Musa Eroğlu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Musa Eroğlu, Türk halk müziği sanatçısı. Repertuvarı Akdeniz Bölgesi türküleri ile özdeşleşmiş Türk halk müziği'nin "üstad"ları arasında kabul edilir.

Seyyan Oskay, Türk şarkıcı ve tangocuydu.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Sarısözen</span> Türk folklorcu ve müzisyen

Muzaffer Sarısözen, Türk folklorcusu, Türk halk müziği sanatçısı ve derleyicisidir. Asıl adı Muzaffereddin Mazhar olup soyadı kanunundan önce Muzaffereddin, Muzaffer Sözen gibi isimleri kullanmıştır. Babası Nakşibendî şeyhi Hüseyin Hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanım'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Mutlucan</span> Türk halk müziği sanatçısı.

Hasan Mutlucan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Bağlamada kullanılan düzenlerden biri. Adını bu düzende icra edilen en güzel ve tanınmış eserlerden biri olan "Misket oyun havası"ndan alır. Bu düzende üst tel fa# olacak şekilde ayarlanır. Diğer teller ise bozuk düzende olduğu gibi orta tel re ve alt tel la olarak ayarlanır.

Faruk Demir, Türk sanatçı, siyasetçi ve Ardahan belediye başkanı.

<i>Dinle Sevgili Ülkem</i>

Dinle Sevgili Ülkem, Aralık 2002'de çeşitli sanatçıların katılımıyla Ahmet Kaya'nın şarkılarından oluşan Gam Müzik etiketli bir anı ve derleme albümdür.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Türküsü</span>

Yemen Türküsü, Yemen'de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır ve bu türde ağıtlara örnek teşkil eder. Türkü ilk olarak 1944 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı için derlemeler toplayan Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve Rıza Yetişen'den oluşan ekip tarafından Duriye Keskin isimli mahallî sanatçının parçasından derlenmiştir. Türküyü Muzaffer Sarısözen notaya almıştır.

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait halay türünden halk oyunudur. Dünyada "Mumlu Dans" olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, "nanay" adı verilen türküler eşliğinde oynanır. Günümüz Elazığ yöresi düğünlerinde oldukça yaygındır.

Elazığ halk oyunları, oyun bölgelerinden halay Bölgesi içinde ele alındığında, hareketlilik açısından diğer il ve bölgelere göre ağır ve estetiktir. Az miktarda, çok hareketli oyunlar da vardır. Oyunlar halay bölgesindeki diğer oyunlara nazaran müzik ve oyun figürleri açısından çeşitli farklılıklar gösterir. Altmışa yakın Elazığ oyunu vardır. Ancak, bugün yaşayan oyunların adedi yirmi-yirmi beş kadardır. Bu oyunlardan bazıları ve en çok bilinenleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu ve Delilo Oyunu'dur.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Bircan Pullukcuoğlu, TRT Ankara Radyosu Halk Müziği Ses ve Bağlama sanatçısıdır. 15 Ağustos 1948'de Aydın ilinin Söke ilçesinde dünyaya gelen sanatçı, Coşkun Güla'dan müzik eğitimi aldı. Pek çok türküyü notaya geçirmiştir.

Bülbülüm Altın Kafeste, Şevket Öndesev tarafından hafızaya alınmış ve Muzaffer Sarısözen’e aktarılmış bir Rumeli türküsü.

Bir Fırtına Tuttu Bizi Deryaya Kardı, Yücel Paşmakçı tarafından Fatma Çil'den derlenip notaya alınmış, Rumeli türküsü.