İçeriğe atla

Çalıkuşu (film, 1966)

Çalıkuşu
"Çalıkuşu" filminin sinema afişi
YönetmenOsman F. Seden
YapımcıOsman F. Seden
SenaristOsman F. Seden
Reşat Nuri Güntekin 'in romanından
OyuncularTürkân Şoray
Kartal Tibet
Parla Şenol
Kadir Savun
Zeynep Değirmencioğlu
Görüntü yönetmeniKenan Kurt
StüdyoKemal Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Duygusal
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1966, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i1966
Süre160 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Diğer adlarıFirecrest (İngiltere)

Çalıkuşu, 1966 yapımı dramatik Türk filmdir.

Senaryosunu Reşat Nuri Güntekin'in 1922'de yayımladığı aynı adlı romanından[1] Osman F. Seden'in uyarlayıp yazdığı bu siyah beyaz filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini de yine Osman Seden yapmıştır. Filmin görüntü yönetmeni Kenan Kurt'tur. Çok geniş bir oyuncu kadrosunun yer aldığı filmin başlıca rollerinde Türkân Şoray, Kartal Tibet, Parla Şenol, Kadir Savun ve Zeynep Değirmencioğlu oynamışlardır.

Özet

Küçük yaşta annesini kaybeden Feride (Türkân Şoray)'ye teyzesi bakmaktadır. Subay olan babasını çok az görebilmektedir. Bir ara izinli gelen babası onu Fransız Dame de Sion okuluna yatılı olarak verir. Çok haşarı olan ve ağaçlardan inmeyen Feride'ye çevresi bu nedenle "Çalıkuşu" adını takmıştır. Yıllar geçmiş Feride büyümüştür. Kendisini okulda ziyaret eden teyzesinin yakışıklı oğlu Kamran (Kartal Tibet)'la birbirlerine aşık olurlar. Evlenme hazırlıkları sürerken arada başka bir kadının olduğunu düşünen Feride evden kaçar ve bakanlığa baş vurarak öğretmen olarak İstanbul'dan uzakta bir görev ister. Savaşın yoksullaştırdığı Anadolu'da bir köyde öğretmenliğe başlar.

Oyuncular

Parla Şenol (Küçük Feride) filmin bir sahnesinde.

Film hakkında notlar

  • Filmin dev bir oyuncu kadrosu vardır. Filmin sinema afişinde yazdığına göre 57 ünlü yıldız filmde rol almıştır. Nerede ise 1960'ların tüm ünlü sinema ve tiyatro oyuncularının bu dev prodüksiyonda bir rolü vardır. Bu filmle beraber Türk sinemasında büyük kadrolu filmler dönemi de başlamış oldu.
  • Bu filmin yönetmeni Osman Fahir Seden 1986 yılında bu kez TV dizisi olarak "Çalıkuşu" 'nu tekrar çekti. Bu mini dizide bu kez başrolleri Aydan Şener, Kenan Kalav ve Sadri Alışık paylaşmışlardı.[2]
  • Film, 20. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Ustalara Saygı bölümünde gösterilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Çalıkuşu (roman)Filmin romanı hakkında bilgi
  2. ^ IMDb'de Movie Connections
  3. ^ "Filmarşivi.net". 2 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2008. 

Dış bağlantılar

IMDb'de Çalıkuşu

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Çalıkuşu</i> (roman) Reşat Nuri Güntekinin romanı

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.

<i>Uçurtmayı Vurmasınlar</i>

Uçurtmayı Vurmasınlar, yönetmenliğini Tunç Başaran'ın yaptığı 1989 yapımı uzun metrajlı Türk sinema filmi. Film seti, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde olsa da hapishane çekimlerinin çoğu İstanbul Sultanahmet Cezaevi'nde yapılmıştır. Film, 62. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin yabancı dilde en iyi film dalında Akademi Ödülü aday adayı olarak seçilmiştir.

<i>Ne Şeker Şey</i>

Ne Şeker Şey, 1962 yapımı siyah-beyaz, yönetmenliğini Osman Fahir Seden'in yaptığı başrollerde Türkân Şoray ve Göksel Arsoy'ın oynadığı Türk filmi. Filmde Adanalı bir iş insanının üç kızının öyküsü anlatılmaktadır.

<i>Çalıkuşu</i> (dizi, 1986)

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden Osman F. Seden tarafından uyarlanan 1986 yapımı Türk televizyon dizisi. 20 Nisan 1986 ile 1 Haziran 1986 tarihleri arasında, Pazar akşamları TRT 1'de ekrana gelmiştir. Dizi, 7. bölümü ile sona erdi.

<i>Güllü Geliyor Güllü</i> 1973 yapımı Türk filmi

Güllü Geliyor Güllü, 1973 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı Türk sinema filmidir. Filmde başrolleri Türkân Şoray ile Ediz Hun paylaşmıştır. Filmde Kemal Sunal kiralık katil rolünü canlandırmıştır. Kemal Sunal, ilk kez dışarıdan seslendirme ile rol yapmıştır.

<i>Ayşecik Cimcime Hanım</i> Ayşecik serisinin yedinci filmi (1964)

Ayşecik Cimcime Hanım, Erdoğan Tünaş'ın senaryosunu yazdığı, Hulki Saner'in yönettiği 1964 yapımı siyah-beyaz Türk filmidir. Filmin yapımcıları Hulki Saner ve Hürrem Erman'dır.

<i>Ayşecik Canımın İçi</i> Ayşecik serisinin beşinci filmi (1963)

Ayşecik Canımın İçi, senaryo ve yönetmenliğini Hulki Saner'in üstlendiği 1963 yapımı Türk filmidir.

<i>Sefiller</i> (film, 1967) 1967 filmi

Sefiller, senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Zafer Davutoğlu'nun yönettiği 1967 yapımı Türk sinema filmi. Film, Victor Hugo'nun Sefiller adlı eserinden uyarlamadır.

<i>Sinekli Bakkal</i> (film) film

Sinekli Bakkal, senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Mehmet Dinler'in yönettiği 1967 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerdeki oyuncuları Türkan Şoray ve Ediz Hun'dur.

<i>Düğün Gecesi</i> (film, 1966) 1966 filmi

Düğün Gecesi, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Kenarın Dilberi</i>

Kenarın Dilberi, senaryo ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Meleklerin İntikamı</i>

Meleklerin İntikamı, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Ekmekçi Kadın</i> (film, 1965) 1965 filmi

Ekmekçi Kadın, senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Zafer Davutoğlu'nun yönettiği 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Elveda Sevgilim</i>

Elveda Sevgilim, Osman F. Seden'in yönettiği 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Komşunun Tavuğu</i> (film, 1965) 1965 filmi

Komşunun Tavuğu, senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Zafer Davutoğlu'nun yönettiği 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Badem Şekeri</i> (film) Bir Yeşilçam kurdelesi

Badem Şekeri, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1963 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Türkan Şoray, Fatma Girik,Fikret Hakan ve Efgan Efekan oynamıştır.

<i>Devlerin Aşkı</i> (film, 1976) 1976 film

Devlerin Aşkı 1976 yılı Türkiye yapımı yönetmenliğini Osman F. Seden'in yaptığı dramatik romantik Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmidir. İrfan Ünal filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Filmde iki kişi arasında geçen bir aşk hikâyesi, bu aşkta üçüncü kişi ve bunun ortaya çıkardığı kıskançlık anlatılmıştır. Türkân rolünde Tarık ile eski birer aşıktır. Tarık, Türkan'ın Süreyya Bey'in sevgilisi olduğunu öğrenir ve olaylar farklı bir boyut kazanır.

<i>Kırık Bir Aşk Hikayesi</i>

Kırık Bir Aşk Hikâyesi, yönetmenliğini Ömer Kavur'un üstlendiği, Selim İleri'nin özgün senaryosunun Kavur tarafından uyarladığı 1981 çıkışlı Türk filmidir. Film Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde çekilmiştir.

<i>Bir Sevgi İstiyorum</i> Kartal Tibetin yönettiği 1984 yapımı Türk filmi

Bir Sevgi İstiyorum, Safa Önal ve Mehmet Aydın'ın senaryosunu yazdığı, Kartal Tibetin yönettiği 1984 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı İbrahim Mertoğlu ve Sungur Esendir.

<i>Kara Gözlüm</i> (film, 1970) 1970 filmi

Kara Gözlüm, 1970 Türkiye yapımı romantik-dramatik filmdir. Senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı filmin, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği ve İrfan Ünal'ında yapımcısı olduğu, Önemli başrollerde Türkân Şoray, Kadir İnanır, Ali Şen ve Müjdat Gezen ve yardımcı rollerde Aziz Basmacı, Mürüvvet Sim, Diclehan Baban ve Mualla Sürer oynamıştır.