İçeriğe atla

Çalıkuşu (bale)

Çalıkuşu
MüzikSaadettin Kaynak, Veli Dede ve Rahmi Bey’e ait Türk müziği parçaları
LibrettoMerih Çimenciler
Gala6 Kasım 2003
İlk gösterim yeriAnkara, Türkiye

Çalıkuşu, Koreograf Merih Çimenciler tarafından Reşat Nuri Güntekin'in ünlü romanı Çalıkuşu'ndan uyarlanmış bale eseri.

İlk defa 6 Kasım 2003'te sahnelenmiştir.[1] Eserde sanatçılar serde sanatçılar Hicaz Saz Semai, Acem Aşeran, Şol Cennetin Irmakları, Gel Gör Beni Aşk Neyledi, Güzel Bir Göz Beni Attı, Mahur Saz Semai, Sevdim Yine Bir Civan gibi Türk Sanat Müziği'nden eserlerle dans ederler.[2]

Küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş kültürlü ve güzel bir genç kız Feride’nin, genç ve yakışıklı Kamuran'a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu’da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatılır. Reşat Nuri Güntekin'in romanına bire bir sadık kalınarak sahneye uyarlanmıştır. Türk Sanat Müziği eşliğinde icra edilen ilk bale eserlerindendir.[3]

Eser, ilk defa sahnelenmesinin ardından yedi yıl boyunca Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde kapalı gişe oynamış;[4] 2013'te Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından yeniden sahnelenmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Çalıkuşu Balesi Mersin'de Sahnelenecek". www.gastecim.com. Gastecim.com sitesi, 26 Ocak 2015. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  2. ^ İnceoğlu, Deniz. "Ankara'da 6 yıldır kapalı gişe oynayan Çalıkuşu balesi İstanbul'da". www.hurriyet.com.tr. Hürriyet gazetesi 20 Kasım 2008. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  3. ^ "Çalıkuşu balesi 6 yıl sonra ilk kez İstanbul'da sahneleniyor". www.gazetevatan.com. Gazete Vatan, 22 Hazira n2015. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  4. ^ "Türk Sanat Müziği İle Baleye Uyarlanan Ve Uzun Yıllardır Kapalı Gişe Oynayan "Çalıkuşu", Adana Tiyatro Festivali'nde Sahne Alıyor". www.sabancivakfi.org/. Sabanci Vakfi sitesi. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  5. ^ "Çalıkuşu yeniden sahnede". www.star.com.tr. Star gazetesi, 20.03.2013. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşat Nuri Güntekin</span> Türk roman, öykü ve oyun yazarı

Reşat Nuri Güntekin, Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır. Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanımıştır. Eserlerinde Anadolu'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış; insanı insan-çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır.

<i>Çalıkuşu</i> (roman) Reşat Nuri Güntekinin romanı

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkkıran (bale)</span> bale

Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

Çetin Işıközlü, Türk besteci,orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Çark, Ravel'in Yaylı Sazlar Dörtlüsü üzerine koreograf Sait Sökmen tarafından yaratılmış baledir.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

Guguk Kuşu Balesi, müziği İlteriş Sun’a, liberettosu İlham Yazar’a ait bir baledir. Dünya pörmiyerini 2004 yılında Ankara’da İhsan Bengier’in koreografisi ile yapmıştır.

Şenol Tiryaki, Türk tiyatro oyuncusu, sanat ve fikir insanı.

Çalıkuşu, 2013-2014 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden üçüncü kez uyarlanan drama türündeki Türk televizyon dizisidir. daha önce Çalıkuşu ve Yeniden Çalıkuşu adıyla televizyonlarda yayınlanmış diziler ile karıştırılmamalıdır. Dizinin başrollerinde Burak Özçivit ve Fahriye Evcen yer almaktadır. Dizi, 30. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Romeo ve Juliet (Prokofyev)</span>

Romeo and Juliet Op. 64, konusunu William Shakespeare’in Romeo ve Juliet oyunundan alan, Sergey Prokofyev'in 1935 yılında bestelediği bale müziğidir.

<span class="mw-page-title-main">Mariinski Tiyatrosu</span> Rusya, Sankt-Peterburgda tarihi bir opera ve bale tiyatrosu

Mariinski Tiyatrosu, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde tarihi opera ve bale tiyatrosu.

<span class="mw-page-title-main">Zeyniler, Yıldırım</span>

Zeyniler, Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı küçük bir mahalle.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

Güldestan, librettosu ve koreografisi Beyhan Murphy'e, müziği Mercan Dede'ye ait 2004 tarihli 2 perdelik müzik ve dans yapımı.

Çeşmebaşı balesi, müziğini Ferit Tüzün'ün, ilk koreografisini Ninette de Valois'nın yaptığı altı bölümlük fantastik bale eseridir.