İçeriğe atla

Çakırcalı Mehmet Efe (film, 1969)

Çakırcalı Mehmet Efe
YönetmenYılmaz Atadeniz
YapımcıNahit Ataman
SenaristYılmaz Atadeniz, Sadık Şendil
OyuncularKartal Tibet
Hülya Darcan
Görüntü yönetmeniNecati İlktaç
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1969
Süre102 dk.
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Çakırcalı Mehmet Efe, 1969 tarihli Türk sinema filmi.

Konusu

Osmanlı hükûmeti, dağlarda yaşayan efelere ovaya inmeleri halinde güvenli bir şekilde yaşayacakları haberini salar. Çakırcalı Mehmet Efe'nin babası Çakırcalı Ahmet Efe, yıllardır süren silahlı mücadeleyi sona erdirmek için dağdan inmeye karar verir. Ama Hasan Çavuş emrindeki askerleriyle Çakırcalı Ahmet Efe ve arkadaşlarına pusu kurarak hepsini katleder. Bu sırada çocuk yaşta olan Mehmet, Hacı tarafından yetiştirilir. Mehmet, Hacı ile birlikte Hasan Çavuş’a karşı intikam arayışına girecektir.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Efe</span> Kurtuluş Savaşında yarı askeri örgüt lideri

Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli, Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından efe seçilir. Zeybekler, efenin emriyle kızanları yetiştirirler. Zeybeklerden eğitim gören, silahlı onur adamlardan oluşan genç kişilere, kızan denir. Belirli bir zaman kızan olarak zeybeklerden eğitim gördükten sonra zeybek sınıfına alınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yörük Ali Efe</span> Kuvâ-yi Milliye önderi

Yörük Ali Efe veya Ali Efe Yörük, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919'da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş olan efe.

<span class="mw-page-title-main">Atçalı Kel Mehmet Efe</span>

Atçalı Kel Mehmet Efe, Aydın'ın Atça kasabasında fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve genç yaşında dağa çıkarak zeybek olmuş, daha sonra da 1829-1830 Aydın İhtilali olarak anılan harekete önderlik etmiştir.

Arpazlılar, Osmanlı Devleti'nde merkezi yönetimin zayıflayarak bölgesel derebeyliklerin ön plana çıktığı 18. ve 19. yüzyıllarda Aydın çevresinde hakimiyet kurmuş iki aileden biridir. Arpazlıların hakimiyeti Nazilli merkezli, diğer derebeylik soyu olan Cihanoğulları ise Aydın merkeze 22 km. uzaklıktaki Koçarlı çıkışlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Hacım</span>

Mehmet Hacım ya da Mütevellizade Hacımlı Mehmet Bey, Türk iş insanı.

Çakırcalı Mehmet Efe, İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Türkönü köyünde doğmuş, Ege'deki efelik kültürünün en ünlü simalarından biridir. Çakırcalı Mehmet Efe'nin Hacı Mustafa tarafından öldürüldüğüne ve bir çatışma esnasında serseri kurşuna kurban gittiğine yönelik söylentiler bulunmaktadır. Belirtildiğine göre, zaptiyelerle başlayan müsademede öldürülmüştür. Kızanları başını keserek tanınmasını engellemişlerdir. Cesedi ilk karısı Iraz (Raziye) Hanım tarafından tanınmıştır. Başsız cesedi Nazilli'de gömülmüştür. 1948 senesinde en küçük kızı Hatice Akkaş tarafından Nazilli'den alınarak dedelerinin vakfı olan Ödemiş Kayaköy mezarlığına defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Naşit Paşa</span> Osmanlı devlet adamı

Hacı Naşit Paşa, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde üst düzey bürokraside çeşitli görevlerde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

Kozan Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti, 7 Mart 1919'da Kozan'ın işgali ile kurulan müdâfaa-i hukuk cemiyeti.

Karabucak Savunması Türk Bağımsızlık Savaşı sırasında Kozan'da meydana gelen bir olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Baradan</span>

Hüseyin Avni Baradan, Türk sinema ve tiyatro oyuncusur, gazeteci.

Nuri Akıncı Yönetmen, senarist, yapımcı.

Tavaşi Hasan Ağa Camii ya da İnadiye Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Sokullu Mehmet Paşa'nın hazinedarı olan Tavaşi Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<i>7 Kocalı Hürmüz</i> (film, 1971) 1971 filmi

7 Kocalı Hürmüz, Sadık Şendil'in Yedi Kocalı Hürmüz adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1971 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdığı filmin başrolünde Türkân Şoray oynamaktadır.

<i>Çakırcalı Mehmet Efe</i> (film, 1950) 1950 filmi

Çakırcalı Mehmet Efe, Murat Sertoğlu'nun romanından uyarlanarak Faruk Kenç'in senaryosunu yazıp yönettiği 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı İstanbul Film adına Faruk Kenç ile And Film adına Turgut Demirağ'dır. Filmin müziği Şadi Yaver Ataman tarafından yapılmıştır. Görüntü yönetmenliğini Enver Burçkin üstlenmiştir. Yönetmen yardımcılığını Nuri Akıncı yapmıştır. 1952 yılında devam filmi olarak Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi yine Faruk Kenç tarafından yönetilmiştir.

Semih Evin, Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu.

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çete Ayşe</span> Türk ulusal kahraman

Çete Ayşe, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Aydın'ın Yunan işgalinden kurtulmasında rol almış kuvâ-yı millîyeci.

<i>Büyük Yemin</i>

Büyük Yemin, yönetmenliğini ve yapımcılıpını Memduh Ün'ün, 1969 yapımı bir Türk filmdir. Film Antalya dağlarında çekilmiştir.

Balıkesir'in Kurtuluşu, Türk ordusunun Balıkesir'e girmesi ile 6 Eylül 1922 tarihinde, Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulması olayıdır.