İçeriğe atla

Çakırağa Konağı

Koordinatlar: 38°15′22″K 28°03′55″D / 38.25611°K 28.06528°D / 38.25611; 28.06528
Çakırağa Konağı
Çakırağa Konağı
Harita
Genel bilgiler
DurumRestore edildi
TürKonak
Mimari tarzOsmanlı Mimarisi
AdresBirgi
Şehirİzmir
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar38°15′22″K 28°03′55″D / 38.25611°K 28.06528°D / 38.25611; 28.06528
Başlama1761
Tamamlanma1764
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Çakıroğlu Mehmet Bey

Birgi Çakırağa Konağı, Ödemiş'in Birgi beldesinde bulunan Osmanlı sivil mimari örneği konaktır. 1761-1764 yılları arasında, zengin bir tüccar olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan ahşap konak üç katlıdır. Restore edilerek müze hâline getirilmiştir. Duvar ve tavan süslemeleri, kalem işleri ve ahşap oymalar döneminin üslubunun özel örneklerinden sayılır.

Konağın alt katında taşlık, mutfak, ahır, misafir ve bekleme odası yer alır. İkinci kat kışlık, üçüncü kat ise yazlık olarak kullanılmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konak, İzmir</span> İzmirin ilçesi

Konak, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde İzmir Körfezi, kuzeydoğusunda Bayraklı, doğusunda Bornova, güneyinde Buca ve Karabağlar, batısında Balçova ilçeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birgi, Ödemiş</span>

Birgi, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şemaki Evi Müzesi</span>

Bursa Yenişehir Şemaki Evi Müzesi, İran'ın Şemaki kasabasından Anadolu'ya gelerek Yenişehir'e yerleşen Şemaki ailesi tarafından 18. yüzyılda yaptırılmıştır. Konak olarak adlandırılabilecek ev iki katlıdır. Zemin katta taşlık ve sağ tarafında mutfak ve kiler, sol tarafında iki oda yer alır. Mutfak duvarına bitişik ahşap merdivenle üst kata çıkılır. Burada eyvanlı bir sofa, sofaya açılan bir "başoda" ile biri küçük diğeri büyük iki oda daha yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Göztepe, Konak</span> İzmirde bir mahalle

Göztepe, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçenin batıdaki sahil şeridinde yer alan mahalle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve İnönü Caddesi arasında yer alan sokakları içerir. İnönü Caddesi mahallenin Karabağlar ilçesiyle sınırını oluşturur. Mithatpaşa Caddesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na paralel olarak mahalleyi kat eder.

<span class="mw-page-title-main">Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı</span>

Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı, Çakıroğlu İsmail Ağa tarafından Trabzon'un Of ilçesi Sıraağaç (Çalek) köyünde inşa edilmiş olan konak. 1805 senesinde tamamlandığı tahmin edilmektedir. Yapımı 6 sene sürmüş, 40 usta çalışmıştır. Bina, Karadeniz bölgesindeki en büyük taş konağı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Ahşap oyma</span>

Ahşap oyma, ahşap malzeme üzerine yapılan bir çizimin özel kesici aletlerle istenmeyen yerlerinin yontulması ile elde edilmesi sanatıdır. Bu sanatla iştigal edenlere "hakkak" denir.

Osmanlı Evi Müzesi. Bursa'da II. Murad külliyesinin karşısında bulunan ve 17. yüzyıl Osmanlı yaşam tarzının sergilendiği müze.

<span class="mw-page-title-main">Campobasso</span> İtalyanın Molise bölgesinde, Campobasso iline bağlı ilçe (komün)

Campobasso, İtalya'nın güneyinde Molise bölgesinin başkenti olan ve aynı ismi taşıyan Campobasso ilinin merkezi olan bir komündur. Şehir Biferno Nehrinin yüksek vadisi içinde konumlanmış olup Sannio ve Mateşe dağları ile çevrili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Nuri Bey Konağı</span>

Hacı Nuri Bey Konağı, Nevşehir iline bağlı Avanos ilçesinde, 1900'lü yılların başında yapılmış olan konak.

<span class="mw-page-title-main">Vernik</span>

Vernik, tahta başta olmak üzere korunması istenen eşya veya yüzeye sürülen şeffaf, sert, koruyucu katman. Verniğin geleneksel bileşimi kuru yağ, reçine ve tiner ya da solventtir.

Mudanya Tahir Paşa Konağı Kent Müzesi, 2013 yılından bu yana Mudanya’da 18. yüzyıl yapısı konakta hizmet veren müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Rize Müzesi</span>

Rize Müzesi, Rize Etnoğrafya Müzesi, Tuzcuoğlu Konağı ya da bilinen adıyla Sarı Ev, Rize kent merkezindeki Piriçelebi Mahallesi’nde 19. yüzyıl sivil mimari örneği olarak 19. yüzyılda inşa edilen binada 27 Haziran 1998 'den beri hizmet veren bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Paşa Konağı</span> Lefkoşada konak ve müze

Derviş Paşa Konağı, Lefkoşa'nın Arabahmet Mahallesi'ndeki tarihi bir konak ve etnografya müzesidir. Günümüzde Kuzey Lefkoşa'da yer alan konak, Beliğ Paşa Caddesi üzerinde bulunmaktadır ve iki katlıdır. Kıbrıs'taki Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğlu Konağı</span>

Ramazanoğlu Konağı, Türkiye'nin Adana kentinde bulunan bir konaktır. Ramazanoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş olup halen bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır ve Türkiye'deki en eski konak örneklerinden biridir. Ulu Camii'nin güneydoğusunda, Ramazanoğulları'nın Harem'i olarak kullanılmakta olup beyliğinn mütevazı bir ifadesinin yanı sıra Mısır'ın Memlûk konaklarına benzeyen önemli bir eserdir.

İzmir Mask Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir müzedir. Levanten kültürüne uygun tarihi binanın Konak Belediyesi'nce restore edilmesiyle 10 Mayıs 2011'de Türkiye'nin ilk mask müzesi olarak Alsancak semtinde ziyarete açıldı. Butik müze anlayışıyla inşa edilen müze iki katlı binadan oluşmaktadır. Binanın zemin katında kafeterya ve dinlenme bölümü; 1. katta etnik mask bölümü; 2. katta ise Anadolu seçkisi, iz bırakanlar, sergi salonu ve atölye olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pazaryeri, Konak</span>

Pazaryeri, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Basmane semtinin bir kısmını içermektedir ve mahallede birçok tarihi otel ve yapı bulunmaktadır. 2022'de mahalledeki altı yapının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edileceği açıklanmıştır.

Tokat Kültür Evi, Tokat ilinin merkezinde bulunan eski konak ve kültür merkezi.

Veli Paşa Konağı, Çorum merkezinde bulunan tarihi konak.

Yeşil Efendi Osmanlı Evi Müzesi, Yeşil Efendi konağı veya Osmanlı Evi, Odunpazarı, Eskişehir'de yer alan müzedir.