İçeriğe atla

Çabaş (dağ)

Çabaş
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2179 m
KoordinatlarEnlem:52° 20′ 59″ Kuzey Boylam: 90° 40′ 04″ Doğu 
Coğrafya
KonumSütgöl bölgesi, Tıva Cumhuriyeti, Hakasya

Çabaş dağı (Rusça: Джебашский хребет, Jebaşkiy hrebet), Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusunda dağ.

Sözkökü

Rusça Çebaş (Джебашский хребет, Çebaşskiy hrebet)[1] olarak söylenen söz Hakasya'da Çabaş olarak söylenmektedir. Aynı adla Çabaş akarsuyu da vardır. Hakasça'nın resmi şivesinde çabas sözü kullanılır. Çabas, sakin, yavaş, uysal, durgun, mutedil demektir.[2]

Konum

Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusundadır. Batı Sayanların kuzeyine düşen dağ dizmesidir.

Özellikler

Dağın taş yapısında proterozoyik kayalardan şist, kuvarsit, mermer görülür. Uzunluğu — yaklaşık 80 km. Hakasya'nın güneydoğusundaki Krasnoyarsk krayı sınırına kadar devam eder. Çabaş dağını Hakasya'daki uzantısı Piy aymağı ve Taştıp aymağındadır.Tuva Cumhuriyeti'nde ise Sütgöl bölgesi kuzeyindedir. Ortalama yüksekliği 1000–1500 m. arasıdır. En büyük yükseklik ise Tıva Cumhuriyeti alanındadır ki — 2179 m, Hakasya'daki en yüksek yer ise — 1958 m. (Karlıgan). Yamaçları — koyu iğne yapraklı taygadan oluşur.

Topografik haritalar

İlgili eserler

  • Зятькова Л. К. Структурная геоморфология Алтае-Саянской горной области. Новосиб.: Наука, 1977.
  • Энциклопедия Республики Хакасия : [в 2 т.] / Правительство Респ. Хакасия; [науч.-ред. совет.: В. А. Кузьмин (пред.) и др.]. — Абакан : Поликор, 2007. Т. 1 : [А — Н]. — 2007. — 430, [2] с. : ил., портр. — Библиогр. в конце слов. ст. — С. 178.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Географический энциклопедический словарь: Географические названия / под ред. Э. Б. Алаева и др., гл. ред. А. Ф. Трёшников. — М.: Советская энциклопедия, 1989. — 2-е изд. — С. 150. — 592 с. ISBN 5-85270-057-6
  2. ^ Örnekli Hakasça-Türkçe Sözlük. Ekrem Arıkoğlu. Akçağ yay. 2005, Ankara. s. 70

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hakasya</span> Sibirya bölgesinde Rusyaya bağlı özerk cumhuriyet

Hakas Cumhuriyeti veya Hakasya Rusya Federasyonu'na bağlı Türk soylu Hakas Türklerinden adını alan özerk bir cumhuriyet.

Tuva Cumhuriyeti idari yapılanması — Sovyetler Birliği devrinden kalma bir yönetim birimi olan rayon denilen ilçe tipi idari yapılanma görülür. Sumon köy tipi yerleşimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Altay aymağı (Hakasya)</span>

Altay aymağı — Rusya Hakasya Cumhuriyetinde ilçe düzeyinde idari birim.

Beezi bölgesi veya Beezi kojuunu — Tuva Cumhuriyeti'nde eski yönetim birimi. Yenisey'in (Kemçik) Beezi bölgesi, kojuun.

Oyunnar bölgesi veya Oyunnar kojuunu — Tuva Cumhuriyeti'nde eski yönetim birimi. Tandı Tıva'nın bölgesi, kojuun.

Salçak bölgesi veya Salçak kojuunu — Günümüz Tuva Cumhuriyeti topraklarında yer alan Tandı Tıva'nın bölgesi, günümüzdeki Kaahem ili, kojuun.

Hemçik bölgesi veya Kemçik kojuunu — Günümüz Tuva Cumhuriyeti topraklarında yer alan Yenisey'in Daa (dağ) bölgesi, kojuun.

<span class="mw-page-title-main">Biy-Hem (akarsu)</span>

Biy Hem - Tıva Cumhuriyetinde Yenisey akarsuyunun sağ kaynağıdır. Tıva Türkçesinde büyük akarsu anlamına gelmektedir.

Karlıgan veya Karlığan, Tuva Cumhuriyeti'nin Baytayga bölgesinin batısı ile Hakasyanın güneydoğusunda Taştıp ilinde Batı Sayan dağları silsilesinde bir dağ.

Biçe Möngün Tayga, Tuva Cumhuriyeti'nin Möngün Tayga bölgesi ile Moğolistannın kuzeyinde Tandı dağları silsilesinde bir sınır dağ sırtı.

Akademik Obruçev dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin doğusunda Toju bölgesinde, Dağlık Doğu Tıva'nın orta kesiminde dağ.

Kurttug Şivi veya Kurtluk Şibi, Tuva Cumhuriyeti'nin Biğkem bölgesi kuzeyinde Krasnoyarsk krayı sınırında dağ.

Öök veya Eğik, Tuva Cumhuriyeti'nin Biğkem bölgesi kuzeyinde dağ.

Üd veya Üde, Tuva Cumhuriyeti'nin Totu bölgesi doğusunda ve İrkut oblastı sınırındaki dağ.

Salbık veya Salbak — Hakasya'nın Ust-Abakan rayonunda Verşin-pici beldesine bağlı köy.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Tarihi Başkurdistan</span>

Başkurdistan, Ufa ilçesinin Başkurt Ufa bölgesine dönüşümü sonucunda oluşan tarihi ve coğrafi bir bölgedir. Şu anda Başkurdistan Cumhuriyeti, Orenburg ve Çelyabinsk bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti'nin doğu kısmı, Udmurtya'nın güneydoğu kısmı, Perm bölgesinin güney kısmı, Sverdlovsk'un güneybatı kısmı, Kurgan'ın batı kısmı, Samara'nın kuzeydoğu kısmı ve Saratov'un doğu kısmı bu bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ergek Targak Tayga</span>

Ergek Targak Tayga Dağları, Batı Sayanlar ve Doğu Sayanlar kavşağındaki dağ silsilesi.

Toybuhaa Hertek — Tıvanın görkemli taş ustası, Tıva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin halk sanatçısı, Tıva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Mükafatı ödülüne sahip kişi.

Nikolay Konstantinoviç Liko - Rus İmparatorluk askeri, Karadeniz Lineer Taburu No. 5'in kaptanı, Rus-Çerkes Savaşında Mihaylovski Kuşatmasında görev yapmıştır.