
Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çaydır. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en baskın karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.

İkizdere, Rize iline bağlı bir ilçedir.

Bektaş Yaylası, resmi olarak Giresun'un Dereli ilçesine bağlı ilçenin ve yakın köylerin ana çarşı olarak kullandığı bir yayladır. Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli'nin müritleri Türkmen Çepniler tarafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir.

Başköy, Rize ilinin Güneysu ilçesine bağlı bir köydür.

Tozköy, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür.

Olgunlar Yaylası (Meretet), Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı mezra.

Anzer Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir. Balıyla ünlü olan yayla aynı zamanda önemli bir ekoturizm alanıdır.

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.
Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

Ovit Yaylası, Rize ilinin, İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. İkizdere'ye 36 kilometre mesafededir. İkizdere-İspir yolu üstünde yer almaktadır.
Sakura Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2738 metredir. Fındıklı'ya 38 kilometre uzaklıktadır. Yaylaya ulaşım Çamlık Yaylası'ndan yürüyerek sağlanmaktadır. Marsis Dağı'na tırmanış rotası bu yayladan geçmektedir. Yaylanın alanı 9 kilometrekaredir. En yakın yerleşim yeri olan Aslandere köyüne 26 km uzaklıktadır.
Mahura Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2643 metredir. İkizdere'ye 31 kilometre mesafededir. Yaylanın alanı 10 kilometrekaredir.
Sivrikaya Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1875 ila 2580 metredir. İkizdere'ye 20-25 kilometre mesafededir. Yaylaya ulaşım İspir yolundan Sivrikaya köyü sapağına saptıktan sonra sola ayrılan toprak yolu takip ederek sağlanmaktadır. Yayla, Zorkal, Alevra, Tenağul ve Legiş yaylalarıyla çevrelenmiştir. Yaylada 2004 yılından beri Dağ Horozu Şenliği düzenlenmektedir.
Keremali Yaylaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında Keremali Dağı üzerinde bulunan dört yayladır. Yaylalar 1200–1400 m yükseklikleri arasındadır. Akyazı'dan 20, Hendek'ten 27 km yol ile ulaşılmaktadır.
Çiğdem Yaylası, Sakarya ili, Hendek-Akyazı İlçeleri sınırında bulunan, 19,37 hektar büyüklüğündeki yayladır.

Yedigöller, Erzurum ilinin İspir ilçesi ve Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan buzul gölleridir. Kaçkar Dağlarının güney batısında Verçenik Dağları üzerinde 3100 m yükseklikte bulunurlar. Erzurum-Rize sınırında Çayırözü alanında yer alır. İspir sınırlarında bazıları çok küçük 10 gölden oluşur. Ayrıca Yedigöller'in en batısındaki İkizdere sınırları içerisinde kalmaktadır. Çayırözü mahallesinden 21 km'lik stabilize yolun sonundan 1-2 saatlik yürüyüşle ulaşılmaktadır. Göl bölgesinin kuzeyinde Anzer ve Cimil yaylaları bulunur. İspir Belediyesi alana beton merdiven yaptırması tartışılmış, merdivenleri yıkan köylüler yargılanmıştır. Gölün suları Yedigöl Deresi aracılığıyla Çoruh Nehri'ne akmaktadır.

Kolsay Gölleri Ulusal Parkı, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Tanrı Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan bir millî parktır. Genellikle "Tanrı Dağları'nın İncileri" olarak anılan, parkın ana varlığı olan Kolsay Gölleri Almatı Eyaleti'nin Raiymbek ilçesi ile Talgar içlesi arasında yer almaktadır. Doğal Kaindy Gölü de parkın içinde yer almaktadır. Park Almatı'nın 120 kilometre (75 mi) güneydoğusunda yer almaktadır. Heyelan-tektonik kökenli göller, yaklaşık olarak 1887 ve 1911'de Kaindy ve Kolsay nehirleri üzerinde oluşmuştur.

Garzavan Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir yayladır. İkizdere'ye 28 kilometre uzaklıkta, Bayburt sınırında konumlanmış olan yaylanın rakımı 2124 metredir. Yayladaki evlerin çoğu kayaların arasına inşa edilmiş geleneksel evlerden oluşmaktadır. Yayladan Soğanlı ve Katreç göllerine yürüyüş yapılabilir.
Arçevit Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir yayladır. İkizdere'ye 30 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan yaylanın rakımı 2507 metredir. Yaylaya Çifteköprü'den sağa ayrılan ve sert virajlarla yukarı çıkan bir güzergahtan ulaşılabilir. Yaylada geleneksel mimari stilde inşa edilmiş taş ve ahşap karışımı evler vardır. Yayladan Kunda Deresinin üzerindeki şelaleye yürüyüş yapılabilir.
Karmik Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Çamlıhemşin'e 46 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan yaylanın rakımı 2675 metredir. Yaylaya ulaşım Tirovit Yaylası'ndan yürüyerek sağlanmaktadır. Yaylanın üstünde Cofk ve Zincirli gölleri yer almaktadır. Yayladan Hacıvanak veya Hapivanak yaylarına patikalardan yürüyerek gidilebilir.