İçeriğe atla

Çağlayanlar (kitap)

Çağlayanlar, Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun dini ve milli değerleri yücelten hikâyelerini ve "Alparslan Masalı"nı bir araya getirdiği eser. Çağlayanlar kitabında yer alan "Alparslan Masalı" ve hikâyeler vatani ve milli duyguların anlatıldığı yazılardır. Trablusgarp Savaşını kaleme aldığı"Padişahım Alınız Menekşelerimi, Veriniz Gülümü", Anadolu insanını anlatan "Üzümcü" hikâyesi, Göç Destanının konusu alınarak oluşturulan "Altın Ordu" hikâyesi başta olmak üzere on sekiz tane hikâyenin anlatıldığı eserimizdir. Halka milli ve vatani şuuru kazandırmak için yazılmıştır. Bunlardan "Ayşe Kızla Vato" ve "Üzümcü" hikâyeleri en çok beğenilen hikâyelerdir. İlk baskısı eski harflerle yapılan eserin yaklaşık 40 farklı yayınevi tarafından yüzlerce baskısı yapılmıştır.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ Çağlayanlar, Bilgeoğuz yayınları, İstanbul 2015
  2. ^ Erez, Meral, "Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun eserlerinde batı", Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 2013, s.56,
  3. ^ Alaidar, Seitjanov, "Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun Çağlayanlar adlı eserinde cümle bilgisi incelenmesi", Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, 1995

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Masal</span> kurgusal bir hikaye içeren folklorik fantezi karakterler

Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

İhsan Oktay Anar, Türk roman ve hikâye yazarıdır.

Pertev Naili Boratav ya da asıl adıyla Mustafa Pertev, Türk halk bilimci, halk edebiyatı araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Nejdet Sançar</span> Türk yazar

Ahmet Nejdet Sançar (Çiftçioğlu), Türk eğitimci, yazar, düşünür, fikir adamıdır. Nihâl Atsız'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Müftüoğlu Ahmed Hikmet</span> Türk yazar ve diplomat (1870 - 1927)

Müftüoğlu Ahmed Hikmet, Türk yazar ve diplomat.

Cihat Fethi Tevet, Türk doktor, yazar, ansiklopedist ve siyasetçidir.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Hikmet Ahmet Birand,, Türk akademisyen, üniversite idarecisi, botanik bilgini ve yazar.

Nüket Tezcan Esen, Türk akademisyen.

Safahat, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un ilk şiir kitabının adıdır.

Veysî, şair ve yazardır.

Fethi Ahmet Polat Türk akademisyen, ilahiyat profesörü

Türk edebiyatı'nda hem sözlü hem yazılı, manzum ve mensur hikâye geleneğine sahip olmasına rağmen Tanzimat'tan sonra farklı yapısal özellikler taşıyan bir anlatı türü olarak yeni bir hikâye tarzı oluşmuştur. Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır. Bunun dışında, XIX. yüzyılda basımları yapılarak yaygınlık kazanmış olan meddah hikâyeleri "yeni hikâyeye" zemin hazırlayan eserler olarak görülmektedir. 1875-1890 yılları arasında Ahmed Midhat Efendi'nin devam eden Letâif-i Rivâyât serisinin dışında Mehmet Celal'in Venüs, Cemile gibi uzun hikâyeleri ile Nabizâde Nâzım'ın ilk dönem hikâyeleri bulunmaktadır. Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı kabul edilmektedir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyeler kabul edilmektedir.

<i>Muhayyelât</i> Osmanlı yazarı Giritli Ali Aziz Efendinin 1797de yazdığı, 1852de basılan eseri

Muhayyelât, Muhayyelât-ı Ledünni-i İlahi-i Giridî Ali Aziz Efendi ya da Muhayyelât-ı Aziz Efendi, Giritli Ali Aziz Efendi'nin 18. yüzyıl sonunda yazdığı ve ilk baskısı 1852 yılında yapılan fantastik bir eser.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Ahmet Banoğlu</span>

Niyazi Ahmet Banoğlu, tarihi araştırma kitaplarıyla tanınan gazeteci ve yazar. Gürcü edebiyatından Türkçeye ilk çevirileri yapan kişi olarak da bilinir.

<i>Fena Yol</i>

Fena Yol; Nazım Hikmet'in senaryosunu yazdığı, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1933 yapımı Türk-Yunan ortak yapımı bir filmidir.

Maçka Mezarlığı, Maçka, Beşiktaş, İstanbul'da yer alan bir Müslüman Mezarlığıdır. Mezarlığın tarihçesi 18. yüzyıla dayanmaktadır. Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Zehra Aylin, Ömer Rüşdü Paşa, Suzan Lütfullah gibi pek çok tanınmış ismin mezarları burada yer almaktadır.