İçeriğe atla

Çağlıyan Köyü Camii

Koordinatlar: 41°23′10″K 42°11′33″D / 41.38611°K 42.19250°D / 41.38611; 42.19250
Hevtzvrili Camii
Görsel
Kaynak: Gürcü Haber (gurcuhaber.com)
Harita
Temel bilgiler
KonumÇağlıyan, Şavşat
Koordinatlar41°23′10″K 42°11′33″D / 41.38611°K 42.19250°D / 41.38611; 42.19250
İnançİslam
DurumAktif
Mimari
Tamamlanma20. yüzyıl (Hevtzvrili kilisesinin yıkılmasıyla)
Özellikler
Minare sayısı1
MalzemelerTaş, Ahşap

Çağlıyan Köyü Camii, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Çağlıyan köyünde eski bir camidir.

Tarihçe

Çağlıyan Camii, köyün Cami mahallesinde 20. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Bir Gürcü köyü olan Çağlıyan, 1925 yılına değin Hevtzvrili adını taşıyordu. Osmanlılar bu yerleşimi 16. yüzyılda Gürcü yönetiminden ele geçirmiştir. O dönemden kalma kilise, bugünkü caminin yerinde bulunuyordu. Nitekim caminin avlusunda kiliseye ait kabartmalı bir taş tespit edilmiştir.[1] Hevtzvrili Kilisesi'nin kalıntılarının caminin inşa edildiği tarihe kadar ulaştığı anlaşılmaktadır.

Mimari

Çağlıyan Camii, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Taş duvarları bulunan camide ahşap malzeme de kullanılmıştır. Caminin çatısı sac malzeme ile kaplanmıştır. Caminin çatı üzerinde yükselen ahşap bir minaresi bulunmaktadır. Minare de dış etkilere karşı koruma amacıyla sonradan sacla kaplanmıştır.[2] Çağlıyan Köyü Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2836 sayılı yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle Aralık 2015'te tescil edilmiştir.[2]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tulumtaş, Gölbaşı</span> Gölbaşı, Ankara, Türkiyede mahalle

Tulumtaş, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski adı “Doluntaş”, “Toluntaş” olan yerleşme,

<span class="mw-page-title-main">Elmalı, İznik</span> İznik mahallesi

Elmalı, Bursa ilinin İznik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çağlıyan, Şavşat</span> Artvin, Şavşatta bir köy

Çağlıyan, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

Ortaköy Tarihi Camii, eskiden Aziz Dimitri Kilisesi, İstanbul ili Silivri ilçesi Ortaköy Merkez Mahallesinde bulunmaktadır. Ne zaman inşa edildiği net olarak bilinmemekle birlikte camide bulunan kitabelerden 1796-1831 yılları aralığında bölgede yaşayan Rumlar tarafından Aziz Dimitrios Kilisesi olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Yaklaşık 90 yıl kilise olarak faaliyet gösteren yapı, 1924 yılındaki mübadele ile Rumeliden gelen Türklerin Ortaköy'e yerleşmesiyle ortaya çıkan cami ihtiyacı nedeniyle camiye çevrilmiştir. Üzerine eklenen ahşap bir minare ile yeni cami yapılıncaya kadar yaklaşık 40 küsur yıl cami olarak kullanılan yapı, daha sonra karakol ve okul gibi çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Sonraları kendi kaderine bırakılan cami, bakımsızlıktan kısmen yıkılmıştır. 2008 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla caminin restore edilerek tekrar faaliyete geçirilmesine karar verilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanmış ve cami Ramazan ayında yeniden ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Fatih Paşa Camii, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde yer alan bir camidir. Şehrin ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1520 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kayalar Camii</span>

Kayalar Camii, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

<span class="mw-page-title-main">Melek Ahmed Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Melek Ahmed Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Plan ve mimarisinde Mimar Sinan'ın etkisi görülen cami, 16. yüzyılda Melek Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii</span> Ankarada bulanan tarihi bir cami

Zincirli Camii veya diğer adıyla Kazasker Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Cenabi Ahmet Paşa Camii</span> Ankarada tarihi bir cami

Cenabi Ahmet Paşa Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir camidir.

Avanos Ulu Camii, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmadığından dolayı ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari özellikleri incelendiğinde XVIII. yüzyıl yapılarından biri olduğu düşünülmektedir. Camiye toprak zeminden merdivenle inildiği için Yeraltı Camisi olarak da adlandırılır.

Çavuşlu Köyü Camii veya Dikiciler Camii, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Çavuşlu köyünde konumlanmış bir camidir. Günümüzde Çavuşlu köyünde yer almasına rağmen eskiden ayrı bir köy olan Murkivet'in camisidir. Bundan dolayı Murkivet Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Camili Köyü Camisi</span> Borçkaya bağlı Camili köyündeki tarihi cami

Camili Köyü Camisi veya Hertvisi Camisi, tarihsel Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Hertvisi olan Camili köyünde bulunan tarihi bir camidir. Köyün Hertvisi adının değiştirilmesinden sonra Camili Camii olarak adlandırılmıştır. Hertvisi Camii, Maçaheli vadisinin Türkiye tarafında tespit edilmiş sekiz ahşap camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Efeler Köyü Camii</span>

Efeler Köyü Camii veya Eprati Camii, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Eprati olan Efeler köyünde bulunan bir camidir. Köyün eski adından dolayı Eprati Camii ve bulunduğu mahallenin yeni adından dolayı Aksu Camii olarak da bilinir. Efeler Köyü Camii, köydeki Gürcü kilisesi Eprati Kilisesi yıkılıp yerinde inşa edilmiştir.

Tikmanet Camii, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı Bereket köyünün Tikmanet mahallesinde eski bir camidir. Bereket Köyü Camii veya Bereket Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gönülaçan Köyü Camii</span>

Gönülaçan Köyü Camii veya Şuvaskal Camii, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı Gönülaçan köyünde eski bir camidir. Bir Gürcü kilisesi olan Şuatzkali Kilisesi yıkılmış ve bu kilisenin yerinde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çoraklı Köyü Camii</span> Şavmta Kilisesi taşları kullanılarak inşa edilen cami, Şavşat, Çoraklı, Artvin.

Çoraklı Köyü Camii, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Çoraklı köyünde eski bir camidir. Caminin inşasında temel taşları olarak Şavmta Kilisesi'nin süslemeli taşları kullanılmıştır. İnşa edildiği tarihte köy Garkloba adını taşıdığı için Çoraklı Köyü Camii, Garkloba Camii olarak da bilinir.

Sananesi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Sananesi olan Yarbaşı köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir. Köyün bugünkü adından dolayı Yarbaşı Kalesi olarak da adlandırılmaktadır.