İçeriğe atla

Çağatay Akyol

Çağatay Akyol (d. 1969, Balıkesir), Türk arpist.

Türkiye'nin ilk erkek arp sanatçısıdır. Teknik gelişimi 19. yüzyılda tamamlandığında bir kadın çalgısı olarak görülüp tanınan ve az sayıda erkek sanatçı tarafından icra edilen arpi orkestralarda oda müziği topluluklarında icra eder. Ayrıca arp’ı sipsi, cura, kaval gibi çok eski Anadolu çalgıları ile birlikte icra ettiği ArpAnatolia adlı trio ile konserler verir.

Yaşamı

1969 yılında Balıkesir'de doğdu. 1980 yılında keman çalmak arzusuyla Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarına girdi ancak arpist Kaysu Doğansoy, solak olması sebebiyle ona arp çalmasını önerdi.[1] Akyol, bu öneriyi kabul etti ve Kaysu Doğansay'ın öğrencisi oldu. 1988 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na kabul edildi. 1989'da Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldu. Türkiye'nin ilk erkek arp sanatçısı olarak tanındı.[2]

1990 yılında Alman Akademik Değişim Servisi (D.A.A.D) bursu ile Berlin'e gitti ve eğitimine iki yıl Berlin Müzik Akademisi’nde devam etti.[3] Mariana Schmidt Kriceberg ve Regina Herving'in öğrencisi oldu. 1993'te Berlin Devlet Müzik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu.[4]

Dünyanın önemli festivallerinde ve salonlarında tanınmış orkestra şeflerinin şefliğinde konserler verdi. 1996 yılına kadar Mahler Gençlik Senfoni Orkestrası üyesi olarak çok sayıda konserde yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir, Çukurova, Bursa, Eskişehir Senfoni Orkestraları, Milli Reasürans Oda Orkestrası, Borusan Filarmoni Oda Orkestrası, Minsk Oda Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Akademik Başkent Oda Orkestrası ve Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası ve başka orkestralar eşliğinde solist olarak konserler verdi.

Nejat Başeğmezler Arp Konçertosunu, Orhan Şallıel Solo Arp ve Keman için Parçayı ve Mahir Cetiz Instant Dream for Solo Harpı (Solo Arp için Anlık Rüya) Akyol'a yazmıştır.

Lirik Arp ve Blokflüt (Kasım 2004) lile Cihat Aşkın’la Arp ve Keman (Temmuz 2009) adlı iki albümü vardır.

2009'da Hitit vazoları üzerindeki resimlerden yola çıkarak Hititler devrindeki lir ve diğer enstrümanları orijinali gibi yaptırıp seslendirmek üzere bir projede yer aldı.[5] 2012'de Arpanatolia adlı bir trio kurdu. Arpanatolia konserleri, Yusufeli Baraj inşaatında arp dinletisi vermek gibi değişik projelerin içinde yer aldı.[6][7]

Sanatçı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda arp grup şefliği ve Anadolu Üniversitesi'nde akademisyenlik görevlerini sürüdür.

Çaldığı orkestralar

Çaldığı festivaller

  • Salzburg Müzik Festivali
  • Wien Modern
  • BBC Prohms
  • Festival Pontino di Musica (Ursula Holliger ile)
  • Amsterdam Mahler Festivali
  • Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali

Almanya, İtalya, Fransa ve Tacikistan'da resitaller verdi.

Albümleri

  • 2009: Cihat Aşkın & Çağatay Akyol (Kalan Müzik)
  • 2004: Lirik-Arp ve Blokflüt (Kalan Müzik)

Kaynakça

  1. ^ Çetinel, İlayda Oylum Güleryüz (7 Mart 2022). "Çağatay Akyol". Sen ve Ben Dergi. 7 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 
  2. ^ Kahramankaptan, Şefik (31 Ağustos 2022). "Türkiye'de Kaç Erkek Arpist Var?". Sanattan Yansımalar. 2 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 
  3. ^ "Türkiye'nin ilk Erkek Arp Sanatçısı Çağatay Akyol ile Söyleşi". Gazete Sanat. 9 Aralık 2021. 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 
  4. ^ HIZLAN, Doğan (17 Mart 2024). "İki genç sanatçının başarısı". Hürriyet. 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 
  5. ^ Aydınlık (22 Şubat 2022). "Sanatçı Çağatay Akyol anlattı: Arpın Asya'dan Avrupa'ya serüveni". 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 
  6. ^ "Kardeş Sazların Düeti "Arpanatolia"". 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 
  7. ^ "Arp sanatçısı Çağatay Akyol'dan Türkiye'nin en yüksek barajında "Aşık Veysel" dinletisi". NTV. 30 Kasım 2021. 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ya da kısaca BİFO, 1999 yılında Gürer Aykal yönetiminde Borusan Holding desteğiyle kurulan ve İstanbul’da faaliyet gösteren senfonik orkestradır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Mertol Demirelli</span>

Mertol Demirelli, Türk piyanist.

Sevin Berk, Türk arpisttir.

Kaysu Doğansoy, arp sanatçısı.

Merve Kocabeyler,, arpist.

Zeynep Gedizlioğlu, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Machajdík</span>

Peter Machajdík, modern klasik müzik bestecisi, ses sanatçısı ve doçent. Machajdík'ın müziği bazen minimalist olarak tanımlanmaktadır. Almanya ve Slovakya'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veriko Tchumburidze</span> Gürcü / Türk kemancı

Veriko Tchumburidze, Gürcü / Türk Klasik batı müziği kemancısı ve yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Gustavo Dudamel</span>

Gustavo Adolfo Dudamel Ramírez, Venezuelalı orkestra şefi ve kemancı.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Kopuz</span> Türk kemancı

Prof. Fethi Kopuz, Türk kemancı.

Mehpare Karamenderes, orkestra şefi.

Oktay Dalaysel,, Türk kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orçun Orçunsel</span>

Orçun Orçunsel Türk piyanist, besteci ve orkestra şefidir. 2008'den beri İstanbul'da kurmuş olduğu Orchestra'Sion senfonik topluluğunun daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şensoy</span> kemancı, orkestra şefi, besteci

Hakan Şensoy, kemancı, orkestra şefi, besteci.