İçeriğe atla

Çağandüz

Çağandüz ya da Çağandüz belediyesi (Salarca: Çağanduz,[1] Çince: 查汗都斯乡, Pinyin: Chahandusixiang[2]), Şunhua'da Kuzeybatıda Sarı Nehir'in güney kıyısındaki vadide bulunan bir Salar belediyesi. Doğudan Jiezi belediyesi, güneyden Galeng belediyesi, kuzeyden Hualong Hui Özerk İlçesi, kuzeyden Gandu belediyesi ile sınırdır. 2019 yılı itibarıyla 17 idari bölgesi bulunur. Yüzölçümü 105.62 kilometrekaredir.[3]

Tarihçe

Yuan ve Ming Hanedanları döneminde Salar beylerinin kontrolündeydi. Qing Hanedanlığı döneminde, Çağan Büyük Tapınağı'nın toprağıydı ve Salar ailelerinin yargı yetkisi altındaydı. 1936'da birinci bölgedeki Çağan Tapınağına ve Suzhi belediyesine bağlandı. 27 Temmuz 1952'de dördüncü bölgeye geçirildi. 10 Ağustos 1955'te Altıuli (Jiezi)'ye bağlandı. 21 Ağustos 1956'da Suzhi belediyesine geri verildi. Temmuz 1958'de birleşik bir nahiye olup aynı yılın 1 Eylül'ünde Kızıl Bayrak belediyesiyle birleştirildi. 1 Temmuz 1961'de Kızıl Bayrak belediyesi kaldırılıp Çağan Büyük Tapınağı belediyesi kuruldu. 3 Ekim 1966'da Hongqi belediyesi olarak değiştirildi. Haziran 1984'te, yeni bir düzenlemeyle Chahandusi (Çağandüz) belediyesi olarak yeniden adlandırıldı.[3]

Nüfus

Çağandüz'de kayıtlı 18.647 (2018) kişi vardır. 2018 verilerine göre nüfusun 14.488 kişisi, yani %92.4'ü, Salar; 1.117 kişisi, yani %7.2'si, Hui; 68 kişisi, yani %0.43'ü, Han; %0,06'sını oluşturan 9 Moğol ve %0,01'ini oluşturan 2 Tu vardır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Ma, Chengjun (2010). 撒维汉词典 [Salarca-Uygurca-Çince Sözlük] (Çince). Pekin. s. 364. ISBN 978-7-105-11268-5. 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2022. 
  2. ^ "查汗都斯乡地图 - 查汗都斯乡卫星地图 - 查汗都斯乡高清航拍地图 - 便民查询网地图". map.bmcx.com. 7 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2022. 
  3. ^ a b c "查汗都斯乡 in Baidu". 6 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Mariana Adaları</span> ABDnin Okyanusya bölgesinde yer alan denizaşırı bölgesi

Kuzey Mariana Adaları ya da resmî adı ile Kuzey Mariana Adaları Milletler Topluluğu, Büyük Okyanus'un kuzey kesiminde Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin ada bölgeleri'ne dâhil olarak A.B.D.'nin yapısına entegre olmayan sadece siyasi birlik içerisinde olan Okyanusya adalar topluluğudur. Kuzey Mariana adalarının başkenti Saipan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük'ün ilçeleri</span> Vikimedya madde listesi

Karabük ilinin ilçeleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Aksaray'ın ilçeleri</span> Vikimedya madde listesi

Aksaray ilinin ilçeleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Salarlar</span> Kuzeybatı Çindeki Türk topluluğu

Salarlar ya da Salırlar, Günümüzde Çin'in resmî olarak tanınmış 56 etnik grubundan bir Türk halkıdır. Tarih boyunca Salar, Salır, Salgur, Salur boyu adları verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan Cumhuriyeti</span> Çin istilası altındaki Türk devleti

Doğu Türkistan Cumhuriyeti, bugünkü Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzey kesminde Gulca 'da 12 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği siyasi müdahalesi ve Kızıl Ordu'nun askerî desteğiyle kurulan, 20 Ekim 1949'da Çin Komünist Partisi'ne itaat eden ve Aralık 1949'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgeye konuşlandırılmasıyla Çin'e ilhak edilen cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">Salarca</span> Salar halkı tarafından konuşulan türk dili

Salarca, çoğunlukla Çin'in Çinghay ve Kansu eyaletlerinde yaşayan Salar halkı tarafından konuşulan bir Türk dilidir. Türk dillerinin Oğuz kolunun doğu parçasıdır, diğer Oğuz dilleri çoğunlukla Batı ve Orta Asya'da konuşulmaktadır. Salarlar yaklaşık 105.000 kişidir, yaklaşık 70.000'i (2002) Salar dilini ana dil olarak konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği bayrağı</span> SSCB (CCCB) veya Sovyetler Bayrağı

Sovyetler Birliği bayrağı, Sovyetler Birliği'nin 1922'den 1991'e kadar kullandığı ulusal bayrağıdır. Bayrağın tasarımı çeşitli kaynaklardan türetilmişse de ilk şekli Rus Devrimi sırasında görünmüştür. Zamanla komünist harekete mal olmuş ve günümüzde de çeşitli ülkelerin komünist partilerince kullanılır olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yençi Hui Özerk İlçesi</span>

Yençi Hui Özerk İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir Özerk ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Piçan İlçesi</span> Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesinin batısında, Turfan İline bağlı bir İlçe

Piçan İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin batısında, Turfan İli'ne bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çapçal Şibe Özerk İlçesi</span>

Çapçal Şibe Özerk İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeybatısında İli Kazak Özerk İli toprakları içinde bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşgar Yenişehir İlçesi</span>

Kaşgar Yenişehir İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeybatısında, Kaşgar İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Şunhua Salar Özerk İlçesi</span>

Şunhua Salar Özerk İlçesi,, Çin'de Çinghay Eyaletinde, Haytung 'nun güney doğusunda bir ilçedir. Nisan 2009 itibarıyla Şunhua Salar Özerk İlçesi'nde çoğunlukla Türk kökenli bir halk olan Salarlar yaşamaktadır. Ayrıca, 8. ve 13. yüzyıllar arasında yazılmış olduğu sanılan ve Çin'deki en eski el yazması olarak bilinen bir Kur'an kopyasını içeren caminin sitesi de burada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'nın ilçeleri</span> Vikimedya madde listesi

Ankara ilinin 25 ilçesi vardır. Ankara Büyükşehir Belediyesini oluşturan bu ilçeler: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Balâ, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yenisey Kırgızları</span> Eski bir etnik topluluk

Yenisey Kırgızları ya da Eski Kırgızlar, günümüzde Krasnoyarsk Krayı sınırlarında kalan Sayan-Altay bölgesinde, Baykal Gölü'nün batısında Yenisey Nehri'nin aşağısında Minusinsk'in güney kısımlarında MÖ 3 yüzyıldan MS 13. yüzyıla kadar yaşamış eski Türk halkı. Tarihte Kırgız adıyla anılan en eski ilk halk olup günümüzdeki Hakaslar, Fuyü Gırgıs dilini konuşan Fuyü Kırgızları, Kırgızlar, Altaylar ve Sayan dillerini konuşan Tuvalar/Tofalar/Duhalar/Soyotlar gibi Türk halklarının atalarından biridir. Yenisey Kırgızları Antik ve Orta Çağ Orta Asya'sının askeri-siyasi ve etno-kültürel tarihinde önemli bir rol oynamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan'ın ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Ardahan'ın ilçeleri.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt'un ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bayburt ilinin ilçeleri,

<span class="mw-page-title-main">Muş'un ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Muş iline bağlı 6 ilçe bulunmaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye'nin ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Osmaniye ilinin ilçeleri,

<span class="mw-page-title-main">Şırnak'ın ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Şırnak ilinin ilçeleri,