İçeriğe atla

Çırçır makinesi

Çırçır makinesi
Çırçır makinesi çizimi

Çırçır makinesi, Hindistan'da Hint pamuğunun kısa lifli kozalarını ayırma amacıyla icat edilmiştir. Daha sonra 18. yüzyılda Eli Whitney ABD'de Çırçır makinesinin patentini almıştır.[1][2]

Tarihçesi

İlk Çırçır makinesi Hindistan'da yapılmıştır. Eli Whitney'in Çırçır makinesinin patentini almasıyla birlikte kapitalizmin seyri değişmiştir. 1796 yılında Hogden Holmes, Whitney'in tasarımını geliştirmiştir. Daha sonra Whitney bu uygulamaya itiraz ederek patentini geri almıştır. Ayrıca Çırçır makinesi köle gücüyle ayakta duran ülkelerin ekonomisi için büyük önem arz etmektedir.

Köle ekonomisi

Çırçır makinesinin icadından önce bir köle sadece yarım kilo pamuğu temizleyebiliyordu. Çırçır makinesinin icadından sonra bu oran 25 kilograma çıktı. Bu nedenle köle sayısında da çok yüksek oranda artış meydana gelmiştir. Amerika'da bu işle uğraşan 700.000 köle varken Çırçır makinesinin icadıyla birlikte bu sayı 4 milyona çıkmıştır. Üretimin artışı köle fiyatlarına da yansımıştır. Bu icattan önce köle fiyatı 100 dolarken icattan sonra ise köle fiyatı 10 kat artarak 1000 dolar olmuştur. Bu artış ABD'de iç pazar sıkıntısına neden olmuştur. Daha sonra tüm bu durumlar ABD'yi büyük bir savaşa sürüklemiştir ve bu nedenle köle uygulamasına son verilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "14 Mart 1794: Çırçır makinesi kapitalizmin seyrini değiştirdi". marksist.org. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Moment Expo Çırçır Makineleri". Moment Expo. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanayi Devrimi</span> 1760–1840 yılları arasındaki hızlı teknolojik değişim dönemi

Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, bazen Birinci Sanayi Devrimi ve İkinci Sanayi Devrimi olarak ayrılan ve insan ekonomisinin Tarım Devrimi'ni takip eden daha yaygın, verimli ve istikrarlı üretim süreçlerine doğru küresel bir geçiş dönemidir. Büyük Britanya'da başlayan Sanayi Devrimi, yaklaşık 1760'tan yaklaşık 1820-1840 yılları arasındaki dönemde Kıta Avrupasına ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayıldı. Bu geçiş, elle üretim yöntemlerinden makinelere geçişi; yeni kimyasal üretim ve demir üretim süreçlerini; su gücü ve buhar gücünün artan kullanımını; takım tezgâhlarının geliştirilmesini ve makineleşmiş fabrika sisteminin yükselişini içeriyordu. Üretim büyük ölçüde arttı ve bunun sonucunda nüfusta ve nüfus artış hızında benzeri görülmemiş bir artış yaşandı. Tekstil endüstrisi modern üretim yöntemlerini ilk kullanan sektör oldu ve tekstil istihdam, çıktı değeri ve yatırılan sermaye açısından baskın sektör haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">James Watt</span> Modern buhar makinesinin geliştiricisi olan İskoç mucit, mühendis ve kimyager (1736–1819)

James Watt, Modern buhar makinesinin geliştiricisi olan İskoç mucit ve mühendis. Sanayi Devrimi'nin oluşmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">El Salvador</span> Orta Amerikada bulunan bir ülke

El Salvador, Orta Amerika'da yer alan yaklaşık 6,9 milyonluk nüfusa sahip bir ülkedir. Ülke, batıda Guatemala'ya, kuzey ve doğuda Honduras'a komşudur. Güneyinde Büyük Okyanus bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Buhar makinesi</span> Buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motor

Buhar makinesi, buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motordur. Buhar makineleri, lokomotifler, buharlı gemiler, pompalar, buharlı traktörler ve endüstriyel devreler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Daktilo</span>

Daktilo ya da yazı makinesi, bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kağıda basarak yazı yazan makine.

<span class="mw-page-title-main">Eli Whitney</span> Amerikalı mucit (1765 – 1825)

Elias (Eli) Whitney, Amerikalı mucit ve sanayiciydi. Standardizasyonu iş yönetimine ilk tanıtan kişi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Alva J. Fisher</span> Amerikalı mucit ve mühendis (1862 – 1947)

Alva John Fisher (1862-1947), Amerikalı mühendis ve mucittir. 1906 yılında dünyanın ilk elektrik ile çalışan çamaşır makinesini yapmıştır. Bu çamaşır makinesinde kirli çamaşırlar yatay olarak yerleştirilmiş metal bir tamburun içine konuluyordu. Tambur, elektrik motoru ile döndürülüyor çamaşırlar birbirlerinin üzerinden yuvarlanırken yavaş yavaş temizleniyordu. Alva Fisher'dan sonra onun icat ettiğinden daha iyi olan elektrikli çamaşır makineleri bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tost makinesi</span>

Tost makinesi, iki metal parçanın menteşe aracılığı ile tutturulmasıyla meydana gelen ve arasında kızarmış ekmek ve tost yapılan mutfak aracıdır. Genellikle elektrikle çalışır ve ısıtıcı plakaları alüminyum ya da teflon kaplı döküm demir veya demir sacdan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">George Westinghouse</span> Amerikalı girişimci ve mühendis

George Westinghouse, ABD'de elektrik iletiminde alternatif akım kullanılmasına öncülük eden mucit ve sanayici.

1973 Petrol Krizi, 15 Ekim 1973 tarihinde Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliği'nin (OAPEC) Yom Kippur Savaşında ABD'nin İsrail Ordusuna destek vermesine karşılık olarak ilan ettiği petrol ambargosudur. OAPEC, ABD ve savaşta İsrail'den yana tavır sergileyen ülkelere artık petrol ihraç etmeyeceğini bildirir. Bununla beraber OPEC üyesi ülkeler dünya petrol fiyatlarını yükselterek ülkelerine giren kaynakları artırmaya karar verirler. Gelişmiş ülke sanayileri petrole bağımlı durumda olduğu için OPEC ülkelerinin önde gelen müşterileri durumundadır. 1973 yılında petrol fiyatlarındaki şaşkınlık verici artış ve 1973-4 dönemindeki borsanın çöküşü olan 1929 Wall Street iflası'ndan beri yaşanan küresel bir ekonomik krizdi ve sadece fiyat artışlarıyla açıklanamayacak mekanizmalara ve uzun dönem etkilerine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Barthélemy Thimonnier</span> Fransız fabrikatör (1793-1857)

Barthélemy Thimonnier, ilk dikiş makinesini icat eden Fransız mucit.

<span class="mw-page-title-main">Tıraş bıçağı</span>

Tıraş bıçağı, King Camp Gillette tarafından icat edilen ve tıraş yapmaya yarayan alettir. Tıraş makinesi çeşitleri arasında düz tıraş makineleri, emniyetli tıraş makinesi, ustura, tek kullanımlık tıraş makineleri ve elektrikli tıraş makineleri bulunur. Tıraş bıçakları ile beraber tıraş köpüğü, tıraş fırçası, tıraş sabunu, tıraş sonrası losyon ve kolonya kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Josephine Cochrane</span> Amerikalı mucit (1839 – 1913)

Josephine Cochrane 1886'da Shelbyville, Illinois’ta ilk pratik bulaşık makinesini yapmıştır ve bulaşık makinesinin patenti 1886’de Joel Houghton tarafından kendisine verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Meucci</span> İtalyan mucit (1808–1889)

Antonio Santi Giuseppe Meucci, İtalyan mucit. 1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir. 28 Aralık 1871'de caveat başvurusunda bulunan Meucci, aynı yıl bindiği teknenin yanmasından dolayı hastalandı. Tedavi parası için karısı teletrofono dahil Meucci'nin bütün icatlarını bir eskiciye sattı. Meucci iyileştikten sonra icadını aradı ama eskici onu kimliğini vermek istemeyen bir gence sattığını söyledi. İşsiz olan Meucci, 1872 ve 1873'te caveat'ı uzatmak için gerekli olan 10 doları gönderebilmiş, ama 1874'te gönderememiştir. Teletrofono'nun krokilerini yolladığı Western Union'daki laboratuvarda Graham Bell bunları bulmuş ve patentini almıştır. Meucci, bunun üzerine Graham Bell'e dava açmıştır. 1886'da mahkeme Meucci'nin icadın sahibi olduğuna ikna olmuş görünse de üç yıl sonra Meucci ölmüştür. Nitekim 1893'te Bell'in patenti de son bulmuş ve bir daha yenilenmemiştir. 11 Haziran 2002'de ABD Temsilciler Meclisi'nde "Antonio Meucci’nin hayatının ve başarılarının tanınması ve Meucci’nin telefonu icat ettiğinin kabul edilmesi" kararıyla denge kısmen sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

Suriye ekonomisi, tarım, petrol, endüstri ve hizmete dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğraf kabini</span>

Fotoğraf kabini otomatikleştirilmiş, genellikle madeni parayla çalıştırılan, fotoğraf makinesi ve film işlemcisi içeren bir satış makinesi veya modern kiosk'tur. Bugün, fotoğraf kabinlerinin büyük çoğunluğu dijitaldır.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Singer</span>

Isaac Merritt Singer Amerikalı mucit, aktör ve iş insanı. Dikiş makinesinin tasarımında önemli gelişmeler kaydetti ve ilk Amerikan çok uluslu şirketlerinden biri olan Singer Corporation'ın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Tıraş makinesi</span>

Tıraş makinesi, en az bir bıçak ile kullanılan ve tıraş olmaya yarayan alet.

<span class="mw-page-title-main">Tıraş</span> Yüz bakım faaliyeti

Tıraş, tıraş bıçağı veya herhangi bir tür bıçaklı alet kullanarak kılların kesilmesidir. Tıraş genellikle erkekler tarafından yüz kılları, bıyık ve sakalları kesmek için, kadınlar tarafından bacak ve koltuk altı kılları çıkarmak için uygulanır. Bir erkek sakalını tamamen temizlediyse, buna temiz tıraş denir.

<span class="mw-page-title-main">George B. Selden</span>

George Baldwin Selden, 1895 yılında ABD'de otomobil patenti alan patent avukatı ve mucittir.