Pendik, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda, Marmara Denizi'ne sahili olan ve Kocaeli Yarımadası'nda yer alan bir ilçedir. Güneydoğuda Tuzla, doğuda Kocaeli'nin Gebze ilçesi, kuzeyde Şile ve Çekmeköy, batıda Kartal, Sancaktepe ve Sultanbeyli, güneyde ise Marmara Denizi ile çevrilmiştir.
Kurtköy, İstanbul ilinin Pendik ilçesine bağlı mahalle ve semttir.
Çınardere, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür.
Velibaba, İstanbul ilinin Pendik ilçesine bağlı bir mahalledir. Ertuğrulgazi, Yayalar, Güllübağlar, Fevzi Çakmak, Dumlupınar ve Çınardere mahallelerine komşudur.
Fevzi Çakmak, İstanbul ilinin Pendik ilçesine bağlı bir mahalledir. Çamçeşme, Velibaba, Güllübağlar, Kaynarca, Dumlupınar ve Çınardere mahallelerine komşudur. Prof. Dr Erol Güngör, Ertuğrul Gazi ilköğretim okulları ve Kaynarca Şevket Sabancı Lisesi de burada bulunmaktadır.
İstanbul ilinin, TBMM'de, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25'i Avrupa Yakası'nda; 14'ü ise Anadolu Yakası'nda bulunur. İstanbul'un mahalle sayısı 961'dir. Bu yasaya göre de belde belediyeleri kaldırılmıştır.
Orta, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Pendik ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Çınardere, Dumlupınar ve Bahçelievler mahalleleri ile komşudur.
Bahçelievler, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Pendik ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Orta ve Çınardere; kuzeybatısında Yeşilbağlar; batısında Yenimahalle; güneyinde ve doğusunda ise Doğu mahalleleri bulunmaktadır. 1966 yılında Yenimahalle'den ayrılarak kurulmuştur. Pendik Oto Sanayi Sitesi bu mahalle sınırları içinde bulunmaktadır.
Çınardere, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Pendik ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Velibaba, Dumlupınar, Orta ve Bahçelievler mahalleleriyle komşudur. Kuzeyinde Kartal ilçesine bağlı Hürriyet mahallesi bulunmaktadır. 1970 yılında mahalle statüsü almıştır.
Dumlupınar, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Pendik ilçesine bağlı 31 mahalleden biri ve Dolayoba semtinin parçasıdır. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Velibaba; kuzeybatısında Çınardere; batısında Orta; güneyinde Doğu; doğusunda ise Fevzi Çakmak mahalleleri bulunmaktadır. Eski adı Kurtuluş olan mahalle, 1971 yılında Dolayoba Belediyesi'nin beş mahallesinden biriydi. Dolayoba Belediyesi 12 Eylül 1980 yılında Türkiye'de gerçekleşen askerî müdahale döneminde kapatılan belediyeler arasına girince, mahalle tekrar Kartal'a bağlandı. Pendik 1989 yılında ilçe olunca buraya bağlandı.
Hürriyet, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Kartal ilçesine bağlı 20 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında Cumhuriyet ve Yakacık Yeni mahallelerinin aynısıra Pendik ilçesine bağlı Velibaba, Çınardere ve Yeşilbağlar mahalleleriyle de komşudur.
Bu madde ilçelere göre Çanakkale'deki yerleşim yerleri listesidir. Çanakkale'ye bağlı 12 ilçe, bu ilçelere bağlı 11 belde ve 576 köy bulunmaktadır.
Kuzey Kafkasya halkları, Çarlık Rusyası döneminde Kuzey Kafkasya’da yaşarlarken Kafkas-Rus Savaşında yenilmeleri üzerine 1864 Çerkes Sürgünü'nde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülüp tehcir ettirilen ve bugün diaspora olarak Türkiye, Suriye ve Irak gibi ülkelerde yaşayan Adığe ve Adığe olmayan Kuzey Kafkas halklarına Türkiye ve Ortadoğu'da verilen ortak ad. Çerkeslerin baskın unsurunu oluşturan Adığeler dışında ayrıca Kuzeybatı Kafkas dillerini konuşan Ubıhlar, Abazalar, Abhazlar; İran dillerini konuşan Osetler; Türk dillerini konuşan Karaçaylar, Balkarlar; Kuzeydoğu Kafkas dillerini konuşan Çeçenler, İnguşlar ve Dağıstan halkları da bu tanımlamaya girer. Sünni Müslümandırlar. Karaçaylar, Balkarlar ve Adığeler Hanefi mezhebinden, İnguşlar, Çeçenler ve Dağıstanlılar ise ağırlıklı olarak Şafii mezhebindendir. Türkiye'deki Çerkeslerin 893 köy-kasabası bulunmaktadır.
Dolayoba İstanbul’un Pendik ilçesine bağlı bir semt ve eski beldedir.