İçeriğe atla

Çılgınlar Kraliçesi

Çılgınlar Kraliçesi
Breakfast at Tiffany's
"Tiffany'de Kahvaltı" Filminin özgün sinema afişi
YönetmenBlake Edwards
YapımcıMartin Jurow
Richard Shepherd
SenaristGeorge Axelrod
Truman Capote 'nin romanından
OyuncularAudrey Hepburn
George Peppard
Patricia Neal
MüzikHenry Mancini
Görüntü yönetmeniFranz Planer
KurguHoward A. Smith
StüdyoJurow-Shepherd
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüKomedi,dram,aşk
RenkRenkli Technicolor
Yapım yılı1961
Çıkış tarih(ler)i5 Ekim 1961, ABD
10 Şubat 1963, Türkiye (Yeni Melek ve Site Sinemaları)
Süre115 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe2,5 Milyon $
Hasılat14 Milyon $
Diğer adlarıÇılgınlar Kraliçesi (Türkiye,sinemalar)
Tiffany'de Kahvaltı (Türkiye,bazı TV kanalları)
Diamants sur canapé (Fransa)
Frühstück bei Tiffany(Almanya)
Colazione da Tiffany (İtalya)
Desayuno con diamantes (İspanya)

Çılgınlar Kraliçesi 1961 ABD yapımı romantik filmdir. Özgün adı Breakfast at Tiffany's olan film Türkiye'de bazı TV kanallarında özgün adının tam çevirisi olan Tiffany'de Kahvaltı adı ile de gösterilmiştir. (Tiffany, New York'ta bulunan ünlü ve eski bir mücevherat mağazasının adıdır). Film Türkiye'de ilk kez 10 Şubat 1963 tarihinde gösterime girmiştir.[1]

Senaryosunu Truman Capote'nin 1958 yılında yazdığı aynı adlı kısa romanından George Axelrod'un uyarlayıp yazdığı filmi Blake Edwards yönetmiş, önemli rollerinde Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Martin Balsam ve Mickey Rooney oynamışlardır. Filmin müziklerini Henry Mancini yapmıştır.

Filmde New York sosyetesinin renkli siması, ayrıksı, saf, pervasız, neşeli, çılgın, acayip ama herkesin sevgilisi Holly Golightly (Audrey Hepburn) ile apartman komşusu genç yazar Paul Varjak (George Peppard) arasındaki romantik ilişki anlatılmaktadır. Filmde bohem hayatı sürdüren ve aldığı armağanlarla geçinen çılgın sosyetik kız vardır.. Varjak ise filmde jigololuk yaparak geçimini sağlamaktadır.

Filmde bizzat Audrey Hepburn tarafından seslendirilen Moon River adlı duygusal romantik şarkıyı Henry Mancini bestelemiş, sözlerini ise Johnny Mercer yazmıştı. Bu şarkı Mancini ve Mercer'a "En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü"'nü kazandırdı. Ayrıca Henry Mancini'ye bir de "En İyi Özgün Müzik Akademi Ödülü" verildi. Mancini aynı yıl bu müzik için Grammy ödülünü de aldı.

Özet

Piyasada tutunmaya çalışan çiçeği burnunda bir yazar olan Paul Varjak (George Peppard), New York'ta eski bir apartman dairesine taşınır. Buradaki güzel ama tuhaf davranışları olan komşusu Holly Golightly (Audrey Hepburn) onun ilgisini çekmeye başlar. Holly taşradan gelmiştir, mutsuz bir çocukluğun ardından 14 yaşında evlendirilmiş, aktris olmak için Hollywood'a kaçmış, sonra da New York'a gelmiştir. Burada geçimini sağlayan paranın kaynağı pek açık değildir. Holly'nin çelişkili yaşam tarzı, sadece tek bir roman yazmış ve kendine güven sorunları olan Paul Varjak'ı hem şaşırtır hem de onda hayranlık uyandırır. Toplum içindeyken, seksi ve kaşarlanmış tavırlarıyla dışadönük bir kişilik yapısı sergileyen Holy, Varjak'la yalnız kaldığında savunmasız, yumuşak, tatlı, çocuksu ve vesveseli bir insan haline gelmektedir.

Filmin adı nereden geliyor

Hayatta tutunamamış iki kaybeden insanın dokunaklı aşk hikâyesinin anlatıldığı "Tiffany'de Kahvaltı", aslında yüzeydeki öforinin neşe ve havailiğin altında yatan derin bir mutsuzluğu örttüğü karamsar bir öyküdür. Film/roman adını New York'ta bulunan ünlü ve tarihi bir mücevher dükkânı olan Tiffany's den alır. Filmin/romanın kahramanı Holly ne zaman karamsarlığa kapılsa, günün hangi saatinde olursa olsun, soluğu bu mücevhercinin vitrininin önünde alır, ayaküstü kahvesini içip sandviçini yerken pırlantaları seyreder. Böylelikle depresyonundan kurtulmaya çalışır. Bu mağaza temsil ettiği zenginlik ve dinginlikle Holly'e sükûnet veren tek şey olmuştur artık (daha önce uyuşturucuyu bile denemiş faydası olmamıştır).

Oyuncu kadrosu

Blake Edwars'ın 1961 tarihli filmi "Breakfast at Tiffany's" Türkiye'de 1963'te Çılgınlar Kraliçesi adıyla gösterime girmişti. İlân 4 Şubat 1963 tarihli Milliyet gazetesine verilmiştir.
Aktör/Aktris Rolü
Audrey HepburnHolly Golightly
George PeppardPaul 'Fred' Varjak
Patricia Neal2-E (Bayan Failenson)
Buddy EbsenDoc Golightly
Martin BalsamO. J. Berman
Mickey RooneyMr. Yunioshi

Filmin şarkısı "Moon River"

Audrey Hepburn ve George Peppard filmin final sahnesinde.

Filmde bizzat Audrey Hepburn tarafından seslendirilen, filmin unutulmaz şarkısı "Moon River"ı Henry Mancini bestelemiş, sözlerini ise Johnny Mercer yazmıştı. Mancini şarkıyı özellikle Audrey Hepburn için yazdığını belirtmiştir. Hepburn müzik eğitimi almadığı için vokaller özellikle onun kolay söyleyebilmesi için bir oktav aralığında düzenlenmişti. Post-prodüksiyon toplantılarından birinde bir stüdyo yetkilisi şarkıyı aptalca bulup filmden çıkartmaya kalkınca Hepburn'ün direnişiyle karşılaşmış ve böylelikle şarkı filmde kalmıştı. Oysa filmi unutulmaz yapan ögelerden birinin de bu şarkı olduğu kesindir. Bu şarkı Mancini ve Mercer'a En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü'nü kazandırdı.Ayrıca Henry Mancini'ye bir de "En İyi Özgün Müzik Akademi Ödülü" verildi. Mancini aynı yıl bu müzik için Grammy ödülünü de aldı. Zaten filmin aday gösterildiği ve aldığı ödüllerin büyük bir kısmı müziği ile ilgilidir.[2]

Filmin Müzikleri

Filmin soundtrack albümü kapağı

Filmin müziğini Henry Mancini yapmıştır. Filmin soundtrack albümünde yer alan parçalar şunlardır:

  1. Moon River - Sözler:Johnny Mercer Yorumlayan Audrey Hepburn
  2. Something For Cat
  3. Sally's Tomato
  4. Mr. Yunioshi
  5. The Big Blow Out
  6. Hub Cap & Tail Lights
  7. Breakfast At Tiffany's
  8. Latin Golightly
  9. Holly
  10. Loose Caboose
  11. The Big Heist
  12. Moon River Cha Cha - Sözler:Johnny Mercer

Film hakkında notlar

Kaynakça

  1. ^ "Milliyet Gazetesi Arşivi". milliyet.com.tr. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2010. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 12 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Truman Capote</span> Amerikalı yazar (1924 – 1984)

Truman Capote, Amerikalı yazar. Truman Streckfus Persons olarak New Orleans'ta dünyaya gelen Capote'nin kısa öyküleri, romanları ve kurgusal olmayan yazıları arasında sinemaya da uyarlanmış Tiffany'de Kahvaltı ve Soğukkanlılıkla da yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Mancini</span> Amerikalı besteci (1924 – 1994)

Henry Mancini, asıl adı Enrico Nicola Mancini.. Amerikalı besteci ve aranjör.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Hepburn</span> İngiliz aktris (1929 -1993)

Audrey Hepburn, Hollanda asıllı İngiliz Hollywood yıldızı, hayırsever ve moda ikonudur.

<span class="mw-page-title-main">Philip Seymour Hoffman</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1967 – 2014)

Philip Seymour Hoffman, Oscar ödüllü Amerikalı oyuncudur.

Roma Tatili 1953 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Roman Holiday olan film Kasım 1954 tarihinde İstanbul'da Lale, Ar ve Elhamra sinemalarında aynı anda gösterilmiş ve haftalarca vizyonda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meglio Stasera (şarkı)</span>

Meglio Stasera ya da İngilizce adıyla It Had Better Be Tonight Henry Mancini'nin 1963 tarihinde Pembe Panter filmi için bestelediği bir şarkıdır.

<i>Tiffanyde Kahvaltı</i> Truman Capoteun kısa romanı

Tiffany'de Kahvaltı, Amerikalı yazar Truman Capote'nin 1958'de yayımladığı novella'nın adıdır. Özgün adı Breakfast at Tiffany's olan bu kısa roman Random House yayınevi tarafından yazarın üç kısa hikâyesi ile birlikte tek bir kitap halinde basılmıştı.

Breakfast at Tiffany's şu anlamlara gelebilir:

En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü her yıl Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından film sektöründe çalışan insanlara verilir. Ödül, bir film için en iyi özgün şarkıyı yapmış şarkı yazarlarına sunulur. Şarkıyı seslendiren kişinin şarkının yapımında adı geçmiyorsa, Akademi Ödülü'nde de geçmez.

<span class="mw-page-title-main">Harold Arlen</span> Amerikalı besteci (1905 – 1986)

Harold Arlen Amerikalı bir popüler müzik bestecisidir. 500 şarkı bestelemiş ve bu şarkılardan birçoğu dünya çapında bir başarı yakalamıştır. The Wizard of Oz adlı film için düzenlenen beste yarışmasına katılmış ve bu film için 1938 yılında bestelediği "Over the Rainbow” şarkısı klasikler arasına girmiştir. Ayrıca Arlen'in "Great American Songbook" 'a çok büyük katkıları olmuştur. "Over the Rainbow" şarkısı Recording Industry Association of America (RIAA) ve National Endowment for the Arts (NEA) tarafından 20. yüzyılın en iyi şarkısı olarak olarak kabul edilmiştir.

<i>Öldüren Şüphe</i> (film, 1963) 1963 ABD yapımı romantik komedi filmi

Öldüren Şüphe, 1963 ABD yapımı, gerilim unsurları da taşıyan bir romantik komedi filmidir. Özgün adı olan "Charade" İngilizcede "sessiz sinema oyunu" anlamına gelen film 1965 yılının Kasım ayında Türkiye'de de gösterime girmişti.

<i>Piyano</i> (film) Amerikan dram filmi

The Piano 1993 yapımı Amerikan dram filmi. Film dilsiz bir piyanist ve onun kızını hikâye edinir. Zaman 19. yüzyılın sonlarına doğrudur ve yer bol yağışlı ve çamurlu olan Yeni Zelanda'danın batı kıyılarıdır. Film Jane Campion tarafından yazılıp yönetilmiştir. Oyuncu kadrosunda Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ve Anna Paquin yer alır. Filmin müzikleri Michael Nyman tarafından bestelenmiştir ve filmin soundtrack albümü çok satanlar listesine girmiştir. Ayrıca Hunter film için kendi piyano parçasını çalmıştır ve Paquin'e çekilmesi gereken üç sahne için işaret dili öğretmenliği yapmıştır. Filmi Avustralyalı Jan Chapman ve fransız yapım şirketi Ciby 2000 birlikte prodükte etmiştir.

37. Akademi Ödülleri 1964'in en iyi filmlerine verilen ödül törenidir. En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Akademi Ödülü ilk defa verilmeye başlanmıştır.

4. Grammy Ödülleri; 29 Mayıs 1962'de Chicago, Los Angeles ve New York'ta düzenlendi. Henry Mancini törende 5 ödül kazandı.

"Moon River", Henry Mancini tarafından bestelenmiş ve sözlerini Johnny Mercer'in yazdığı şarkıdır. Şarkıyı ilk olarak Audrey Hepburn, 1961'de Çılgınlar Kraliçesi filminde seslendirdi. Şarkı, En İyi Özgün Şarkı dalında Akademi Ödülü kazandı. Şarkı aynı zamanda, 1962'de düzenlenen Grammy Ödülleri'nde Yılın Kaydı, Yılın Şarkısı ve En İyi Aranjman kategorilerinde ödüle layık görüldü.

George Axelrod, ABD'li senarist, yapımcı, oyun yazarı ve sinema yönetmeni. En çok, aynı adla Marilyn Monroe'nun başrolünde oynadığı filme uyarlanan Yaz Bekarı adlı oyunuyla bilinir. 1961'de, Truman Capote'un aynı adlı eserinden uyarladığı Breakfast at Tiffany's ve 1962'de, Richard Condon'un aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı Mançuryalı Aday ile Akademi Ödüllerine aday oldu.

<i>Two for the Road</i> (film)

Two for the Road, Stanley Donen tarafından yönetilen ve üretilen ve başrollerini Audrey Hepburn ve Albert Finney'in paylaştığı 1967 İngiliz romantik komedi-drama filmidir. Frederic Raphael tarafından yazılan film, Güney Fransa'ya bir yolculuğa çıkarken on iki yıllık ilişkilerini sorgulayan bir karı koca hakkındadır. Film, zamanı için biraz deneysel olarak kabul edildi, çünkü hikâye doğrusal olmayan bir şekilde anlatılıyordu, ilişkinin son aşamalarından sahneler, başlangıçtakilerle yan yana getiriliyor ve çoğu zaman izleyiciyi araya neyin girdiğini düşünmeye sevk ediyor, gerçek sonraki sahnelerde ortaya çıkıyordu. On iki yıllık dönem boyunca sürekliliği göstermek için farklı segmentlerde çeşitli konumlar kullanılmaktadır.

"On the Atchison, Topeka and the Santa Fe", Harry Warren tarafından yazılan ve sözleri Johnny Mercer tarafından yazılan popüler bir şarkıdır. Şarkı 1944'te yayınlandı, 1945'in ortalarında hit listelerine girdi ve 1946'da En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü'nü, Mercer'in ilk galibiyetini kazandı.

Days of Wine and Rose aynı ismi taşıyan 1962 tarihli filmin, film müziğidir. Sözleri Johnny Mercer, müziği ise Henry Mancini'ye aittir.

41. Akademi Ödülleri, Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da yapılan ilk ödül töreniydi ve 14 Nisan 1969'da verildi. 11. Akademi Ödülleri'nden bu yana ilk kez bir tören ev sahibi olmadan yapıldı.