İçeriğe atla

Çürük Temel

Çürük Temel
La Maison d'Argile
YazarEmile Fabre’ın eserinden
Hüseyin Suat Yalçın tarafından uyarlanmıştır
KarakterlerPervin
Ferit
Necip Bey
İclal
Şükran
Halim
Münire
Hizmetçi
İlk gösterim1933
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
Zaman ve mekân20. yy. başı, İzmir

Çürük Temel, Fransız yazar Emile Fabre'in 1907'de yazdığı üç perdelik tiyatro eserinden 1916'da Türkçeye uyarlanmış tiyatro oyunudur. Darülbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçmiştir.[1]

Oyun, iflasın eşiğine gelmiş İzmirli zengin bir ailenin, dededen kalma bir halı fabrikasını kimin idare edeceğine dair başlayan aile içi çatışmalar sonucu parçalanmasını konu edinir.[2]

1907’de ilk defa 25 Şubat 1907’de Fransız Devlet Tiyatrosu Comédie-Française’de oynanan La Maison d'Argile adlı eser,[3] ilk defa 1916’da Hüseyin Suat Yalçın uyarlaması ile Çürük Temel adı ile İstanbul’da oynandı. Eser, Tepebaşı Dram Tiyatrosu’nda 20 Ocak 1916’da izleyici ile buluştu ve Darülbedayi’nin halka açık sahnelenen ilk oyunu olarak tiyatro tarihine girdi. I. Dünya Savaşı’nın gölgesinde oynanan oyunun gelirleri Asker Ailelerine Yardım Cemiyeti’ne verildi.[4] 1916’daki ilk gösterimde rol alan oyuncular arasında Muhsin Ertuğrul, Ahmet Muvahhhit, Madam Felekyan; Kınar Hanım, Eliza Binemeciyan vardı.

Çürük Temel, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın 80. yıldönümü olan 1995’te Zihni Küçümen’in rejisiyle, eski diline dokunulmadan okuma tiyatrosu olarak sahnelendi.[4] 2014-2015 sezonunda ise günümüz Türkçesine aktarılarak İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Engin Alkan yönetmenliğinden tek perdelik bir eser olarak yeniden sahneye kondu.[5]

Konusu

Varlıklı bir aileye mensup olan Münire Hanım'ın ilk evliliğinden Pervin ve Ferid, ikinci evliliğinden İclal adlı çocukları vardır. Münire Hanım'a babasından miras kalan İzmir'deki halı fabrikasını iflasın eşiğinde olduğu anlaşılmasıyla olaylar gelişir. Münire Hanım, ikinci kocası Necip Bey'in borçlarını ödemek için satmaya kalkar. Ancak aile bireyleri önce fabrikayı kimin yöneteceği, sonra da satışı ve servetin paylaşılması konusunda anlaşmazlığa düşerler. Münire Hanım'ın yirmi yıldır görüşmediği oğlu Ferid ortaya çıkıp fabrikadan pay ister. Fabrikanın başında bulunan Necip Bey buna karşı çıkar. Taraflar çıkarlarını peşinde birbirlerine karşı amansız bir savaş verir ve kimseyi mutlu etmeyen bir şekilde dağılırlar.

Kaynakça

  1. ^ "19. İstanbul Tiyatro Festivali Prgoramı". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2016. 
  2. ^ Çolak, Öznur Oğraş. "'Çürük Temel' 100 yıl sonra sahnede". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2016. 
  3. ^ "The performance : La maison d'argile". 9 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  4. ^ a b Tanrıverdi, Ali Suat. "100 Yıl Önce 100 Yıl Sonra: Çürük Temel". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2016. 
  5. ^ ""İlk Oyun" Çürük Temel 100. yılında yeniden İBB Şehir Tiyatroları Sahnelerinde,". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afife Jale</span> Türk oyuncu

Afife Jale, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Ertuğrul</span> Türk oyuncu, yönetmen ve yapımcı (1892–1979)

Muhsin Ertuğrul, Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Dârülbedâyi</span> Osmanlıda tiyatro topluluğu

Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu. Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Yesari</span> Türk romancı

Mahmut Yesari Türk roman, hikâye ve oyun yazarı.

<i>Şair Evlenmesi</i> Şinâsînin 1860 yılında Tercüman-ı Ahvâlde tefrika edilen ardından kitap olarak basılan töre komedisi tarzında tek perdelik piyesi

Şair Evlenmesi, İbrahim Şinâsî'nin 1860 yılında Tercüman-ı Ahvâl'de tefrika edilen ardından kitap olarak basılan töre komedisi tarzında tek perdelik piyestir.

<span class="mw-page-title-main">Güllü Agop</span> Osmanlı tiyatrocu (1830-1898)

Agop Vartovyan, Osmanlı dönemi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni ve Türk tiyatrosunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Nahit</span> Türk yazar

Tahsin Nahit, Galatasaray Spor Kulübü'nün 9 numaralı kurucu üyesidir. Hukuk eğitimi almıştır, "Adalar Şairi" olarak tanınmış bir şair ve oyun yazarıdır. Fecr-i Ati topluluğunun bir üyesidir. Yazar ve çevirmen Mîna Urgan'ın babasıdır. Faik Üstünidman' ın yeğenidir.

Özsoy, Ahmet Adnan Saygun'un bestelediği ve Firdevsî'nin Şehnâme adlı eserinden uyarlanan, Türkçe olan librettosunu Münir Hayri Egeli’nin yazdığı 1 perdelik 12 tablodan oluşan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sahnelenen ilk operasıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Karaca</span> Türk oyuncu

Mehmet Muammer Karaca, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Tilbe Saran, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Dram Kumpanyası</span>

Osmanlı Dram Kumpanyası, 19. yüzyıl sonunda İstanbul'da kurulmuş, tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Kınar Hanım</span> Ermeni kökenli Türk oyuncu

Kınar Hanım veya Kınar Sıvacıyan, Türkiye Ermenisi tiyatro oyuncusu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde kendi tiyatrosunu kuran ilk iki Ermeni kadın tiyatro sanatçısından birisidir. 1912 yılında İstanbul'da Zabel Binemeciyan ve Sırapyon Hekimyan ile birlikte Yeni Osmanlı Tiyatrosu adını verdikleri bir tiyatro topluluğu kurmuştur. Darülbedayi’nin ilk sanatçıları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Neyyire Neyir</span>

Neyyire Neyir gerçek adı ile Münire Eyüp Ertuğrul, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Türk sinemasının ilk kadın oyuncularından birisidir. Türk tiyatrosu ve tiyatrosunun öncülerinden Muhsin Ertuğrul'un eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Tiyatrosu</span>

Tepebaşı Tiyatrosu, İstanbul'daki en eski tiyatro yapılarından biri. 1890-1983 yılları arasında hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Galip Arcan</span> Türk oyuncu ve oyun yazarı

İsmail Galip Arcan, Türk oyun yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Refik Ahmet Nuri Sekizinci</span> Türk tiyatro yazarı, gazeteci, oyuncu, dramaturg

Refik Ahmet Nuri Sekizinci veya İbn-ür Refik Ahmet Nuri Sekizinci, Osmanlı tiyatro oyuncusu, oyun yazarı, bürokrat ve 12. Fenerbahçe SK başkanıdır. En sevdiği oyunu "Sekizinci" olduğu için sonradan soyadı olarak almıştır. Edebiyat dünyasında daha çok uyarlamalarıyla tanınmaktadır.

Musahipzade Celal, Türk oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda sahne sanatları</span> Osmanlı Devleti bünyesindeki tiyatro, sinema, müzik, dans, opera, gölge oyunu gibi sahnede icra edilen sanat türlerinin genel adı

Osmanlı'da sahne sanatları, Osmanlı Devleti bünyesindeki tiyatro, sinema, müzik, dans, opera, gölge oyunu gibi sahnede icra edilen sanat türlerinin genel adıdır. 18. yüzyıla kadar kukla, meddahlık, Karagöz ve Hacivat ve ortaoyunu gibi geleneksel Türk tiyatrosu olarak adlandırılan sahne sanatları egemendir. 18. yüzyılda başlayan batılılaşma çabaları ile çağdaş anlamdaki tiyatro, opera ve daha sonra sinema sergilenmeye başlanmıştır.

Ferah Tiyatrosu, Fatih Şehzadebaşı'nda 1924'te kurulan tiyatro.