İçeriğe atla

Çöl kobrası

Çöl kobrası
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Elapidae
Cins:Walterinnesia
Tür: W. morgani
İkili adlandırma
Walterinnesia morgani
(Mocquard, 1905) Nilson & Rastegar-Pouyani, 2007
Sinonimler
  • Naja morgani — Mocquard, 1905
  • Naia morgani — Boulenger, 1920
  • Walterinnesia morgani — Nılson & Rastegar-Pouyanı, 2007
  • Walterinnesia morgani — Wallach et al., 2014
  • Walterinnesia aegyptia morgani — Rajabızadeh, 2018[2]

Çöl kobrası (Walterinnesia morgani), Elapidae familyasınına bağlı Ortadoğu'ya özgü zehirli bir tür. Türkiye'de yaşayan tek kobra türüdür.[2][3]

Özellikleri

Çöl kobrası'nın boyu ortalama 190–200 cm aralığındadır. Gözleri nispeten iri olup, göz bebekleri yuvarlaktır, Vücudunu kaplayan pullar vücudun ön yarısında çıkıntısız olup, vücudun arka yarısında ve kuyruk üstünde bariz şekilde çıkıntılı yapıdadır. Parlak siyah ve lekesiz sırt rengi ile Kara yılan (Dolichophis jugularis) ile karıştırılabilir.[2] Genç bireylerde sırt zemin rengi üzerinde hafif açık renkli lekeler bulunabilir, fakat erginlik evresinde bu lekeler kaybolup, sırt tamamen lekesiz parlak renkli halini alır. Baş üzerinde simetrik düzenli 9 plak bulunur. Ventral bölgesi sırt renginden daha açık tonlarda veya koyu mavimsi gri tonlarda ve lekesizdir. Zehir dişleri büyük ve sabittir. Zehir dişilerin gerisinde maksil kemiği üzerinde başka diş bulunmaz.[2]

Coğrafi dağılım

Çöl kobrası genel olarak Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Şanlıurfa ili,[4] Irak'ın büyük çoğunluğu, batı İran (Huzistan Eyaleti ve Fars Eyaleti) ve Arap Yarımadası (Kuveyt ve Suudi Arabistan) yayılım gösterir. Suriye'den varlığı kaydedilmiştir.[1]

Yaşam alanı

Habitat olarak genellikle taşlı çöller, bitkili çakıllı çöller, bozkır alanları, vahalar ve tarım arazilerinde gibi biyotopları tercih eder. Sulama kanalları boyunca yayılır, sebze tarlalarında ve zeytinliklerde bulunabilir. İran'daki eski su kehrizlerinde (tünellerde) bulunabilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Walterinnesia morgani". IUCN Kırmızı Listesi. 2021: e.T164760A1073556. 2021. doi:10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T164760A1073556.en. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  2. ^ a b c d "Walterinnesia morgani (MOCQUARD, 1905)". The Reptile Database. J. Craig Venter Institute. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  3. ^ "Walterinnesia morgani". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  4. ^ "Çöl Kobrası Şanlıurfa'da ortaya çıktı!". Söz Ajans. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çayır engereği</span>

Çayır engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak soluk kahverengi, grimsi, sarımsı ya da açık yeşil olan bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Şeritli engerek</span> zehirli bir yılan türü

Şeritli engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Boynuzlu engerek</span>

Boynuzlu engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak gri, sarı ve kahverengi renkli engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Wagner engereği</span> Engerek türü

Wagner engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından, sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi olan bir engerek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kaya güvercini</span> kuş türü

Kaya güvercini, yabani güvercin ya da bayağı güvercin Güvercingiller (Columbidae) familyasında yer alan bir kuştur. Günlük konuşma dilinde bu kuş yalnızca "güvercin" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik benekli yunusu</span>

Atlantik benekli yunusu, Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir. Kuzey Atlas Okyanusu'nda Gulf Stream'de bulunur. Bu türün yaşlı üyelerinin gövdeleri üzerinde oldukça ayırtedici benekler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kısa kulaklı tilki</span>

Kısa kulaklı tilki, köpekgiller (Canidae) familyasının canini oymağına ait, Güney Amerika'da yaşayan bir köpekgil türü. Bugüne kadar çok az araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kobra</span> Elapidae familyasında yer alan çeşitli yılan türlerinin ortak adı

Kobra, Elapidae familyasında yer alan çeşitli yılan türlerinin ortak adı. Genelde Asya Avustralya ve Afrika'nın çöllerinde ve tropik bölgelerinde yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Walterinnesia aegyptia</span>

Walterinnesia aegyptia Elapinae familyasına dahil Orta Doğu'da yaşayan zehirli bir kobra türü.

<i>Meles leucurus</i>

Meles leucurus, sansargiller (Mustelidae) familyasından memeli hayvan türü. Çin, Kazakistan, Kore Yarımadası ve Rusya'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Renk düzeltici</span>

Konselaer, kapatıcı veya renk düzeltici, koyu halkaları, yaşlılık lekelerini, büyük gözenekleri ve cilt üzerinde görünen diğer küçük lekeleri maskelemek için kullanılan bir kozmetik türüdür. Makyaj altı kreme benzer, ancak daha kalındır ve kusurları çevresindeki cilt rengine karıştırarak farklı pigmentleri gizlemek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Van yılanı</span>

Van yılanı Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarı yılan</span>

Sarı yılan, Colubridae familyasının Elaphe cinsine bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. 250 cm erişen boyları ile Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya yılanı</span>

Avusturya yılanı, Colubridae familyasından zehirsiz bir yılan türüdür ve Avrupa'nın büyük bir kısmı, Küçük Asya ile Orta Asya'ya kadar yayılış gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı yılan</span>

Kırmızı yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir türüdür. Batı Asya'da görülür ve görünüş olarak en yakın akrabası olan Hazer yılanına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Sikkeli yılan</span>

Sikkeli yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. güneydoğu Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Batı ve Orta Asya'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kedi gözlü yılan</span> yılan türü

Kedi gözlü yılan, Colubridae familyasınına dahil Akdeniz ve Kafkasya bölgelerine özgü zehirli bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Diadem yılanı</span> Yılan türü

Diadem yılanı, Colubridae familyasının Spalerosophis cinsine dahil, Kuzey Afrika, Batı ve Orta Asya'ya özgü bir yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ok yılanı</span>

Ok yılanı ya da İnce yılan, Colubridae familyasının Platyceps cinsinde buluan zehirsiz bir yılan türüdür. Yaşam Kataloğuna göre Platyceps najadum türünün bilinen 4 alt türü vardır.