Emevîler ya da Emevîler Hilâfeti, Dört Halife Dönemi'nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti. Ali bin Ebu Talib'in 661'de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750'de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdüler. Başkenti Şam olan devlet, en geniş sınırlarına Halife Hişâm bin Abdülmelik döneminde sahip oldu. Devletin sınırları Kuzey Afrika, Endülüs, Güney Galya, Mâverâünnehir ve Sind'in fethedilmesiyle doğuda Afganistan'a batıda ise Güney Fransa'ya kadar ulaşmıştır.
Kızılkum, Kazakistan ve Özbekistan arasında bulunan bir çöl. Yaklaşık olarak 300 bin km² yüz ölçümüyle dünyanın en büyük çölleri arasında yer alır. Orta Asya'nın iki büyük nehri arasında yer alan Kızılkum Çölü, Aral Gölü'nün de güneyindedir. Kış ve İlkbahar mevsimlerinde olmak üzere yıllık olarak 100–200 mm arası yağış almaktadır. Çölün kuzeybatıya eğimli bir düzlüklerinde izole olarak yükselen 3000 metreye varabilen yükseltiler bulunur.
Namib Çölü, Namibya'da yer alan büyük bir çöldür.
İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.
Necef Bedevileri geleneksel olarak çobanlık yapan yarı göçebe bir Arap kabilesidir. İsrail'de Necef Çölü'nün yerlilerinden olup Sina Yarımadası'ndaki bedevilerle güçlü bağları vardır. Yaşam şartları onları zamanla yerleşik hayata zorlamıştır. İsrail nüfusunun %12'si Necef Çölü'nde yaşar ve bu %12'lik dilimin ¼'ünü 160,000 kişilik nüfusuyla bedeviler oluşturur. Necef Bedevileri tarafından kullanılan topraklar ise Necef Çölü'nün %2'sinden azdır.
Nabatîler Josephus zamanında Fırat ırmağından Kızıldeniz'e kadar uzanan ve Suriye ile Arabistan arasındaki sınır bölgesindeki vahalardaki yerleşimleri kapsayan ve "Nebate" ismi verilen alanda yaşayan kadim semitik, güney Ürdünlü, Kenanlı ve kuzey Arabistanlı, yazılarını alıp dillerinden ve dinlerinden etkilenen Arapların en yakın akrabalarıdır.
II. Velid veya Velid bin Yezid, on birinci Emeviler halifesidir. Amcası olan halife Hişam bin Abdülmelik'in 743de ölmesi üzerine halife olmuştur. 743 ile 744 yıllarında iki ay yirmi gün süren çok kısa bir dönem halifelik yaptıktan sonra şimdi Ürdün'de bulunan bir kale etrafında yapılan bir savaşta ölmüştür. Yerine halife olarak kuzeni III. Yezid geçmiştir ve o da çok kısa bir dönem halifelik yapmıştır.
Mojave Çölü, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nin güneydoğusunun büyük bir bölümü ile orta bölümlerinin küçük bir parçasını işgal etmekle beraber; Güney Nevada'nın, Güneybatı Utah'ın ve Kuzeybatı Arizona'nın küçük bir alanını kaplar. Mojave'de en yüksek irtifa 610 metredir, bu sebeple Mojave genellikle en yüksek çöl olarak bilinir. Fakat tezat bir şekilde Kuzey Amerika'daki en alçak çöl irtifası Mojave'nin bir parçası olan meşhur Death Valley'de ölçülmüştür. Arazinin yüzölçümü 124.000 kilometrekaredir.
Büyük Victoria Çölü, Güney Avustralya ve Batı Avustralya'da yer alan ve seyrek nüfusa sahip bir çöldür.
Osman bin Ebi'l As, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.
Doğu Çölü, Afrika'nın kuzeydoğusunda bulunan Sahra Çölü'nün bir parçası olan ve Nil Nehri ile Kızıldeniz arasında kalan bir çöldür. Sınırları Mısır'dan Eritre'ye kadar ulaşır.
Pan-Arap renkleri, siyah, beyaz, yeşil ve kırmızıdır. Her dört Pan-Arap renginden birinin belirli bir Arap hanedanını veya dönemini temsil etmesi amaçlanmıştır. Siyah Abbasilerin, beyaz Emevîlerin, yeşil Fatimilerin ve kırmızı ise Haşimilerin rengi idi. Bu dört renk 14. yüzyılda Iraklı şair Safiyeddin El-Hilli tarafından "beyaz eylemlerimiz, siyah savaşlarımız, yeşil bölgelerimiz ve kırmızı kılıçlarımız" olarak tarif edilmiştir.
Arap İsyanı bayrağı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlatılan Arap İsyanı sırasında Şerif Hüseyin ve müttefiki Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayraktır. Daha sonra Hicaz Krallığı bayrağı olarak da kullanılmıştır.
Kurbantongut Çölü veya Dzosotın-Elisun Çölü, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan bir çöldür. Çöl, Çungarya Havzası'nın büyük bir bölümünü kapsamaktadır.
Kusayru Amre, Ürdün'ün doğusunda yer alan çöl kalelerinden en ünlü olanıdır. 8. yüzyılın başlarında, 723 ile 743 yılları arasında bir tarihte, o dönemde bölgeye hakim olan, gelecekte Emevi halifesi olacak olan II. Velid tarafından yaptırılmıştır. Erken İslam sanatının ve mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. 2012 yılında gerçekleştirilen çalışmalar sırasında bulunan bir kitabe, kalenin yapım tarihinin daha isabetli bir tarihe çekilmesine izin vermiştir. Emeviler döneminde yapılan Kuseyr Amre ve çöl saraylarında, fresklerde ve stuko heykellerde müstehcen tasvirlerin bulunduğu görülmektedir.
Nalkemer ya da Atnalı kemer bazen Moro kemeri, Moro mimarisinde ve islami yapılarda karşılaşılan, kemerin sütun başlığının üzerinde içe doğru kıvrılmaya başladığı kemer tipidir. Sivri ya da yuvarlak at nalı biçiminde çeşitleri vardır.
Çöl savaşı, harp ortamı ve kara savaşı türlerinden biridir. Çöl koşullarında yapılan askerî harekât ve askerî operasyonları kapsar. Unsurlar bazen gerçek düşmandan daha tehlikeli olabilir. Çöl arazisi, soğuk bir ortamın ardından askerler için en zorlu ikinci bölgedir. Düşük nem, aşırı sıcak ve soğuk, engellerin olmaması ve vahşi yaşam, gözetim ve saldırılar için elektronik cihazların ve insansız uçakların daha fazla kullanılmasına izin verir.
Pusula Harekâtı İngilizce: Operation Compass İkinci Dünya Savaşı sırasında Batı Çöl Savaşı'nın (1940–1943) ilk büyük İngiliz askeri operasyonuydu. İngiliz, Hint, İngiliz Milletler Topluluğu ve Müttefik kuvvetleri, Aralık 1940'tan Şubat 1941'e kadar Batı Mısır'daki 10.Ordu'nun ve Libya'nın doğusundaki Sirenayka'daki İtalyan kuvvetlerine saldırdı.
El-Haymun, Tunus'lu yazar ve yönetmen Nasır Hemir'in 1984 yapımı filmidir.
Varanus griseus Çöl Varanı, Varanus cinsine bağlı etçil bir sürüngen türüdür.