İçeriğe atla

Çöl Kale Camii

Koordinatlar: 39°45′51″K 46°45′14″D / 39.76417°K 46.75389°D / 39.76417; 46.75389
Çöl Kale Camii
AzericeÇöl Qala məscidi
Harita
Temel bilgiler
KonumAzerbaycan Şuşa, Azerbaycan
Koordinatlar39°45′51″K 46°45′14″D / 39.76417°K 46.75389°D / 39.76417; 46.75389
İnançİslam
MezhepŞiilik
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslami mimari

Çöl Kale Camii (AzericeÇöl Qala məscidi), Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan bir camidir.[1]

Genel bakış

Cami, Şuşa'nın Çöl Kale mahallesinin G. Zakir caddesinde bulunmaktadır.[2] Çöl Kale Mahallesi Şuşa'nın aşağı ve eski mahallelerinden biridir.[3] Şuşa'nın toplamda 17 ana mahallesi bulunmaktadır. Çöl Kale Camii, 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren 17. camiden biriydi.[4][5] Hiçbir minare inşa edilmemişti ve Çöl Kale Camii'nin dış tasarımı ve iç kısmı tamamen İslam dini mimarisine uygun olan dikdörtgen planlı bir mahalle camisi binasını temel alarak inşa edildi.[1] Caminin yanındaki Çöl Kale Pınarı, çevreye Şuşa'nın ünlü maden suyunu sağlamaktaydı. Cami, Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanının en değerli anıtları arasındaydı.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Shusha State Historical & Architectural Reserve". 4 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Ministry of Tourism - Chol Gala mosque". 27 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. 
  3. ^ "Şuşanın məhəllələri". 23 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. []
  4. ^ "Şuşanın tarixi". 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. 
  5. ^ "ŞUŞA HƏSRƏTİ". 12 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. 
  6. ^ "MIDDLE AGES GARABAGH MONUMENTS". 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Hırka-ı Şerif Camii, İstanbul, Fatih İlçesi'nde Atikali semti sınırları içinde, adını verdiği Hırkaişerif Mahallesi'nde yer alan 1851'de inşa edilmiş camii.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa</span> Azerbaycanda şehir

Şuşa, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yer alan bir şehir. Azerbaycan'ın kültür başkenti. Şuşa rayonunun idarî merkezi olan yerleşim, 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto yönetimi altına girdi. 8 Kasım 2020'de ise şehir Şuşa Muharebesi sonucunda Azerbaycan kuvvetlerince ele geçirildi ve 28 yıllık fiili yönetim son buldu.

Sanki Yedim Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Zeyrek mahallesi, Kirbacı Sokağı'nda yer alan caminin yapılış tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Rivayete göre Keçecizade Hayreddin adında ortahâlli bir esnaf, Osmanlı döneminde padişahların yaptırdığı Selatin camilerini görüp imrenerek, kendi de bir cami yaptırmayı diler ve bunun için para biriktirmeye başlar. Canı bir şey istediğinde, almayıp; sanki yedim (varsay ki yedim) diyerek parasını ayrı bir yere koyar. 20 yıl boyunca biriktirdiği paralarla küçük de olsa bir cami yaptırır ve caminin adı halk arasında Sanki Yedim Camii olarak anılmaya başlar.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Ağa Camii</span>

Abdurrahman Ağa Camii, Silahtar Abdurrahman Ağa Camii ya da Paşalimanı Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Sultan III. Mustafa'nın silahtarı Abdurrahman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1765 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1766 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelayı Sefihan Karabaği</span>

Kerbelayı Sefihan Karabaği (Azerice: Kərbəlayı Səfixan Sultanhüseyn oğlu Qarabaği;, Azerbaycanlı mimar. O zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir ve orada da ölmüştür. Kerbelayı Sefihan Karabaği, özellikle Karabağ'daki mimari eserleriyle ün kazanmışır.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Yukarı Gövher ağa Camii, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Şuşa kentindeki bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı</span>

Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı, bir Azerbaycan devlet koruma alanıdır. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Şuşa Rayonu sınırları içinde yer alan koruma alanı Azerbaycan'ın geçici Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saatli Camii, Şuşa</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Saatli Camii Şuşa'da yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Aşağı Gövher Ağaa Camii, de jure olarak Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde, Şuşa'da bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam Ulu Camii</span> Ağdam, Azerbaycanda bir cami

Ağdam Ulu Camii, Azerbaycanın, Ağdam şehrinde 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen cami. Cami Dağlık Karabağ Savaşı ve sonrasında hayalet kasaba haline gelen Ağdam'ın merkezinde yer almaktadır. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında şehirdeki yıkılmayan birkaç binadan biridir.

Cıdır Ovası aynı zamanda Cidir Ovası olarak da bilinir, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Şuşa kentinin güney kesiminde yer alan bir ovadır. Adı kelimenin tam anlamıyla Karabağ Hanlığı zamanlarında at yarışı oyunları tutma geleneğine atıfta bulunarak Azerice at yarışı alanı anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laz Alonso</span> Kübalı-Amerikalı oyuncu

Lazaro Alonso veya bilinen sahne adıyla Laz Alonso James Cameron'un bilimkurgu filmi Avatarda Tsu'tey'i ve Fast & Furious filminde Fenix Calderon karakterini canlandırmış Amerikalı film ve televizyon oyuncusudur. Alonso, Jarhead, This Christmas, Miracle at St. Anna ve Detroit gibi diğer filmlerde de rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5310</span>

Nokia 5310, Nokia tarafından 29 Ağustos 2007'de duyurulan ve 2007'nin dördüncü çeyreğinde piyasaya sürülen bir XpressMusic cep telefonudur. Bir santimetreden daha az kalınlıktadır ve mavi, kırmızı, mor, pembe, turuncu, gümüş veya siyah renk seçenekleri mevcuttur; ana gövde gri, siyah veya beyaz renklerde de mevcuttur. 2.0 megapiksel kameranın yanı sıra birçok müziğe özgü özelliğe sahiptir. 9.9 mm kalınlığıyla, o zamanlar kalınlığı 1 cm'den az olan birkaç cep telefonundan biridir. 71 gram ağırlık ile Nokia'nın ürettiği en hafif telefonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Merdinli Camii</span>

Merdinli Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde yıkılmış camidir. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaklaşık 350 km uzaklıktadır. Cami Şuşa'nın Merdinli mahallesinde bulunuyordu. Merdinli Camii, 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren 17 camiden biriydi. Cami, Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı'nın Dünya Miras Alanı'nda bulunuyordu.

Hacı Yusuflu Camii, Azerbaycan'ın Şuşa ilinde yerleşen tarihi camidir.

Kuyuluk Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bir camidir. Cami, Şuşa'nın Kuyuluk mahallesinin Ocakkulu caddesinde yer almaktadır. Kuyuluk Camii, 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren on yedi camiden biriydi. Caminin şu anki kesin durumu bilinmiyor.

Elturan Veli oğlu Avalov Azerbaycanlı ressam, Azerbaycanın Emekdar Sanatçısı (1991), Profesör (2003). Doğu Ülkeleri Uluslararası Mimarlık Akademisinin, Uluslararası Ekoenerjetik Akademisinin, Azerbaycan Mimarlar Birliğinin ve Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

Şuşa'daki camilerin listesi - Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Şuşa şehrinde bulunan, şu anda var olan ve bir zamanlar var olan camilerin listesidir. Şuşa'nın kültürel mirasının bir parçasıdır. Şehirdeki ilk cami, Karabağ Hanlığı'nın ilk hükümdarı Penahali Han döneminde yaptırılan iki kapılı kamışdan bir camidir. 18. yüzyılın 60'lı yıllarının sonunda, şimdi Yukarı Gövher Ağa Camii olarak bilinen bu yere "Kamış Camii" inşa edildi. 20. yüzyılın başında Şuşa'da 17 cami vardı. Şehrin Azerbaycan kesiminde, şehrin 17 mahallesinin her birinde birer tane bulunuyorlardı.