Odin, Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava, rüzgar ile ilişkilendirir. İskandinav mitolojisine göre tanrıça Frigg'in kocasıdır. Genellikle en yüce Cermen tanrısı olarak kabul edilir. Eski İngilizce ve Eski Saksoncada Wōden, Eski Felemenkçede Wuodan ve Eski Yüksek Almancada Wuotan adıyla bilinir. Tüm bu adların kökeni ise Ana Almanca *Wōđanaz'dır. İngilizce dahil birçok Cermen dilinde çarşamba günü, bu tanrının adını taşır.
Freyja veya Freya, İskandinav mitolojisinde deniz tanrısı Njord'un kızı ve Freyr'in kız kardeşidir. Önemli bir bereket tanrıçası ve Germen tanrılarının ayrıldığı iki koldan biri olan Vanir'in bir üyesidir. Vanir, aralarındaki bir savaştan sonra yerini daha genç tanrıçalardan oluşan ve başlarını Odin'in çektiği Aesir'e bırakmak zorunda kalır. Freyja'nın en büyük hazinesi Brising'lerin kolyesidir. Onu elde etmek için kolyeyi yapan dört cüceyle birlikte olmuştur. Güzelliği yüzünden pek çok hayranı vardır ve bunlardan biri de domuza çevirdiği Ottar'dır. Şahin kılığında uçabilen bir büyücü olduğu da söylenir. Frigg'in Freyja ile pek çok ortak noktası bulunur. İki tanrıçanın kökeninde, aynı toprak tanrıçası olması olasılığı da yüksektir. Odin de Frejya da kahraman ölülerle ilgilidir. Her savaşın sonunda ölüleri paylaşırlar. Ölenlerin yarısını Odin Valhalla'ya alırken, Freyja diğer yarısını da kendisinin yönettiği Fólkvangr çayırlarına alır.
Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.
Kvasir, İskandinav mitolojisi'nde bütün insanlık içinde en bilge insan olduğuna inanılan şairdir. Eğer Suttung denen bir dev, Kvasir'in kanını balla karıştırırsa oluşan likörün içenlere bilgelik vereceğine inanılırdı. Kvasir'in iki rakip tanrı grubu, Æsir ve Vanir tanrılarının kısa bir barış dönemlerinde bir kaba attıkları tükürüklerinden doğduğu rivayet edilirdi. Kvasir her yeri dolaşıp insanlara bilgiler verir, onların sorularını yanıtlardı. Eğitim ve bilgiden nefret eden ve tüm bunlardan usanmış Fjalar ve Galar adlarında iki sihirli cüce, Kvasir'i öldürüp kanını Odhrörir adlı tılsım ve sihirler içeren bir kaba akıtırlar. Kvasir'in bu hazin ölümü, Edda'ların bir bölümünü oluşturan Braga Raedur'da anlatılır.Ama daha sonra bazı hikâyelerde tekrar göründüğünden dirilmiş olması muhtemeldir.
Loki, İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. Kimi tasvirlerde boynuzludur. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Loki'nin Angrboda ile evliliğinden Jörmungandr, Fenrir ve Hel adında çocukları vardır. Sigyn ile olan evliliğinden ise Narfi ve Vali adlı iki çocuğu bulunmaktadır. Loki aynı zamanda cinsiyet değiştirebilen bir tanrıdır. Bir aygırı baştan çıkartması gerektiği zaman, bir kısrağa dönüşmüş ve dönüşümden Sleipnir doğmuştur. Sekiz bacaklı bu atı Loki, Odin'e hediye etmiştir.
Cermen tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.
İskandinav mitolojisine göre, Dokuz Diyar yaratılmadan önceki büyük, belirsiz boşluk. Kendisinden oluşan dokuz diyar şunlardır:
- Aasgard
- Alflheim
- Svartalfheim
- Muspelheim
- Midgard
- Niflheim
- Vanheim
- Jotunheim
- Hel
Aesir ; İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı. Diğer topluluğun adı Vanir'dir ve Odin'le birlikte ölümlü insanların hayatlarını yönetirler. Asgard'da yaşarlar. Tanrılar güçlü, güzel ve normal insanlardan daha iridirler. İnsanlardan uzun yaşarlar ama ölümsüz değillerdir. Her tanrı değişik alanlarda bilgiye sahiptir. İyi, sıcakkanlı ve yardımseverdirler. Asgard'da çok uzun süreden beri yaşayan Vanir'ler de Æsir tanrıları arasında sayılırlar.
Vanir, İskandinav mitolojisinde Aesir'den sonra gelen tanrı topluluktur. Vanaheim'da yaşarlar. Bereket, sağlık ve büyü konularında becerileri vardır. Aesirler gibi onlar da uzun yaşarlar.
Jötunn ya da bilinen çoğul adıyla jötnar, İskandinav mitolojisinde devler ve trollere verilen addır. İnsanüstü güçlere sahip olan bu devler, sıklıkla tanrılarla evlilik yapmalarına rağmen çoğu zaman Aesir ile Vanir'in karşısında yer alan bir ırkın üyesidir. Niflheim, Utgardr ve Jarnvidr gibi yerlerin adlarıyla alakası vardır. Bu devler beş gruba ayrılırlar: Buz Devleri, Ayaz Devleri, Kaya Devleri, Dağ Devleri ve Ateş Devleri. İlk üç grup Jötunheimr'da yaşarken Ateş devleri Muspellheim'da yaşarlar. Onların lideri Surtr'dur. Dağ Devleri'nin yaşadığı Utgardr'da büyük olasılıkla Jötunheimr'dadır. Trolller'se hem Jotunheimr'da, hem başka diyarlar'da da yaşayan bir türdür. Thurslar ise devler arasında en güçlü olanlarına denir. Jötunn isminin Anglo-Sakson dilindeki başka bir telaffuzu da Ettin'dir.
Heimdallr, İskandinav mitolojisinde tanrıların ve Midgard ile Ásgard arasındaki Bifrost köprüsünün bekçisidir. Bir Aesir tanrısıdır ve Odin'in oğludur. Gözlerinin dünyanın öbür ucunu görebilecek kadar keskin, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas ve bir kuştan daha az uykuya ihtiyaç duyduğu söylenir. Aynı zamanda Odin'in elit askerleri olan Einherjarları yetiştirir. Kıyamet günü Loki ile dövüşecektir, bu savaşta kimse galip çıkmayacak ikisi de ölecektir.
İskandinav mitolojisinde Hœnir, Æsir'lerden biridir. Odin'e insanları yaratırken yardım eden olarak bilinir. Yakışıklı fakat çok akıllı bir tanrı değildir.
İskandinav mitolojisinde Ítreksjóð, Odin'in oğullarından biri olan tanrıdır. Ítreksjóð, Nesir Edda 'nın Skáldskaparmál kitabının 75. bölümünde Æsir'lerden biri ve Odin'in oğlu olarak geçmektedir. Ítreksjóð 'nin ingilizleştirilmiş kullanımı Itreksiod ya da Itreksjod'dur.
İskandinav mitolojisinde Víðarr Æsir arasında intikam ile ilişkilendirilen tanrı.
İskandinav mitolojisi, Neil Gaiman tarafından yazılmış, 2017 yılında yayımlanmış bir kitap. Kitap içeriğinde çeşitli öyküler anlatılmaktadır. Bu öykülerin bazıları: Thor'un çekicinin çalınması, Aesir ve Vanir arasındaki savaşlar, Odin'in gözünü bilgelik uğruna kaybetmesi ve tanrıların nihai sonlarının nasıl geleceği.
Vættir, İskandinav mitolojisindeki ruhlardır. Terim, âlfar (elfler), dvergar (cüceler), jötnar, Troller, Huldufolk ve tanrılar (Aesir-Vanir) da dahil olmak üzere doğaüstü varlıkların tam kozmosunu ifade etmek için kullanılabilir. Bir yerin sahibi olan ruhunu, iyesini ifade eder. Ayrıca ata ruhlarını da. Şamanik Doğa ruhlarının İskandinav dillerindeki adıdır. Vættir ayrıca daha spesifik olarak landvættir, fjallvættir, sjóvættir, skogvættir, vatnavættir veya húsvættir'e atıfta bulunabilir. İskandinav şamanları Vaettir ruhlarıyla iletişim kurmaya çalışırlar.
Mimir ya da Mim İskandinav mitolojisinde yer alan, Æsir-Vanir Savaşı sırasında kafası kesilmiş; bilgisi ve bilgeliği ile bilinen sempatik bir figürdür. Kafası, gizli bilgiler ve öğüt vermesi için Odin'in yanındadır.
Vǫluspá Şiirsel Edda'nın en iyi bilinen şiiridir. Odin'e hitap eden bir völva ile dünyanın yaratılışını ve yaklaşan sonunu ve ardından yeniden doğuşunu izleyiciyle ilişkilendirerek anlatır. İskandinav mitolojisinin incelenmesi için en önemli birincil kaynaklardan biridir. Şiir, Codex Regius ve Hauksbók'ta bütün olarak korunurken bazı bölümleri Nesir Edda'dan alıntılanmıştır.
Gullveig, Æsir ve Vanir arasındaki efsanevi çatışmayla ilişkili İskandinav mitolojisinde bir kadın figürüdür. 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da karakterize edilmiştir.
İskandinav mitolojisinde Gungnir tanrı Odin'in mızrağıdır. Gugnir, Loki tarafından Cüce İvaldi'nin oğullarına yaptırılmıştır. Loki tarafından Odin'e hediye edilmiştir. Her ne olursa olsun hedefinden, yolundan şaşmaz. Odin bu mızrağı Vanir Tanrılarının oluşturduğu bir meclise fırlatmış ve Aesir-Vanir savaşını başlatmıştır.