İçeriğe atla

Æsir

Æsir soyunun lideri Odin

Aesir (İskandinav dillerinde Æsir); İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı.[1] Diğer topluluğun adı Vanir'dir ve Odin'le birlikte ölümlü insanların hayatlarını yönetirler.[1] Asgard'da yaşarlar. Tanrılar güçlü, güzel ve normal insanlardan daha iridirler. İnsanlardan uzun yaşarlar ama ölümsüz değillerdir. Her tanrı değişik alanlarda bilgiye sahiptir. İyi, sıcakkanlı ve yardımseverdirler. Asgard'da çok uzun süreden beri yaşayan Vanir'ler de Æsir tanrıları arasında sayılırlar.

Aesir (Æsir), Büyük İskandinav tanrıların oluşturduğu soydur. Bu soyun lideri Odin'dir. Odin ile birlikte Asgard'da yaşarlar. Asgard'da yaşayan ölümlüleri ve diğer vanir soyundan gelen tanrıları yönetirler. Aesir (Æsir) kelimesinin, tanrı anlamına gelen eski Töton kelimesi Ase'den geldiği düşünülmektedir.

Tanrılar

  • Odin - Æsir'in efendisi. Bilgelik ve savaş tanrısı. Eşi: Frigg.
  • Thor - Gökgürültüsü, yıldırım ve savaş tanrısı. Eşi: Sif.
  • Loki - Düzenbaz, yaramazlık, sorun ve ateş tanrısı. Eşi: Sigyn
  • Frey - (Vanir)Bereket ve erkeklik gücü tanrısı. Eşi: Gerd
  • Tyr - Savaş ve savaşçı tanrısı.
  • Heimdall - Işığın, şafağın tanrısı.Asgard'ın koruyucusu.
  • Balder - Aydınlık, barış, güzellik, yeniden doğum ve adalet tanrısı. Eşi: Nanna
  • Ull - Beceri, av ve duello tanrısı. Sif'in oğlu.
  • Bragi - Şiir ve şairlerin tanrısı. Eşi: Idunn
  • Vali - İntikam tanrısı. Odin'in oğlu
  • Vili - Üç yaratılış tanrısından biri. Odin ve Ve'nin kardeşi.
  • Ve - Üç yaratılış tanrısından biri. Odin ve Vili'nin kardeşi.
  • Njord - (Vanir)Deniz, rüzgâr, balık ve bolluk tanrısı.
  • Vidar- Sessizliğin ve intikamın tanrısıdır. Dev Grid ve Odin'in oğlu.
  • Forseti - Adalet, barış ve doğruluk tanrısı. Balder'in ve Nanna'ın oğlu.
  • Hermod - Odin'in oğlu.
  • Hod - karanlığın ve kışın kör tanrısı.
  • Hoenir - Sessiz tanrı.
  • Meili - Thor'un kardeşi.

Tanrıçalar

Asynjur da denilen Æsir tanrıçalarına Asgard'da yaşayan vanir tanrıçaları ve dişi devler de dahil edilmektedir. Tanrıçaların bir kısmı Æsir tanrılarıyla evlidir, geri kalanların da kendilerine özgü başka rolleri vardır.

  • Frigg - Evlilik ve annelik tanrıçası. Eşi: Odin
  • Freyja - (Vanir)Bereket, sağlık, aşk, güzellik, sihir, kehanet, savaş, çarpışma ve ölüm tanrıçası. Eşi: Od
  • Sif - Thor'un karısı.
  • Hel - İskandinav mitolojisindeki yeraltı diyarı Hel'in kraliçesi.
  • Idunn - Gençlik tanrıçası. Gençlik elmasının koruyucusudur. Eşi: Bragi.
  • Nanna - Balder'in karısı ve Forseti'nin annesi.
  • Skadi - (Dev)Kış tanrıçası Njord'ün eski karısı.

Kaynakça

  1. ^ a b Lindow, John (2002). Norse mythology: a guide to the Gods, heroes, rituals, and beliefs. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0195153828. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thor</span> İskandinav mitolojisinde bir tanrı

Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı. Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir. Megingjord adlı sihirli bir kemeri ve Tanngniost ve Tanngnisrir denilen iki keçisi vardır. Mjölnir adlı efsanevi çekici kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Odin</span> İskandinav Baş Tanrısı

Odin, Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava, rüzgar ile ilişkilendirir. İskandinav mitolojisine göre tanrıça Frigg'in kocasıdır. Genellikle en yüce Cermen tanrısı olarak kabul edilir. Eski İngilizce ve Eski Saksoncada Wōden, Eski Felemenkçede Wuodan ve Eski Yüksek Almancada Wuotan adıyla bilinir. Tüm bu adların kökeni ise Ana Almanca *Wōđanaz'dır. İngilizce dahil birçok Cermen dilinde çarşamba günü, bu tanrının adını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Freyja</span> Tanrıça

Freyja veya Freya, İskandinav mitolojisinde deniz tanrısı Njord'un kızı ve Freyr'in kız kardeşidir. Önemli bir bereket tanrıçası ve Germen tanrılarının ayrıldığı iki koldan biri olan Vanir'in bir üyesidir. Vanir, aralarındaki bir savaştan sonra yerini daha genç tanrıçalardan oluşan ve başlarını Odin'in çektiği Aesir'e bırakmak zorunda kalır. Freyja'nın en büyük hazinesi Brising'lerin kolyesidir. Onu elde etmek için kolyeyi yapan dört cüceyle birlikte olmuştur. Güzelliği yüzünden pek çok hayranı vardır ve bunlardan biri de domuza çevirdiği Ottar'dır. Şahin kılığında uçabilen bir büyücü olduğu da söylenir. Frigg'in Freyja ile pek çok ortak noktası bulunur. İki tanrıçanın kökeninde, aynı toprak tanrıçası olması olasılığı da yüksektir. Odin de Frejya da kahraman ölülerle ilgilidir. Her savaşın sonunda ölüleri paylaşırlar. Ölenlerin yarısını Odin Valhalla'ya alırken, Freyja diğer yarısını da kendisinin yönettiği Fólkvangr çayırlarına alır.

<span class="mw-page-title-main">Freyr</span>

Freyr, İskandinav mitolojisi ve İskandinav paganizmindeki en önemli tanrılardan birisidir. Güney Cermenlerindeki adı Froh'tur. Fallik bereket tanrısı olarak tapılan Freyr'in fanilere barış ve zevk bahşettiğine inanılmaktaydı. Yağmuru, güneşin parlayışı ve tarım ürünlerini yönetirdi. Odin'le aynı ünvanlara sahip olduğundan onun başka bir formu olduğu da öne sürülür.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav mitolojisi</span> İskandinav kültürü, dinleri

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.

İskandinav paganizmi, tanrıların babası Odin ve oğulları etrafında şekillenir.

<span class="mw-page-title-main">Balder</span> ışık tanrısı ve hasar almamayla kutsanmış tanrı tek zayıflığı ökse otu

Baldur, İskandinav tanrılarından Odin ile Frigg'in oğlu. Karısı Nanna, oğlu ise Forseti'dir. Işık, neşe, saflık, güzellik, masumiyet ve barış tanrısıdır. Tanrılar ve insanlar tarafından çok sevilirdi, iyiliği ile dikkat çekerdi. Gücünün az olmasına karşın, sıcakkanlı, akıllı ve belagatliydi. En yakışıklı tanrı olduğu da söylenir. Baldur'un salonu Breidablik'di.

<span class="mw-page-title-main">Loki</span> İskandinav mitolojisinde kurnazlık tanrısı

Loki, İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. Kimi tasvirlerde boynuzludur. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Loki'nin Angrboda ile evliliğinden Jörmungandr, Fenrir ve Hel adında çocukları vardır. Sigyn ile olan evliliğinden ise Narfi ve Vali adlı iki çocuğu bulunmaktadır. Loki aynı zamanda cinsiyet değiştirebilen bir tanrıdır. Bir aygırı baştan çıkartması gerektiği zaman, bir kısrağa dönüşmüş ve dönüşümden Sleipnir doğmuştur. Sekiz bacaklı bu atı Loki, Odin'e hediye etmiştir.

Cermen tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Iðunn</span>

İskandinav mitolojisinde Iðunn, elma ve gençlikle ilişkilendirilen bir tanrıçadır. Bu elmalar İskandinav tanrılarına sonsuz gençlik ve güzellik sağlamaktadır. Iðunn, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da ve 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da tasdik edilmiştir. Her iki kaynakta da, skaldik şiir tanrısı Bragi'nin karısı ve ayrıca Şiirsel Edda'da elmaların bekçisi ve ebedi gençliğin bahanesi olarak tanımlanmaktadır.

İskandinav mitolojisinde yer alan Ásgard, savaş tanrıları Aesir'ın mekanı, dokuz diyarlardan biri olarak bilinir. Evrende en yüksek seviyede bulunduğu, sıkıca yerleştirilmiş taş bloklardan örülü yüksek bir duvarla çevrili olduğu belirtilir. Bu seviyede Alfheim, Vanaheim ve Valhalla bulunur. Asgard savaş tanrılarının kralı olarak bilinen Odin tarafından yönetilir. Oğlu Thor dünyayı yönetmek için görevlendirilen şimşek tanrısı olarak da anılan bir karakterdir. Loki ise Odin'in kan kardeşi, kötülük ve hilebazlık tanrısı olan bir buz devidir. Heimdall ise Asgard'ın bekçisi ve koruyucusudur. Anlatılana göre 9 diyarın tamamını görebilecek gözlere, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas olduğu söylenir. Bu efsanede yer alan bilinen nesneler vardır. Örneğin Thor'un çekici olan Mjöllnir, kemeri olan Megingjord. Nesnelerin dışında alemlerin sonu olarak bilinen Ragnarok ismi dikkat çekmektedir. Ragnarok geldiğinde, Loki, Heimdall ile dövüşecek ve her ikisi de savaşta ölecektir. Ragnarok'un ardından yeni yaşam başlayacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Vanir</span>

Vanir, İskandinav mitolojisinde Aesir'den sonra gelen tanrı topluluktur. Vanaheim'da yaşarlar. Bereket, sağlık ve büyü konularında becerileri vardır. Aesirler gibi onlar da uzun yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sif</span> İskandinav mitolojisinde bir tanrıça

Sif, İskandinav mitolojisinde Thor'un eşi olarak yer alır. Bir Aesir tanrıçasıdır. Sif genellikle toprak ile bağdaştırılan bir tanrıçadır. Göz alıcı uzun ve altın saçlara sahiptir. Loki, Sif’in Thor ile birlikteliğini kıskandığı için bir gece gizlice odasına girerek Sif’in saçlarını yakar. Bunu yapanın Loki olduğunu öğrenen Thor, çok kızar. Loki ise Thor’dan korktuğu ve çekindiği için cücelerden yardım ister. Cüceler, Thor’un Loki’yi affetmesi için Sif’e her teli altından olan uzun ve görkemli bir saç yaparlar. O günden sonra Sif, göz alıcı altın saçlarıyla meşhur olur. Altın saçları genellikle olgunlaşmış sarı buğdaya benzetilir. Bu yüzden tanrıça Sif, bereket ve bolluk ile de bağdaştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Heimdallr</span> İskandinav mitolojisinde tanrıların ve Bifrost köprüsünün bekçisi

Heimdallr, İskandinav mitolojisinde tanrıların ve Midgard ile Ásgard arasındaki Bifrost köprüsünün bekçisidir. Bir Aesir tanrısıdır ve Odin'in oğludur. Gözlerinin dünyanın öbür ucunu görebilecek kadar keskin, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas ve bir kuştan daha az uykuya ihtiyaç duyduğu söylenir. Aynı zamanda Odin'in elit askerleri olan Einherjarları yetiştirir. Kıyamet günü Loki ile dövüşecektir, bu savaşta kimse galip çıkmayacak ikisi de ölecektir.

<span class="mw-page-title-main">Hermóðr</span>

Cesur Hermóðr İskandinav mitolojisinde tanrı Odin'in oğullarından biri. Balder'i kurtarmak için çıktığı yolculuktan dolayı tanrıların ulağı olarak nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asgard boyutu</span>

Cermen mitolojisindeki Ásgard'ın Marvel Comics'deki versiyonu. Kendi adıyla da anılan Cermen mitolojisi evreninde, kozmik ağaç Yggdrasill'in zirvesinde yer almaktadır. Aesir tanrılarının şefi Odin tarafından yönetilmekteydi.Daha sonra liderliği oğlu Thor'a bırakmıştır.İlk başta savaş içinde oldukları tanrı kuzenleri Vanirler'le daha sonra barış yapıp kaynaşmış ve iki halk birden Asgardlılar olarak anılmaya başlanmıştır. Asgardlılar Heimdall'ın bekçiliğini yaptığı Bifröst köprüsü sayesinde Dokuz Diyar'da istedikleri her yere seyahat edebilmektedirler. İlk kez 1962 yılında Journey into Mystery'nin 85. sayısında görünmüştür. Thor'un anavatanıdır. Sihirli güçlere sahip olan Asgardlılar, antik çağlarda Cermenler ve Vikingler tarafından tanrılar olarak kabul edilmişlerdir. Odin'in, Ragnarok'ta savaşması için seçtiği öimüş savaşçıları ağırladığı Valhalla da burada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.

Tyr,Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen bir Asgard tanrısıdır. Karakter aynı adı taşıyan İskandinav tanrısına dayanmaktadır.Tyr ilk olarak Journey into Mystery #85'te göründü ve Stan Lee, Larry Lieber ve Jack Kirby tarafından yaratıldı. Thor ve Balder ile birlikte Odin'in biyolojik oğullarından biridir.Odin ve Frigga'nın Angela'dan sonra ikinci çocuğu ve en büyü oğlu olarak Tyr, Asgard savaş ve adalet tanrısıdır. Tyr, Asgard'da, kurt tanrısı Fenrir'in bağlanması sırasında elini ağzına koyacak kadar cesur tek tanrı olarak ünlendi; sol eli Fenrir tarafından ısırıldığı için kayıptır ve şimdi genellikle metal bir kap ile örtülüdür. Asgard'ın savunmasında defalarca savaştı.Savaş sevgisi nedeniyle birkaç kez Odin'e isyan etti,Asgard'ın Savaş tanrısı olan Tyr Asgard'ın en önemli tanrılarından biriyken, kardeşi Thor'un doğumu ve yıldırım tanrısı olarak öne çıkmasıyla ikinci plana düşmüştür.Thor'a olan kıskançlığı zaman zaman Loki'ye yardım etmesi ve Odin'i devirmeye çalışmasına sebep olmuştur. Thor'un Asgard'ın en büyük savaşçısı rolünü gasp ettiği gerçeği ve Sif ile olan ilişkisine olan kızgınlığı nedeniyle birkaç kez Thor ile savaştı.Ama Odin tarafından barıştırıldı.Thor'un yanında Asgard ve dünya için savaşsa da zaman zaman sorun çıkardığı zamanlar da olmaktadır.Thor Karanlık Dünya filminde aktör Clive Russell tarafından canlandırılmıştır ve Einherjar komutanı olarak gösterilmiştir

Cesur Balder, Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında görünen kurgusal bir karakterdir. Karakter, İskandinav mitolojisindeki tanrı Balder'e dayanmaktadır.Editör Stan Lee ve Çizer Jack Kirby tarafından yaratılan Balder, ilk olarak Journey into Mystery #85'te görünür.Asgard'ın İskandinav Tanrılarından biri olan Balder, Şimşek Tanrısı Thor'un kardeşi, Warriors Three'nin yoldaşı ve tanrıların hükümdarı Odin'in sadık bir takipçisi ve oğludur.Yenilmezler'in dostu ve süper kahramanların destekçisidir.

İdunn Marvel Comics çizgi romanlarında görünen bir karakterdir. İskandinav tanrıçası İdunn'a dayanır.Bir Vanir olan Ölümsüzlük tanrıçası İdunn, Freyr'in kardeşidir.İlk kez Ocak 1965'te Journey Into Mystery #114.sayısında Jack Kirby ve Stan Lee tarafından mitolojiden uyarlanmıştır. Odin, mistik özellikleri Asgardlılar arasında yaşlanmayı geciktiren Altın Elmaların Muhafızı olarak Idunn'u atamıştır. Zaman zaman onları Dünya Ağacından seçebilen tek Asgardlı olarak anılmıştır. Idunn, mistik özellikleri Asgardlılar arasında yaşlanmayı geciktiren Altın Elmaların Bekçisidir. Her gün elmaların bir kısmını toplar ve onları Asgard'a getirir. Odin'İn yokluğunda Asgard'I yöneten üç All-Mothers'tan biridir.Yenilmezler'in ve Thor'un destekçilerindendir.