İçeriğe atla

Åland'da Eğitim

Åland'daki eğitim seviyeleri ilk, orta ve yüksek öğrenimdir. 6-15 yaş arası eğitim zorunludur. Zorunlu eğitim, altı yıllık ilköğretim ve üç yıllık ortaöğretimden oluşur. Orta öğretimin üçüncü yılını tamamlayan öğrenciler, Ålands Gymnasium tarafından yürütülen lise eğitimine devam edebilirler. Yüksek öğrenim ise Åland Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde sunulmaktadır. Åland'da eğitim, Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından yönetilir ve düzenlenir.

Genel bakış

Åland'da ana eğitim dili İsveççedir. 2013'te eğitime yapılan kamu harcaması 53.932 milyon Euro ya da GSYİH'nın 4,7'siydi. 2014 yılında Åland'da tüm eğitim seviyelerinde istihdam edilen 657 öğretmen vardı. Åland'daki toplam 2014 yılındaki kayıtlı öğrenci sayısı 4.491'di.

İlköğretim

Åland'da ilköğretim belediyeler tarafından sağlanır. İlköğretim zorunludur ve 7-12 yaş grubu çocuklar eğitim görmektedir. 2014 yılında ilköğretim okullarında 1.910 öğrenci vardı.

Orta öğretim

Åland'daki ortaokul eğitimi belediyeler tarafından sağlanır. Orta öğretim zorunludur ve 13-15 yaş grubu çocuklar eğitim görmektedir. 2014 yılında ortaokulda 945 öğrenci vardı. Orta öğretimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Ålands Gymnasium tarafından yürütülen lise eğitimine devam edebilirler.

Yüksek öğretim

girişteki Åland Adaları Üniversitesi, Neptunigatan 17

Åland Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Mariehamn'da bulunan bir uygulamalı bilimler üniversitesidir. 1997 yılında kurulmuş ve Åland Açık Üniversitesi ile birleştikten sonra 1 Ocak 2003 tarihinde bugünkü şeklini almıştır.[1] Derslerin çoğu İsveççedir, ancak İngilizce olarak öğretilen bazı derslerde vardır.[2] 2014 yılında Åland Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde 490 öğrenci vardı.

Diğer okullar

Sivil Enstitüsü, Mariehamn Belediyesi tarafından yönetilmektedir.[3] Ålands Halk Lisesi el sanatlarında proje odaklı dersler sunmaktadır.[4] 2014 yılında Ålands Halk Lisesi'nin 56 öğrencisi vardır. Her iki okul da göçmenler için İsveççe dil dersleri sunmaktadır.

Deniz eğitimi

Åland Adaları, denizciler için temel dersler ve yenileme derslerinin yanı sıra lise ve üniversite düzeyinde denizcilik lisans eğitimi sunan Alandica Denizcilik Akademisi'ni 2020'de kurdu.[5]

Kaynakça

  1. ^ "About the Åland University of Applied Sciences". Åland University of Applied Sciences. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Study on the Åland Islands" (PDF). Åland University of Applied Sciences. 25 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Medis – vad är det?". Medis - Medborgarinstitutet in Mariehamn. 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 
  4. ^ "About Folkhögskolan" (PDF). Ålands Folkhögskolan. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 
  5. ^ "ASA | Alandica Shipping Academy". ASA (İsveççe). 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lise</span> ortaöğretim kurumu

Lise, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkenin eğitim sistemi içinde tanımlanan bir eğitim kurumu kategorisidir. Genellikle bir tür orta dereceli okul olarak kabul edilir. Türk eğitim sistemine göre, sekiz yıllık ilkokul ve ortaokulu bitirmiş olan 14-18 yaşlarındaki öğrencileri, en az dört yıllık bir eğitimle yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumudur. Türkiye'de lise eğitimi, 2012-2013 eğitim öğretim döneminden beri zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 1992 yılında Tokat'ta kurulmuş bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci</span> öğrenen kimse veya bir eğitim kurumuna devam eden biri

Öğrenci, bir okul veya kurstaki derslere katılarak eğitim-öğretim alan kişi. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, yüksekokul, lise, üniversite'lerde ilköğretim, orta öğretim, yüksek öğretim, doktora derecesi alabilirler. Dünya ülkelerinin pek çoğunda temel eğitim zorunludur. Öğrenci yaşı birçok ülkelerde 4-5 yaşından 30-35 yaşlarına kadar belirlenir, ama daha yaşlı insanların eğitim alması yasak değildir. Dolayısıyla insanların büyük bir kısmı yasal olarak hayatlarının bir kısmını örgün eğitim sisteminde öğrenci olarak geçirirler.

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi</span> Rizede kurulu devlet üniversitesi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılarak Rize ilinde açılan üniversitedir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

Almanya'da eğitim konusunda genel olarak yetkili kurum eyalet yönetimleridir, Federal hükümetin eğitim konusunda küçük sorumluluğu vardır. İsteğe bağlı olmak üzere anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklar için sağlanmaktadır, sonrasında ise on iki yıl sürecek zorunlu eğitim hayatı başlayacaktır. Almanya'da öğrenciler birden altıya kadar olan bir sistemle notlandırırlar; bir en yüksek, altı ise en düşük veya geçersiz not konumundadır. Bir çocuğun okula devamını engelleyecek şekilde hasta veya engelli olmasının dışına Alman eyaletlerinin hiçbirinde evden eğitime izin verilmemektedir. Almanya'da kısa bir süreliğine yaşayacak olan yabancı ailelerin çocukların ev ortamında kendi dillerinde eğitime tutulmak suretiyle zorunlu eğitimden muaf tutulabileceklerine dair istisna kararlar da vardır. İlköğretim genel olarak dört yıl sürmektedir ve devlet okulları bu aşamada yer almazlar.

<span class="mw-page-title-main">Zirve Üniversitesi</span> Gaziantep ilindeki eski bir vakıf üniversitesi

Zirve Üniversitesi Gaziantep ilinde bulunan vakıf üniversiteydi. 2009 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamıştı. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Arapça ve Osmanlıca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir. Türkiye'de zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini öngören İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, 20 Şubat 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beş Grup Başkanvekili TBMM'ye sundu. Kamuoyunda büyük tartışma yaratan kanun teklifi TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda 11 Mart 2012'de kabul edildi. 6287 No'lu bu kanun, 11 Nisan 2012'de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi</span> Balıkesirde kurulu devlet üniversitesi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ), Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 23 Nisan 2015 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir.

Estonya'daki örgün eğitimin tarihi manastır ve katedral okullarının kurulduğu 13. ve 14. yüzyıllara dayanır. İlk Estonca okuma kitabı 1575'te yayımlanmıştır. Estonya'nın en eski üniversitesi İsveç Kralı II. Gustaf Adolf tarafından 1632 yılında kurulmuş olan Tartu Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), 18 Mayıs 2018 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan KHK ile kurulmuştur. Üniversite bünyesinde 1 enstitü, 6 fakülte, 1 yüksekokul ve 12 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bu birimler üniversite kurulmadan önce Sakarya Üniversitesi'ne bağlıydı. Üniversite Sakarya Üniversitesi ile aynı yerleşkede yer almaktadır. Meslek Yüksekokulları ise Sakarya iline dağıtılmıştır. Üniversitenin temel amacı, normal üniversitelere nazaran uygulamalı mesleki eğitim amaçlıdır. Ayrıca üniversite Türkiye'de bulunan iki Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden birisidir.

Türkiye'de din dersleri, ilkokul 4'ten lise son sınıfa kadar her yıl okul müfredatında Anayasa'nın 24. maddesinin 4. fıkrası gereği olarak zorunlu olarak yer alan ve çoğunlukla İslam dininin Sünni mezhebi anlatılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersini ve lise müfredatında yer alan çeşitli ilişkili seçmeli dersleri kapsar. Türkiye'de okullarda din dersi, 1928'den 1940'ların sonuna kadar müfredata dahil edilmemiş, sonrasında ise seçmeli bir ders olarak okullara konulmuştur. 12 Eylül Darbesi'nden sonra ise din dersleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi adıyla ilkokul 4'ten lise sona kadar yeni Anayasa'nın 24. maddesinin 4. fıkrası gereği zorunlu hale getirilmiştir. DKAB dersine ek olarak, 2012'den itibaren liselerde seçmeli olarak "Kur’an-ı Kerim", "Hz. Muhammed’in Hayatı" ve "Temel Dini Bilgiler” dersleri de ilave edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saxion Uygulamalı Bilimler Üniversitesi</span>

Saxion Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Doğu Hollanda'da üç kampüsü bulunan mesleki Hollanda üniversitesi. İçinde finans, hukuk, mühendislik, konaklama, işletme, BT, yayımcılık, sağlık ve dijital medya dallarını barındıran 100'den fazla kurs sağlamaktadır. 27.000'den fazla öğrencisi ile Hollanda'daki en büyük yüksek öğretim kurumlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Katrin Sjögren</span> Fin politikacı

Katrin Sjögren (2 Şubat 1966 doğumlu) Åland Adaları'ndan bir Fin politikacı. 25 Kasım 2015 - 25 Kasım 2019 tarihleri arasında Åland Başbakanı olarak görev yaptı. Ayrıca 2012'den beri Åland Liberalleri partisinin genel başkanıdır.