İçeriğe atla

Ämari Hava Üssü

Koordinatlar: 59°15′36″K 24°12′30″D / 59.26000°K 24.20833°D / 59.26000; 24.20833
Ämari Hava Üssü
Ämari Hava Üssü nişanı
ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-17 Globemaster, 8 Haziran 2012'de Amari Hava Üssü'ne iniyor.
IATA: yok - ICAO: EEEI
Özet
Havalimanı tipiAskerî
İşleticiEstonya Hava Kuvvetleri ve NATO
Hizmet verdiği şehirKeila
YerLääne-Harju
Açılış1945
Rakım (ODS)68 ft / 21 m
Koordinatlar59°15′36″K 24°12′30″D / 59.26000°K 24.20833°D / 59.26000; 24.20833
Harita
Harita
Estonya üzerinde EEEI
EEEI
EEEI
Estonya'daki konumu
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
06/24 9.022 2.750 Asfalt/Beton
Kaynaklar: Estonya Havacılık Bilgi Yayını[1]

Ämari Hava Üssü[not 1] (ICAO: EEEI), Klooga Gölü'nün 7 km (4.3 mil) güneyinde, Tallinn'in 20 deniz mili (37 km; 23 mil) güneybatısında yer alan Harjumaa, Estonya'daki bir askeri hava üssü.[1] 06/24 numaralı asfalt/beton yüzeye sahip 2750 m (9022 ft) uzunluğunda bir pisti vardır.

Tarihçe

Sovyetler Birliği döneminde Ämari, Su-24 uçaklarına ev sahipliği yapıyordu.[2]

Estonya Hava Kuvvetleri Hava Gözetleme Kanadı 1 Ocak 1998'dei kuruluşundan beri Ämari Hava Üssü'nde bulunmaktadır.

Estonya'nın 2004'te NATO'ya katılmasından sonra Ämari Hava Üssü NATO'yla birlikte kullanılabilir hale getirdi. Eylül 2010'da, yenilenen pist resmen açıldı.[3]

Şu anki kullanımı

Nisan 2014'ten bu yana Ämari Hava Üssü NATO Baltık Hava Polisliği devriyelerine ev sahipliği yapmaktadır.[4] Bu görev, 30 Nisan 2014'te dört Danimarka F-16'sının gelmesiyle başladı.[5]

2015 boyunca, Amerikan Atlantik Çözümü Operasyonu'nun hava kanadının bu üste olacağı açıklandı.[6]

Eylül 2015'te Lockheed Martin F-22 Raptor savaş uçakları Ämari'yi ziyaret etti.[7]

Notlar

  1. ^ Ayrıca Suurküla (Estonya'daki adı), Vasalemma, Emari, Suurkyul, Shuurkyul ve Shuurkul; askeri personellerin, kullandığı isimlerin türevleridir. "

Kaynakça

  1. ^ a b "eAIP Estonia". Estonian Air Navigation Services (ANS). 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Aviatsiya VMF". Aviabaza KPOI. 28 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  3. ^ "bağlantı|tarih=March 2020". 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  4. ^ "Augmenting Baltic Air Policing Nations hand over responsibility". NATO. 2016. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  5. ^ "NATO opens an air base in Estonia". estonianworld.com. 2 Mayıs 2014. 3 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  6. ^ AirForces Monthly. Stamford, Lincolnshire, İngiltere: Key Publishing Ltd. November 2015. s. 15. 
  7. ^ Glorious photos of US F-22 fighter jets arriving in Russia's backyard 20 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in Business Insider, published September 2015

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İncirlik Hava Üssü</span> Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava üslerinden biri

İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana şehrinin İncirlik semtinde bulunan, 3320 dönümden biraz daha büyük bir Türk hava üssüdür. Üs, 1,7 milyon nüfuslu bir kentsel alan içerisinde, şehir merkezinin 10 km (6 mi) doğusunda ve Akdeniz'den 32 km (20 mi) içeride yer almaktadır. Hava üssünün başlıca kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri olmakla birlikte, zaman zaman Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Aynı zamanda İspanyol Ordusu'nun 74. Uçaksavar Topçu Alayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Üs, üzerindeki tüm tesislerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boeing E-3 Sentry</span>

Boeing E-3 Sentry Amerika Birleşik Devletleri üretimi bir Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağıdır. ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan ve NATO hava savunma kuvvetlerinde her türlü hava şartında gözetleme, komuta, kontrol ve iletişim görevlerinde kullanılmaktadır. Toplam 68 adet üretildikten sonra 1992 yılında üretimi sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Hava Polisliği</span>

Baltık Hava Polisliği, üç Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya'nın hava sahasını koruyan bir NATO hava savunma görevi. 30 Mart 2004'te başladı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-34</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-34, Rus yapımı çift kişilik avcı bombardıman uçağı. Suhoy Su-24’lerin yerini alması düşünülmektedir.Su-27 Flanker esas alınarak geliştirilen bu uçak, gece ve gündüz, yer ve hava hedeflerine nükleer silahlar da dahil olmak üzere yüksek hassasiyetli saldırılarda kullanılması amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çiğli Hava Üssü</span> İzmir, Türkiyede bir havalimanı

Çiğli Hava Üssü, İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan bir hava üssüdür. Türk Hava Kuvvetleri'nin Hava Eğitim Komutanlığı'na bağlı 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığı'na ev sahipliği yapmaktadır. Adnan Menderes Havalimanı'nın 1987'de hizmete girmesinden önce İzmir'deki sivil uçuşlar buradan gerçekleştirilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Kandehar Uluslararası Havalimanı</span>

Kandehar Uluslararası Havalimanı, Afganistan'daki Kandehar'ın 16 kilometre güneydoğusunda bulunan bir havalimanıdır. Ülkenin ikinci ana uluslararası havaalanı ve en büyük askeri üslerden biri olarak, 250'ye kadar uçağı barındırabilecek kapasiteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şayrat Hava Üssü</span> Suriyede bir askeri üs

Şayrat Hava Üssü, Suriye'nin Humus Vilayeti'nin Humus ilçesi'nin Şayrat kasabasında bulunan askerî bir hava üssü. Üs, Suriye'nin en büyük üçüncü şehri Humus'un 31 km güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Minniğ Askerî Hava Üssü</span>

Minniğ Askeri Hava Üssü, Minniğ Askeri Havaalanı veya Minek Hava Üssü, Minek köyü yakınlarında Halep iline bağlı Azez'in 6 kilometre güneyinde kurulu bir hava üssü. Minniğ Hava Üssü, MBB 223 Flamingo eğitici uçak ve Mil Mi-8 helikopterleri ile donatılmış olan 4. Uçuş Eğitim Sahasına ev sahipliği yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ayn'ül Esad Hava Üssü</span>

Ayn'ül Esad Hava Üssü, Irak'ın Anbar Eyaleti'nde bulunan ve Irak Silahlı Kuvvetleri ile ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından ortaklaşa kullanılan hava üssü. Üs, Irak'taki Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Uluslararası Havalimanı</span>

Kuveyt Uluslararası Havalimanı Fervaniye, Kuveyt'te, Kuveyt şehrine 15,5 kilometre (9,6 mi) uzaklıkta bulunan uluslararası bir havaalanıdır. Kuveyt şehrinin güneyinde 377 kilometrekare (146 sq mi) genişliğinde bir alandadır. Kuwait Airways ve Jazeera Airways için ana merkez olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vatiyye Hava Üssü</span> Libya, Nuketül Hams ilçesindeki askerî hava üssü

Vatiyye Hava Üssü veya Okba Ibn Nafa Hava Üssü, (ICAO:HL77) Libya'nın kuzeybatısında yer alan Nuket'ül Hams ilçesinde bulunan askeri hava üssü. Tunus - Libya sınırının 27 kilometre doğusunda bulunmaktadır. Vatiyye Hava Üssü İkinci Dünya Savaşı sürerken 1942 yılında kullanıma açılmıştır. Hava üssünün 7.000 askeri barındırabilecek kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir. Etrafı güçlendirilmiş tahkimat ile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Hava Kuvvetleri</span> Litvanyayı Havadan Karadan Ve Denizden Gelebilecek Her tehdite karşı korumakla Yükümlü

Litvanya Hava Kuvvetleri veya LAF Litvanya'yı karadan, havadan, denizden, gelecek her türlü saldırından korumakla yükümlü dalındaki silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">2003 Irak askerî müdahalesi</span> ABD önderliğindeki askeri işgal

2003 Irak askerî müdahalesi, Amerika Birleşik Devletleri yönetimindeki koalisyonun kuvvetlerinin Irak Savaşı'nda gerçekleştirmiş olduğu ilk topyekün askerî aşamadır. Müdahale ilk olarak 19 Mart 2003 tarihinde hava taarruzu ile başlamış, 20 Mart 2003'te ise kara taarruzu ile devam etmiştir. Müdahalenin ilk 26 günü; çatışmalar Irak'ın çeşitli bölgelerinde yoğun olarak yaşanmıştır. Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak güvenlik güçlerinin verdiği ağır kayıplar sonucu, müdahale yaklaşık bir ay içerisinde başarı ile sonuçlanmıştır. Müdahale sonucunda; koalisyon kuvvetleri arasında bulunan ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Polonya askerleri Irak'ı işgal etmiştir. Irak Savaşı'nın bu erken ve ilk aşaması, 1 Mayıs 2003'te Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush'un Amerikan halkına yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında; savaşın resmen bittiğini duyurmuştur. Koalisyon güçlerinin zaferini ilan etmesinin ardından Geçici Koalisyon Yönetimi (CPA), birkaç ardışık geçiş hükûmetinin ilki olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Türkiye ilişkileri</span>

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hahn Hava Üssü</span> Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından kontrol edilen hava üssü

Hahn Hava Üssü, 40 yılıdan fazla bir süre boyunca Almanya'nın Lautzenhausen yakınlarında bulunan bir ABD Hava Kuvvetleri tesisiydi. Ana birim, aktif olduğu yılların çoğunda Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetlerinin 50. Uzay Kanadı'ydı. 1970'lerin ortasında, Batı Almanya'nın Hunsrück dağlarında deniz seviyesinden 550 metre yüksekte bulunan Hahn Hava Üssü, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hava Kuvvetleri, Ordusu, Savunma Bakanlığı ve orduya bağlı personelin aile üyeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 9000 Amerikan barınıyordu.