İçeriğe atla

Âkif (film)

Âkif
Filmin afişi
YönetmenSadullah Şentürk
YapımcıBaran Mayda
Harun Türk
SenaristHakan Haksun
OyuncularYavuz Bingöl
Fikret Kuşkan
Kıvanç Aktan
Murat Han
Erkan Bektaş
Ruhi Sarı
MüzikKıraç
Görüntü yönetmeniVolkan Aslan
DağıtıcıCGV Mars Dağıtım
CinsiSinema filmi
Yapım yılı2021
Çıkış tarih(ler)i24 Eylül 2021
Süre111 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Âkif, 2021 yılı Türkiye yapımı sinema filmi. İstiklâl Marşı'nın yazılış serüveninin anlatıldığı filmin yönetmenliğini Sadullah Şentürk yaptı.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<i>Millî Gazete</i> 1973te yayın hayatına başlayan günlük gazete

Millî Gazete, 12 Ocak 1973 tarihinde İstanbul'un Cağaloğlu semtinde kiralık bir binada Hasan Aksay tarafından yayın hayatına başladı. Kendi matbaası olmadığı için baskısını bir süre diğer gazetelerin tesislerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Bingöl</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Yavuz Bingöl, Türk müzisyen, türkücü, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi</span> Burdurda kurulu devlet üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 01.03.2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla Burdur ilinde kurulmuş bir üniversitedir. İsmini Türk yazar Mehmet Akif Ersoy'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akif Ersoy Müze Evi</span> Mehmet Âkif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada oturduğu, günümüzde müzeleştirilmiş ev

Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

Mustafa Sagir, Hint asıllı İngiliz casusu.

<span class="mw-page-title-main">Hariciye Nezâreti</span> Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürüten kurum

Hariciye Nazırlığı ya da Hariciye Nezareti Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürütmekle görevli, günümüzdeki Dışişleri bakanlığı'na karşılık gelen kurumdur. İstanbul'da günümüzde İstanbul Valiliği işlevini gören Babıali binasında sadrazamlıkla aynı binayı paylaşmıştır.

İstanbul ilinin, TBMM'de, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25'i Avrupa Yakası'nda; 14'ü ise Anadolu Yakası'nda bulunur. İstanbul'un mahalle sayısı 961'dir. Bu yasaya göre de belde belediyeleri kaldırılmıştır.

Eşref Edip Fergan, Türk gazeteci, hukuk doktoru.

Arapça kökenli bir erkek ismi olan Mehmet şu kişiler veya mekânlar tarafından taşınıyor.

<span class="mw-page-title-main">Dahiliye Nezâreti</span>

Dahiliye Nazırlığı veya Dahiliye Nezareti, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde içişlerinden sorumlu bakanlığa verilen isimdir.

Asım, Mehmet Akif Ersoy’un şiir külliyatı Safahat’ın altıncı kitabının adıdır. 1924 yılında basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (eyalet)</span>

Selanik Eyaleti, bir Osmanlı eyaletidir. 1826'da Rumeli Eyaleti'nin kaldırılmasından sonra kurulmuştur.

<i>Hakkın Sesleri</i> Safahatı oluşturan kitaplardan üçüncüsü

Hakkın Sesleri şair Mehmet Âkif Ersoy'un Safahatını oluşturan kitaplardan üçüncüsüdür. 1913 yılının ilk aylarında Balkan Harbi yenilgisi günleri içerisinde kaleme alınan ve 10 şiirden ibaret olan Hakkın Sesleri aynı yılın Haziran ayında İstanbul'da Sebilürreşad Kütüphanesi'nin 7 nolu kitabı olarak yayımlanmıştır. Hakkın Sesleri Akif'in bazı ayetlere manzum yorumunu yaptığı şiirlerden meydana gelir. Balkan Savaşı yıllarında yazılan bu şiirlerde Akif umutsuzlukla çırpınır, öfkeyle haykırır, çaresizlikle ağlar. Fakat umudunu kaybetmez; halkın silkinerek üzerindeki ölü toprağı atacağına dair inancını korumaya başlar.10 şiir, 482 mısra.Sekiz ayet ve bir hadisin açıklaması ile milletin düştüğü felaketlerden kurtulma yollarını göstermeye çalıştı. Ayetlerden ve bir hadisten hareket eden Akif coşkulandırmaya, umutlandırmaya çalışmıştır.Nurettin Topçu'nun Akif'in şiirinde bulduğu isyan ve iman en yoğun şekilde görüldüğü eser Hakkın Sesleri'dir.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri bağımsız adayları 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçilmesi için Haziran 2015'te yapılan genel seçimlerde bağımsız olarak seçime giren adaylardır. Seçimlerde 165 kişi bağımsız olarak aday oldu. Kesin aday listesi 24 Nisan 2015 tarihinde YSK internet sitesinden yayınlanmıştır.

Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi, İstanbul'da, Beykoz'da bulunan müze.

Söyleyin Anama Ağlamasın, 1976 yapımı Türk sinema filmi.