Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.
Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.
Kemalettin Kâmi Kamu, Gurbet Şairi olarak da tanınan Türk şair ve siyasetçi.
Erzurumlu Emrah, Türk halk şairi. Anadolu'da üzerinde geçici olarak Sivas ve Kastamonu'da uzun süre kaldığı, Dertli'yi koruyan Alişan Bey'e sığındığı, bir ara Sinop ve İstanbul'a gittiği söylenir. Medrese öğrenimi gördüğü için klasik şiire yönelmiş, Fuzûlî, Baki, Nedim gibi usta bildiklerini örnek almış, Nakşibendilik'in Halidi koluna bağlı olduğu için tasavvuf öğelerini şiirine katmış, koşmalarında Karacaoğlan'ı, kimi zaman da Aşık Ömer ve Gevheri'yi izlemiştir. Aşık geleneğine bağlı kaldığı koşmalarında ustaca bir söyleyişe ulaştığı, yerli zevki dile getirdiği görülür.
Adnan Şenses, doğum adıyla Adnan Ertuğran, Türk şarkıcı ve oyuncu.
Pembe Mutlu, asıl adıyla Pembe Gül, Türk oyuncu.
Karacaoğlan, şiirlerine 17. yüzyılda yazılmış mecmualardan beri rastlanan ünlü saz şairidir.
Gevherî, 17. yüzyılda yaşamış olduğu tahmin edilen bir Türk halk ozanıdır. 1998 yılında Prof. Dr. Şükrü Elçin tarafından yayımlanan Gevherî Divanı adlı eserde, ozanın cönklerde ve yazmalarda yer alan 945 şiiri bir araya getirilmiştir.
Sadık Şendil, Türk senarist ve yazar.
Misafir Zara'nın 2002'de çıkardığı türkü albümü. 19 türküden oluşan albümde, "Kalenin Dibinde Bir Taş Olaydım" adlı parçaya klip çekilmiştir.
Gurbet Yollarında, Erdal Erzincan'ın 1999 yılında çıkardığı üçüncü solo albümüdür.
Garip, Türk şairler Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın 1941 yılında İstanbul'da yayınlanan ilk şiir kitabı. 1945 yılında, yalnızca Orhan Veli'nin imzası ve şiirleriyle yeniden basılan eser Garip Akımı'nın ismine kaynak olmuştur.
Ali Kızıltuğ, Türk halk ozanı.
Orhan Elmas, Türk yönetmen, senarist ve oyuncu.
Handan Adalı, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.
Âşık Mücrimî -, asıl adı Mehmet Özbozok olan Alevi-Bektaşi halk ozanıdır. Halk arasında Çolak Dede olarak da bilinmiştir.
Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.
Buldular Beni, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 29 Ocak 1990 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün 1989 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında üç aylık bir sürede yapıldı. Albümde Devran Baba, Dertli Divani, Mahsuni Şerif, Sümmani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Aşık Emrah gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.
Duygu Pınarı (Vezrana), Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 3 Eylül 1991 tarihinde çıkardığı dokuzuncu stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Mayıs 1991 tarihinde başlayan albümün kayıtları Ağustos ayına kadar sürdü. Üç ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm için on dört parça kaydedildi. Yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik'in üstlendiği albümde "Mahsus Mahal", "Sürüne Sürüne", "Darıldım", "Gelme Ecel" ve "Gurbet Eller" gibi parçalar ön plana çıktı.
Zeki Duygulu,, Klasik Türk müziği şarkıcısı, bestecisi ve söz yazarı.