İçeriğe atla

Álftanes

Álftanes Kilisesi.

Álftanes, İzlanda'daki birçok küçük yarımadanın adıdır. Álftanes, Kuğu yarımadası anlamına gelmektedir.

Bu yarımadaların en iyi bilineni, İzlanda'nın Başkent Bölgesi'ndeki aynı adı taşıyan kasaba ile Reykjanes'in doğu kısmından çıkar.

Álftanes belediyesi, Ocak 2013'te komşu Garðabær belediyesi ile birleştirildi.[1] Álftanes'in nüfusu Ocak 2011 itibarıyla 2.484'tür. Kasaba İzlanda cumhurbaşkanı Bessastaðir'in resmi ikametgâhını içermektedir.[2]

Spor

Yarleşim birimi Ungmennafélag Álftaness adlı spor kulübüne ev sahipliği yapmaktadır.

Kardeş şehirler

İzlanda'da ve diğer ülkelerdeki kardeş yerleşim birimleri şunlardır:

Kaynakça

  1. ^ "Merger Of Álftanes And Garðabær Approved". Reykavik Grapevine. 7 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2014. 
  2. ^ Rdahl, Randi Bj W. (23 Mayıs 2011). The Incorporation and Integration of the King's Tributary Lands Into the Norwegian Realm C. 1195-1397. BRILL. s. 217. ISBN 978-90-04-20613-7. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  3. ^ cf. Álftanes orðinn vinabær , Jökull , Snæfellsbær, 276 tbl., 6. árg., 19 Ekim 2006 (PDF; 2.3 MB) (İzlandaca); 13 Ağustos 2011'de erişildi

Dış bağlantılar

Resmî site

64°06′23″K 22°1′0″B / 64.10639°K 22.01667°B / 64.10639; -22.01667

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reykjavík</span> İzlandanın başkenti

Reykjavik, İzlanda'nın başkenti. Yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkenttir. Önemli bir balıkçılık bölgesidir. İzlanda nüfusunun yarısı bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda</span> Kuzey Atlantik Okyanusundaki ada ülkesi

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Porvoo</span>

Porvoo, Finlandiya'nın Uusimaa bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Helsinki'nin 50 km doğusunda Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 664.53 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 50,203'tür.

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Serbest Ticaret Birliği</span>

Avrupa Serbest Ticaret Birliği, 3 Mayıs 1960 yılında Avrupa Birliği'ne bir alternatif olarak kurulmuş, günümüzde 4 Avrupa ülkesinin üye olduğu bir uluslararası ticaret örgütüdür. Kurucular dahil üyelerinin çoğu EFTA'dan ayrılarak AB'ye girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka</span> Vikimedya liste maddesi

Danimarka, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1957 yılında katılmıştır. Danmarks Radio (DR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Danimarka, 1957 yılında Avusturya ve Birleşik Krallık ile birlikte ilk defa katılmıştır.

OGAE, Eurovision Şarkı Yarışmasının fan kulüp organizasyonu. 40'ı aşkın ülkede faaliyet göstermektedir. Her sene Eurovision gibi çeşitli yarışmalar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kópavogur</span>

Kópavogur, İzlanda'nın en büyük ikinci şehridir. Nüfusu 2023 itibarıyla 39,810'dur. Ülke'nin güney-batısında kalan şehir başkent Reykjavík ve Garðabær şehri arasındadır. İzlanda'nın en büyük binası Kópavogur şehrin merkezindedir ve adı da Smáratorg-Tower'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gävle</span> İsveçin Gävleborg ili, Gävle ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Gävle, İsveç'in güneyinde yer alan bir şehirdir. Şehir, ülkenin doğusunda, Dalälven Nehri'nin Baltık Denizi'ne döküldüğü yerde yer almaktadır. Kent ayrıca Gävleborg ilinin yönetim merkezi durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav Kurulu</span>

İskandinav Kurulu ya da Kuzey Avrupa Kurulu, orijinal adıyla Nordic Council; II. Dünya Savaşı sonrasında üye ülkeler arasında serbest market oluşturmak ve ülke vatandaşlarının pasaporta gerek duymaksızın üye ülkeler içinde serbest dolanımını sağlamak amacıyla 1952 yılında kurulmuş bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

İskandinav Kurulu Müzik Ödülleri, İskandinav Kurulunun müzik komitesi NOMUS tarafından verilen müzik ödülleridir. Her iki yılda bir dağıtılan ödüller, hayatını kaybetmemiş müzisyenlerin ürettikleri eserlere verilir.

<span class="mw-page-title-main">Garðabær</span>

Garðabær, İzlanda'da bir belediyedir. 2023 yılı itibarıyla 18,891'lik bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Jakobstad</span>

Jakobstad, Finlandiya'nın Ostrobotniya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Botniya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 91.88 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 19,394'tür.

Bu sayfada 1986 FIFA Dünya Kupası elemelerinden UEFA tarafından düzenlenmiş olan eleme maçları gösterilmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Moss</span> Norveçte belediye

Moss, Norveç'in Østfold ilçesinde yer alan şehirdir. Şehrin toplam nüfusu 30.723'tür. Norveç'in Viken Bölgesi'nde belediyedir. Belediyenin idari merkezi Moss şehridir. Moss şehri bir belediye olarak 1 Ocak 1838'de ve Şehir olarak 1720'de kuruldu. Jeløy kırsal belediyesi, 1 Temmuz 1943'te şehirle birleştirildi. Eski Rygge belediyesi 1 Ocak 2020'de şehirle birleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav haçı</span>

İskandinav haçı, genellikle İskandinavya ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir haç çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Asker, Norveç</span> Norveçin Akershus ilinde eski belediye

Asker Norveç'in Akershus ilinde yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Horten</span> Norveçin Vestfold ilinde belediye

Horten Norveç'in Vestfold ilinde yer alan bir kasabadır. Kasabanın nüfusu 2016 yılı itibarıyla 27,178'tir

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.